WAAROM JE PARTNER AFSTANDELIJK WORDT

Wie van ons heeft zich het volgende niet ooit afgevraagd:

– Waarom belt hij/zij niet, we hebben net zo’n leuk weekend gehad?
– Waarom gedraagt hij/zij zich zo afstandelijk en ongeïnteresseerd, het ging net zo goed?
– Waarom krijg ik opeens minder aandacht, het was net zo romantisch de laatste tijd?

En ga zo maar door. Dit lijken universele problemen, waarmee velen, zo niet wij allemaal, weleens mee worden geconfronteerd. Wat is hier aan de hand en hoe komt het dat sommigen soms intimiteit-fobisch overkomen, zelfs als alles goed lijkt te gaan?

Emotionele connectie

 
Niet weten hoe je partner intimiteit ervaart, wat hij/zij van jou of van de relatie nodig heeft en, belangrijker nog, niet weten waarom je partner afstandelijk wordt, is wat veel pijn kan geven en wat uiteindelijk een relatie kan opbreken.

Wanneer jij wilt dat je partner meer van zijn/haar tijd en aandacht in de relatie investeert, moet je zijn/haar wereld van emotioneel contact leren kennen en begrijpen.

Waarom je partner afstandelijk wordt

 
De reden waarom jij je in eerste instantie tot je partner aangetrokken voelt, is omdat jullie emotioneel tegenpolen van elkaar zijn. Maar wanneer we in een hecht contact met een andere persoon zijn, gaan we, of we het willen of niet, steeds meer op elkaar lijken.

Wat veel comfort kan geven en wat het thuis-gevoel groter kan maken. Maar je zult daarmee niet noodzakelijkerwijs ook de romantische connectie delen.

En wanneer je partner afstandelijk wordt, vooral na een leuke periode, doet hij/zij dat (vaak) om het verschil tussen jou en hem/haar weer te kunnen activeren en daarmee weer aantrekkelijker voor jou te kunnen zijn.

Andere veelvoorkomende redenen

 

Er kunnen uiteraard duizenden redenen zijn voor waarom iemand afstandelijk wordt. En sommige van die redenen hebben niets met jou of de relatie te maken.

In andere situaties worden mensen afstandelijk, wanneer hun behoeften niet worden vervuld, wanneer ze zich niet begrepen voelen, niet gewaardeerd. Wanneer ze de liefde niet ontvangen op een manier zoals ze die willen ontvangen. Wanneer ze niet de juiste woorden horen, waar ze naar verlangen.

En ze nemen afstand, niet omdat ze zelf afstand willen, maar omdat ze verdrietig zijn. En afstand voelt beter dan een onverhulde behoefte.

Wat jij nu al kunt doen

 

Wanneer jouw partner afstandelijk wordt, is er veel wat jij voor jullie samen en voor de relatie kunt doen.

1. Laat elkaar soms alleen zijn. En ga je partner niet achterna, omdat de mogelijkheid om tijd apart van elkaar door te kunnen brengen, de connectie dieper maakt.

2. In andere situaties zoek je juist het contact met elkaar op, vooral wanneer je partner een vrouw is. Omdat vrouwen door afstand te nemen willen zeggen (niet altijd, maar vaak): ‘Ik mis jouw liefde, ik mis je aandacht, ik mis jou.’

Maar ook mannen kunnen afstand nemen, omdat ze juist meer connectie met je willen.

3. En als laatste, ga op onderzoek uit. Doe research. En wellicht kom je erachter dat de behoeften van je partner onvervuld blijven. En dat ondanks het harde werk en de energie die door beiden in de relatie geïnvesteerd worden, het hart van de ene niet in contact met het hart van de ander kan komen. Wat voor afstand gaat zorgen.

Maar het is eenvoudig om daar verandering in te brengen, door concrete en stress-vrije strategieën toe te passen.
 
 


 
 

RE-CONNECT

Download deze gratis audio workshop & ontvang mijn top-strategieën voor communicatie voor koppels.
Met voorbeelden van hoe mijn cliënten hun relatie wisten te transformeren door het gebruik van één eenvoudige sleutelstrategie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lees de reacties of plaats die van jou!
Leuk artikel? Honger voor meer? Ontvang gratis updates