PARTNER IN MIDLIFECRISIS EN WIL SCHEIDEN?

Vind jij dat je een goede relatie hebt?

Een relatie, waarin jullie nog steeds vrienden en geliefden van elkaar zijn? Een relatie, waarin jullie dromen en plannen, die jullie beiden hebben gemaakt, voor een groot deel uitgekomen zijn?

Jullie hebben het huis van jullie dromen, jullie hebben kinderen, honden, katten en goudvissen. Jullie zijn toegewijde ouders, er heerst liefde in jullie huis en jullie kunnen goed omgaan met de uitdagingen die zich bij tijd en wijle aandienen. De agenda is vol, maar aan het einde van de week kun je met trots zeggen: ‘We hebben het weer geflikt’.

Alles wat op jullie wensenlijst stond, hebben jullie gedaan: jullie hebben Frankrijk in vier seizoenen gezien, met de kinderen geskied, stedentrips zonder kinderen gedaan en, niet te vergeten, jullie zijn al die tijd elkaars soulmates geweest.

Maar… je partner te horen hebt gekregen: “Ik ben niet meer verliefd op je en ik twijfel eraan of ik ooit van je gehouden heb”.

Wat moet je doen, wanneer een man/vrouw die na een paar decennia met jou samen te zijn geweest, zegt dat hij/zij niet alleen niet meer van je houdt, maar misschien zelfs ook uit elkaar wil gaan?

Er kunnen natuurlijk diverse redenen zijn, waarom mensen niet meer in de relatie willen blijven. Maar vandaag wil ik aandacht aan één specifieke oorzaak besteden.

Hoe een crisis ontstaat

 

Niet alleen ons lijf, dat eerst groeit, daarna verandert en later ouder wordt, maar ook onze ziel en ons hart gaan door fases van ontwikkeling, groei en ontplooiing heen.

En dat traject van de ontwikkeling van onze ziel, dat is wat je ‘jouw pad’, ‘jouw leerweg’, ‘wijs worden’ zou kunnen noemen.

Wanneer we niet weten hoe we in onze groei van het ene niveau naar het volgende kunnen overstappen, kunnen we vast komen te zitten. En dat veroorzaakt een crisis.

Vergelijk het met een opleiding. Als jij slim genoeg bent, maar jaar na jaar in dezelfde klas blijft zitten, terwijl je niet weet hoe je naar een ander niveau kunt overstappen, dan gaat dat veel stress aan je systeem geven.

Wanneer er in de persoonlijke ontwikkeling een stagnatie ontstaat, omdat een persoon niet weet hoe hij met diverse fases van het leven om moet gaan, kan dat verwarring met zich meebrengen over welke tools te gebruiken zijn om aanpassingen en veranderingen te realiseren. En dan kunnen we voor emotionele of fysieke middelen gaan kiezen, die een destructief karakter kunnen dragen.

In oude culturen hadden mensen een opvangnet voor personen om in contact met het eigen ‘ik’ te kunnen blijven en tegelijkertijd spiritueel, mentaal en emotioneel te kunnen groeien, in iedere fase van het leven. Tegenwoordig is er geen enkele traditie meer in onze wereld overgebleven, om de overgang van de ene fase naar de andere in een individu te ondersteunen. Behalve gedeeltelijk gedurende de onderwijsjaren.

In de context, waarbinnen de crisis veroorzaakt wordt, door gebrek aan kennis over hoe te groeien, kan zich dit ook vertalen in stagnatie op andere vlakken in het leven, dus ook in de intieme relatie.

Ook hier zal een persoon gebrek aan kennis kunnen hebben over hoe hij van de ene fase naar de andere kan overstappen. En over hoe hij met de veranderingen, die in iedere relatie optreden, om kan gaan.

En het wordt voor velen extra moeilijk, en zeker ook voor mannen, omdat we alles zelf horen op te lossen. Want zodra we hulp aanvaarden, worden we als zwak gezien. Terwijl traditioneel gezien een overgangsmoment in het leven van een individu door de hele groep werd ondersteund.

Wat jij kunt doen

 
Indien jij vermoedt dat jouw partner een midlifecrisis heeft, zal het je lonen om te onderzoeken of de groei van jullie relatie steun kan gebruiken. En desnoods doe je dit in eerste instantie alleen, dus zonder je partner.

Omdat onze partner makkelijk door ons geïnspireerd kan raken, wanneer we in de relatie zijn en een van de twee bewust aandacht aan groei besteedt. Groei die ook betrekking op de relatie heeft.

Astrid

 
Dit is wat een klant van mij, Astrid (niet de echte naam), overkwam.

Zij kwam bij mij voor coaching, om te kijken wat zij kon doen om aan de veranderingen in de relatie bij te dragen. Ik heb gelijk tegen Astrid gezegd dat zij heel veel kan doen. Niet voor haar man, maar wel voor haar gezin.

Omdat de man van Astrid geen behoefte aan coaching had, hadden Astrid en ik afgesproken dat zij haar man maximaal een half jaar de tijd zou geven om zichzelf te vinden. En ondertussen zou Astrid zelfstandig werken aan hoe zij binnen de relatie kon groeien.

Ik weet niet of het was omdat Astrid haar man alle vrijheid gaf om te gaan of niet, of dat er ook andere factoren die ik met haar besproken had, een rol hebben gespeeld, maar haar man heeft uiteindelijk nooit de stap genomen om uit huis te gaan.

De eerste paar maanden heeft hij geleefd alsof zij niet eens bestond, hij begroette haar ’s ochtends niet, at niet thuis en deed niets in de tuin of in het huis. Maar langzaam kwam deze man bij zijn gezin en zijn vrouw terug.

Wanneer jouw partner in een depressie, crisis of dal terechtkomt, kun je jezelf deze vragen stellen: Wat kan ik nu doen om hem/haar en mijn gezin te steunen? Wil ik gaan onderzoeken of we allebei gestopt zijn met groeien in de relatie en zo ja, hoe ga ik dit onderzoeken? Of wil ik liever de relatie verlaten? Of je stelt jouw eigen vraag.

Beide scenario’s geven geen garanties. De keuze is persoonlijk en niet makkelijk. En één antwoord hoeft niet voor alle situaties geschikt te zijn.

Maar zolang jij nog kunt groeien – is er hoop.
 


 
 

DOWNLOAD RE-CONNECT VANDAAG

 
Anna Klijn presenteert een stap-voor-stap speelboek die je meeneemt op een reis. Een reis die je in staat stelt om je relatie te transformeren, en de connectie, waar jij en je partner naar verlangen, mogelijk te maken. Waar je ook staat en wat er op dit moment in je leven ook gaande is, deze gratis audio workshop zal je laten zien hoe jij de resultaten in je relatie sneller kan bereiken dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.
 
 


 

 
 
 
 

Lees de reacties of plaats die van jou!
Leuk artikel? Honger voor meer? Ontvang gratis updates