WAAROM JE PARTNER AFSTANDELIJK WORDT

Je bent al jarenlang gelukkig getrouwd of jullie wonen al langdurig naar tevredenheid samen. Maar ondanks dat je liever niets wilt veranderen, voel je steeds meer afstand tussen jullie. De relatie lijkt niet meer hetzelfde te zijn, zoals het ooit was. En nu begin je je zorgen te maken, omdat je partner lijkt ongeïnteresseerd in jullie. Zij/hij sluit je buiten. Wat tot vragen kan leiden zoals: “Wat is er? Waarom wil je niet met me praten? Waarom zijn we niet meer close?”

Wat moet je doen wanneer je partner afstand heeft genomen of je buiten heeft gesloten?

#1 Waarom je partner afstandelijk wordt: Gebrek aan emotionele connectie

 
Niet weten hoe je partner intimiteit ervaart, wat hij/zij van jou of van de relatie nodig heeft is wat veel pijn kan geven en wat uiteindelijk een relatie kan opbreken. Wanneer jij wilt dat je partner meer van zijn/haar tijd en aandacht in de relatie investeert, moet je zijn/haar wereld van emotioneel contact leren kennen en begrijpen. (Wil je meer weten over hoe de connectie & verbondenehid terug in je relatie te brengen? Beluister deze gratis audio workshop) De reden waarom jullie bij elkaar zijn gekomen is omdat, op sommige vlakken, beleven jullie de wereld op een ander manier. En dat is mooi, omdat dit voor aantrekkingskracht zorgt. Maar op de langertermijn kunnen dezelfde verschillen ook ervoor zorgen dat jullie elkaar minder goed begrijpen.

#2 Waarom je partner afstandelijk wordt: Te dicht bij elkaar staan

 
De reden waarom jij je in eerste instantie tot je partner aangetrokken voelt, is omdat jullie emotioneel tegenpolen van elkaar zijn. Maar wanneer we in een hecht contact met een andere persoon zijn, gaan we, of we het willen of niet, steeds meer op elkaar lijken. Wat veel comfort kan geven en wat het thuis-gevoel groter kan maken. Maar je zult daarmee niet noodzakelijkerwijs ook de romantische connectie delen. En wanneer je partner afstandelijk wordt, vooral na een leuke periode, doet hij/zij dat (vaak) om het verschil tussen jou en hem/haar weer te kunnen activeren en daarmee weer aantrekkelijker voor jou te kunnen zijn.

#3 Waarom je partner afstandelijk wordt: Onvervulde behoeften

 
Er kunnen uiteraard duizenden redenen zijn voor waarom iemand afstandelijk wordt. En sommige van die redenen hebben niets met jou of de relatie te maken. In andere situaties worden mensen afstandelijk, wanneer hun behoeften niet worden vervuld, wanneer ze zich niet begrepen, geliefde, gewaardeerd, gezien of gehord voelen. Wanneer ze de liefde niet ontvangen op een manier zoals ze die willen ontvangen. Wanneer ze niet de juiste woorden horen, waar ze naar verlangen. En ze nemen afstand, niet omdat ze zelf afstand willen, maar omdat ze verdrietig zijn. En afstand voelt beter dan een onverhulde behoefte.

Wat jij nu al kunt doen

 
Wanneer jouw partner afstandelijk wordt, is er veel wat jij voor jullie samen en voor de relatie kunt doen.

1. Laat elkaar soms alleen zijn. En ga je partner niet achterna, omdat de mogelijkheid om tijd apart van elkaar door te kunnen brengen, de connectie dieper maakt.

2. In andere situaties zoek je juist het contact met elkaar op, omdat door afstand te nemen willen we zeggen (niet altijd, maar vaak): ‘Ik mis jouw liefde, ik mis je aandacht, ik mis jou.’

3. En als laatste, ga op onderzoek uit. Doe research. En wellicht kom je erachter dat de behoeften van je partner onvervuld blijven. En dat ondanks het harde werk en de energie die door beiden in de relatie geïnvesteerd worden, het hart van de ene niet in contact met het hart van de ander kan komen. Wat voor afstand gaat zorgen.

 
 

30 MINUTEN KOSTELOOS GESPREK

 
Sterke Relatie Blueprint Relatietherapie is een interactief programma die gericht is op koppels bij wie ‘het gevoel’ verminderd is, relaties waarin het vertrouwen is geschonden, of relaties met vragen (problemen) in seksualiteit & aantrekkingskracht.

 


 
 
 

DOWNLOAD RE-CONNECT VANDAAG

 
Anna Klijn presenteert een stap voor stap speelboek die je meeneemt op een reis. Een reis die je in staat stelt om je relatie te transformeren, en de connectie, waar jij en je partner naar verlangen, mogelijk te maken. Waar je ook staat en wat er op dit moment in je leven ook gaande is, deze gratis audio workshop zal je laten zien hoe jij de resultaten in je relatie sneller kan bereiken dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.


Lees de reacties of plaats die van jou!
Leuk artikel? Honger voor meer? Ontvang gratis updates