5 ‘HOE’ KOPPELS VERLIEFD WORDEN & BLIJVEN

Hallo Anna,

Ik zit in een lastige situatie. Drie maanden geleden was ik aan het werk in een lunchcafé. Eén van de klanten vroeg een pen te leen. Nietsvermoedend gaf ik hem die. Toen hij weg was, wilde ik de tafel waar hij gezeten had afruimen, toen ik een servetje vond met zijn nummer erop, dat uiteraard voor mij bestemd was. Ik voelde me gevleid.

Zonder verdere bedoelingen stuurde ik hem een berichtje. Hij praatte sinds die tijd erg veel. Twee weken later hebben we wat afgesproken… Sindsdien zien we elkaar één keer in de week, en we hebben elke keer ook seks. Het is niet zo dat we alleen maar seks hebben, we koken wel eens samen en kijken een film. Alleen heeft hij me nog nooit echt gevraagd voor een date buitenshuis.

Ik weet niet waarom ik toch verliefd ben geworden! Ik word gek van mezelf en mijn gevoelens. En ik word nu ook gek van hem, want hij heeft weer niets van zich laten horen na onze date. Maar dat zal wel weer gebeuren, wanneer hij zin heeft in seks… (zo denk ik dat tenminste). Wat moet ik doen? Wordt hij ooit verliefd op mij?

Groetjes, E.

E, er zijn factoren waar we totaal geen invloed op kunnen hebben in wat een man (een mens) voor ons voelt. Maar er zijn ook dingen waar we veel invloed op kunnen hebben. Dit is wat ik denk jou kan helpen om te beslissen wat je kunt doen:

1. Een rib uit zijn (haar) lijf

 
Waar sta je in het leven? Ben je nog aan het oriënteren of wil je een serieuze relatie? Wanneer je een relatie wil, hoeveel ribben uit zijn lijf is deze man bereid aan jou te geven om jou gelukkig te maken? Ben je verliefd op de potentie die hij zorgvuldig (voor de volgende vrouw) bewaart? Of ben je verliefd op hem omdat hij nu al stukjes van zichzelf aan jou geeft?

Ik gebruik het woord ‘ribben’ expres, omdat een relatie hebben geen spel is. Je moet het vertrouwen in elkaar kunnen hebben. En als deze man niet bereid is om moeite voor jou te doen, dan zul je het moeilijk krijgen om te voelen dat jij belangrijk voor hem bent. Waar ben je verliefd op? Op datgene wat nog kan komen en op wat hij aan jou zou kunnen geven? Op het idee en het vooruitzicht dat hij op een dag jouw behoeften zal vervullen? Of ben je verliefd op hem om wat hij nu al voor je doet en bereid is om voor je te doen?

Wat zijn jouw regels wanneer het op daten aankomt? Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld een regel: ‘Ik heb geen seks met de man voordat ik weet dat we een exclusieve relatie hebben.’ Omdat ze weten dat ze seks en ‘gevoelens’ niet kunnen scheiden. Andere vrouwen kunnen wel seks hebben zonder dat ze emotioneel bijgetrokken raken. Maar wat het voor jou ook is, je moet interne regels hebben die jou beschermen.

2. Neemt deze man het initiatief?

 
Wanneer je nog maar net aan het daten bent: hoe meer initiatief een ‘mannelijke’ man gedurende de eerste weken of maanden neemt, hoe beter is het, over het algemeen, voor de toekomst van de relatie. Het is modern en geëmancipeerd om op een man af te stappen, hem op te bellen en voor een date te vragen. En ik heb helemaal geen moeite met het idee om initiatief te nemen, in wat dan ook. Het probleem met initiatief nemen in de liefde is echter, dat hoe meer je dit als ‘vrouwelijke’ vrouw doet, hoe minder aantrekkingskracht er in de relatie zal zijn. Dit is een natuurwet, zo je wilt. Je kunt zo geëmancipeerd zijn als je wilt, maar voor het ontstaan van emotionele aantrekkingskracht moet een man in velen gevallen het initiatief kunnen nemen wanneer het gaat om de eerste etappen van het daten.

Door passief te zijn of de bal bij jou neer te leggen (een briefje met zijn nummer achterlaten), creëert hij een passieve houding die jou zo gek kan maken. Een vriendin van mijn dochter kreeg een keer in een restaurant een servetje met een telefoonnummer erop. Ze schreef vervolgens haar eigen nummer op hetzelfde servetje en gaf het terug. Wanneer een man de bal bij jou neerlegt – kaats die bal dan terug. Zo maak je ruimte voor hem vrij, als je hem tenminste leuk genoeg vindt, om initiatief te nemen.

3. Balans tussen geven en ontvangen

 
Vrouwen draaien vaak overuren in de relatie in geven. En ze hopen daarbij, dat ze op een dag hetzelfde van een man terug zullen krijgen. Een vrouw doet dat, omdat dit is hoe zij met haar naasten omgaat. Ze maakt connectie wanneer ze voor een ander zorgt. Als jij van je buurvrouw een schaal met lasagne hebt gekregen (contactmoment), dan heb je waarschijnlijk de behoefte om de volgende keer iets aan de buurvrouw te geven (contact bevestigen).

Bij mannen werkt het vaak anders. Wanneer je aan een man geeft, dan denkt hij dat hij iets goed gedaan heeft en dat jij hem beloont. En daarom ontspannen ze. Hoe meer je aan een man geeft, hoe minder je van hem zult ontvangen. En met geven bedoel ik: voor hem koken, terwijl hij amper iets voor jou doet; zijn problemen oplossen, terwijl jij zelf nog veel te doen hebt; jezelf, je lijf, je tijd, je energie en aandacht voor 100% geven, nog voordat hij jou om een relatie vraagt. Er moet balans zijn.

4. Een man opent zijn hart voor een vrouw voor wie hij kan zorgen

 
Zelfs als je wilt dat deze man voor je zorgt…, hoe vaak creëer jij de gelegenheid daarvoor? Ook jij speelt een rol in wat tussen jullie gebeurd. Het betekent niet dat je hem een preek moet geven, of überhaupt een gesprek daarover moet beginnen. Gebruik lichaamstaal. Hoe vaak doe je in de relatie… niks, niks, niks, niks, niks…? En man kan niet voor je zorgen, als je altijd paraat staat om iets aan hem te geven. Stop met denken, bedenken en organiseren. En doe helemaal niks meer. Behalve ademen en voelen. Letterlijk. Ga op je rug op de bank liggen: ga ontspannen, tv kijken, een boek lezen, muziek luisteren. En verroer geen vin, totdat hij iets georganiseerd heeft, eten gekocht en voor je klaargemaakt heeft, of met een plan voor de dag is gekomen. Of nog beter, ga uit. Ontmoet mensen. Wees open voor nieuwe vriendschappen. Omdat je met deze man duidelijk nog geen relatie hebt. Of begin met hem een gesprek over wat jij nodig hebt om een exclusieve relatie met hem aan te kunnen gaan.

5. Deel je gedachten

 
Weet je wat je van een man en van de relatie verwacht? Of accepteer je minder dan dat? Hoe deze man nu met je omgaat, in zijn totaliteit: hoeveel aandacht hij geeft, hoeveel hij bereid is op te offeren van zijn tijd, energie, leven – voelt dit als liefde voor jou? Niet echt? Niets aan de hand. Praat met hem over wat jij nodig hebt. Misschien beseft hij niet eens dat jij iets buiten het huis wil doen. We denken vaak dat in liefde alles vanzelf moeten gaan. Niets is minder waar. We willen regelmatig onze behoeften met elkaar delen, maar wel voordat je boos wordt omdat je iets niet gekregen hebt!
 
 

30 MINUTEN KOSTELOOS GESPREK

 
Sterke Relatie Blueprint Relatietherapie is een interactief programma die gericht is op koppels bij wie ‘het gevoel’ verminderd is, relaties waarin het vertrouwen is geschonden, of relaties met vragen (problemen) in seksualiteit & aantrekkingskracht.

 


 
 
 

DOWNLOAD RE-CONNECT VANDAAG

 
Anna Klijn presenteert een stap voor stap speelboek die je meeneemt op een reis. Een reis die je in staat stelt om je relatie te transformeren, en de connectie, waar jij en je partner naar verlangen, mogelijk te maken. Waar je ook staat en wat er op dit moment in je leven ook gaande is, deze gratis audio workshop zal je laten zien hoe jij de resultaten in je relatie sneller kan bereiken dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.


Lees de reacties of plaats die van jou!
Leuk artikel? Honger voor meer? Ontvang gratis updates