5 ‘Hoe’ koppels verliefd worden & blijven

31-05-2016

Jij bent leuk. Meer dan leuk.

Je weet dat je niet alleen liefde verdient, maar ook wilt voelen. In je hart en in je lijf. Maar ook buiten je lijf: de liefde van anderen voor jou.

Je geeft jezelf, je tijd, je aandacht. Je bent attent, zorgzaam en behulpzaam. Maar dit lijkt onvoldoende.

Mensen geven om jou, maar er is geen sprake van diepe intieme liefde. Er is een man (of er zijn mannen) in je leven, maar het gevoel ‘Ik ben alles voor hem’ is zoek.

Begint dit je op te breken?

Vandaag deel ik 5 tips met je, die de liefde van een man voor een vrouw aanwakkeren, zijn toewijding voor de relatie groter maken en hem inspireren om het beste van wat hij in zich heeft aan jou te geven. Kortom: hoe een man verslaafd te maken aan jou. Klinkt dat goed?

Hallo Anna,

Ik zit in een lastige situatie.

Drie maanden geleden was ik aan het werk in een lunchcafé. Eén van de klanten vroeg een pen te leen. Nietsvermoedend gaf ik hem die. Toen hij weg was, wilde ik de tafel waar hij gezeten had afruimen, toen ik een servetje vond met zijn nummer erop, dat uiteraard voor mij bestemd was. Ik voelde me gevleid.

Zonder verdere bedoelingen stuurde ik hem een berichtje. Hij praatte sinds die tijd erg veel. Twee weken later hebben we wat afgesproken…

Sindsdien zien we elkaar één keer in de week, en we hebben elke keer ook seks. Het is niet zo dat we alleen maar seks hebben, we koken wel eens samen en kijken een film. Alleen heeft hij me nog nooit echt gevraagd voor een date buitenshuis.

Ik weet niet waarom ik toch verliefd ben geworden!! Ik word gek van mezelf en mijn gevoelens. En ik word nu ook gek van hem, want hij heeft weer niets van zich laten horen na onze date. Maar dat zal wel weer gebeuren, wanneer hij zin heeft in seks… (zo denk ik dat tenminste )

Groetjes, E.

E, er zijn factoren waar we totaal geen invloed op kunnen hebben in wat een man voor ons voelt. Maar er zijn ook dingen waar we veel invloed op kunnen hebben. Dit is wat ik denk over hoe mannen verliefd worden en wat jou kan helpen om te beslissen wat je kunt doen:

1. Een man zal verliefd op je worden, wanneer jij een rib uit zijn lijf verwacht

 
Hoeveel ribben uit zijn lijf is hij bereid aan jou te geven om jou gelukkig te maken? Ben je verliefd op de ribben die hij zorgvuldig (voor de volgende vrouw) bewaart? Of ben je verliefd op hem omdat hij nu al stukjes van zijn ribben aan jou geeft?

Ik gebruik het woord ‘ribben’ expres, omdat een relatie hebben geen spel is.

Je moet vertrouwen in een man kunnen hebben. En als hij niet bereid is om moeite voor jou te doen, dan zul je het moeilijk krijgen om te voelen dat jij prioriteit voor hem bent.

Waar ben je verliefd op? Op zijn potentie en op wat hij aan jou ZOU kunnen geven? Op het idee en het vooruitzicht dat hij op een dag jouw behoeften zal vervullen? Of ben je verliefd op hem om wat hij nu al voor je doet en bereid is om voor je te doen?

Dit subtiele verschil in hoe jij hem ziet, kan hij voelen. Een man zal pas moeite voor je doen, wanneer je niks minder dan een rib uit zijn lijf verwacht in ruil voor wat hij krijgt – JOU.

2. Een man wordt verliefd wanneer hij initiatief neemt

 
Hoe meer initiatief een ‘mannelijke’ man neemt, hoe makkelijker hij verliefd wordt op een vrouw. Het is modern en geëmancipeerd om op een man af te stappen, hem op te bellen en voor een date te vragen. En ik heb helemaal geen moeite met het idee om initiatief te nemen, in wat dan ook.

Het probleem met initiatief nemen in de liefde is echter, dat hoe meer je dit als ‘vrouwelijke’ vrouw doet, hoe minder aantrekkingskracht er in de relatie zal zijn. Dit is een natuurwet, zo je wilt. Je kunt zo geëmancipeerd zijn als je wilt, maar voor het ontstaan van emotionele aantrekkingskracht moet een man in de meeste gevallen het initiatief kunnen nemen.

Let wel op, ieder persoon is anders en er zij ook uitzonderingen. Door passief te zijn of de bal bij jou neer te leggen (een briefje met zijn nummer achterlaten), creëert hij in zichzelf minder behoefte om zijn best voor jou te doen.

De uitdrukking ‘playing hard to get’ is daardoor ontstaan. Wanneer een man actie onderneemt, wordt hij verliefd. Maar mijn voorstel aan jou is: ‘speel’ niet, ‘wees’ moeilijk om te krijgen.

Een vriendin van mijn dochter kreeg een keer een servetje met een telefoonnummer erop. Ze schreef vervolgens haar eigen nummer op hetzelfde servetje en gaf het terug.

Wanneer een man de bal bij jou neerlegt – kaats die bal dan terug. Zo maak je ruimte voor hem vrij, als je hem tenminste leuk genoeg vindt, om initiatief te nemen.

3. Een man wordt verliefd wanneer hij geeft en niet ontvangt

 
Vrouwen die ongelukkig zijn in de relatie, draaien overuren in geven. En ze hopen daarbij, dat ze op een dag hetzelfde van een man terug zullen krijgen. Een vrouw doet dat, omdat dit is hoe een vrouw met een vrouw omgaat. Als jij van je buurvrouw een schaal met lasagne hebt gekregen, dan heb je waarschijnlijk de behoefte om de volgende keer iets aardigs voor de buurvrouw te doen.

Bij mannen werkt het anders.

Wanneer je aan een man geeft, dan denkt hij dat hij iets goed gedaan heeft en dat jij hem beloont. En daarom ontspannen ze. Hoe meer je aan een man geeft, hoe minder je van hem zult ontvangen.

En met geven bedoel ik: voor hem koken, terwijl hij amper iets voor jou doet; zijn problemen oplossen; jezelf, je lijf, je tijd, je energie en aandacht voor 100% geven, nog voordat hij jou om een relatie vraagt.

4. Een man wordt verliefd op een vrouw voor wie hij kan zorgen

 
Hiermee vang je twee vliegen in één klap:

Wanneer een man voor een vrouw kan zorgen, worden beiden op elkaar verliefd. Hij, omdat hij kan geven. En zij, omdat ze wordt gepamperd.

Zelfs als je wilt dat deze man voor je zorgt…, hoe vaak creëer JIJ dan de gelegenheid daarvoor? Ook jij bent verantwoordelijk voor het gebrek aan romantische aandacht, door zijn ‘afwezigheid’ constant te accepteren. En het betekent niet dat je hem een preek moet geven, of überhaupt een gesprek daarover moet beginnen.

Gebruik lichaamstaal.

Hoe vaak doe je in de relatie….niks, niks, niks, niks, niks…? En man kan niet voor je zorgen, als je altijd paraat staat om iets aan hem te geven. Stop met denken, bedenken en organiseren. En doe helemaal niks meer. Behalve ademen en voelen. Letterlijk.

Ga op je rug op de bank liggen: ga ontspannen, tv kijken, een boek lezen, muziek luisteren. En verroer geen vin, totdat hij iets georganiseerd heeft, eten gekocht en voor je klaargemaakt heeft, of met een plan voor de dag is gekomen.

5. Een man wordt verliefd op een vrouw die laat zien dat ze liefde wil

 
Een man zal verliefd op je worden en blijven, wanneer je signalen geeft dat je naar liefde smacht. De signalen die je geeft, zijn in alles te zien: in wat je toelaat en wat niet. Ben je zelfverzekerd of accepteer je ‘te’ veel uit angst om hem te verliezen? Weet je wat je van een man en van de relatie verwacht? En accepteer je minder dan dat?

Een ander sterk signaal is, wanneer je respect toont – voor jezelf!

Mannen willen zien dat jij vindt dat je liefde waard bent en van hem niks minder dan liefde accepteert. Alleen dan zal hij verliefd op je worden. Hoe hij nu met je omgaat, in zijn totaliteit: hoeveel aandacht hij geeft, hoeveel hij bereid is op te offeren van zijn tijd, energie, leven, geld – voelt dit als liefde voor jou?

Als dat niet zo is en als jij dit accepteert, dan zal een man moeite hebben om verliefd op je te worden. E, garanties heb je nooit, wat je ook doet. En sommige mannen zijn het niet waard om liefde van jou te krijgen.

Mocht deze man niet de man voor jou zijn, weet dan dat: Als gras door cement heen kan groeien, kan de liefde je op ieder moment van je leven vinden. ~ Cher

 
 
 
 

Lees de reacties of plaats die van jou!
Leuk artikel? Honger voor meer? Ontvang gratis updates

Reactie's

 1. Inge :

  Beste Anna,

  Eerst staat er: doe niets, geef niet teveel liefde,
  en dan staat eronder:

  Een man wordt verliefd op een vrouw die laat zien dat ze liefde wil

  Dat snap ik niet, kun je dat eens uitleggen?

  groet Inge

 2. Naam :

  Hi Anna,

  Ik snap het helemaal, dat is wat ik doe ik geef hem geen ruimte om wat te doen voor me.

  Groetjes,
  N

 3. Caro :

  Leuke stukjes schrijf je!
  Maar het moet me toch van het hart dat ik het soms allemaal erg verwarrend vind.
  Een mannelijke vriend van mij klaagt dat zijn vrouw zo passief is. Een andere vriendin heeft als een pitbull vast gehouden aan een man die in de 1e instantie geen interesse in haar had. Nu maakt hij een beweging naar naar en zij is helemaal ondersteboven van hem.
  Ik maak me zorgen om haar, want het is een jonge moeder die veel ellende heeft meegemaakt. Ik denk persoonlijk dat dit niet goed gaat aflopen.

  Maar toch… Er gebeurd iets na actie!
  Mijn liefdesleven is vrij rustig. Ik heb mijn trots en ga niet achter een man aanlopen. Toch ben ik een vrij pro-actief ingesteld mens en vind het soms moeilijk me gedeisd te houden op dit vlak.
  Dit is niet goed voor mijn zelfvertrouwen, want ik merk met deze aanpak maar weinig interesse van het andere geslacht. Nou ja, af en toe een getrouwd iemand die interesse toont en dan ben ik vervolgens weer beledigd omdat zo iemand blijkbaar denk dat ik me leen voor een avontuurtje. Na zoiets heb ik het weer lange tijd gehad met mannen.

  Verwarrend allemaal

  groetjes
  Caro

  • Eline :

   Het “gehad hebben met mannen” herken ik maar het is zo jammer, want er zijn echt ook nog veel goede mannen en door te denken en voelen dat je het gehad hebt met mannen geef je geen ruimte om de goede mannen tegen te komen. Je staat er dan niet voor open door de negatieve gedachten.
   Dan iets anders, de vrouwen die ik ken (inclusief mezelf ooit) doen allemaal veel te veel moeite voor mannen die hen amper zien staan. Zou dat toch iets met te weinig zelfwaarde te maken hebben Anna?

  • Inge :

   Beste Caro,

   ja dit herken ik ook, achter iemand aanlopen is niets maar als je afwacht gebeurt er meestal niets, tenminste niet bij Nederlandse mannen (ik had hiervoor een Zuid Europese man en daar gaat het allemaal veel en veel makkelijker in de liefde)

   Groet Inge

 4. L. :

  Dag Anna,

  Wederom een geweldige blog! Anna, ik wou jou bedanken want dankzij jouw tips is mijn relatie helemaal geweldig geworden. In het begin was het inderdaad zo dat ik vond dat hij niet genoeg liet zien dat hij mij graag zag. Hij had niet de behoefte me vaker te zien dan 2 keer per week, het moest allemaal niet te serieus.
  Dankzij jou tips (niet te veel te geven, hem z’n vrijheid te gunnen..) kan m’n vriend nu echt niet genoeg van mij krijgen en is onze relatie beter dan ik me ooit had kunnen indenken.
  Dankzij jou heb ik voornamelijk geleerd dat mijn man er blij van zou worden als hij weet dat hij mij gelukkig maakt.Dus in plaats van te veel te zeuren heb ik hem altijd verteld hoe gelukkig hij mij maakt. Hij kreeg daardoor het terechte gevoel dat ik hem echt waardeer. EN vooral, dat hij mij alles kan geven om mij gelukkig te maken.
  Ten tweede leerde ik via de blogs dat zelfrespect tonen belangrijk is. Dat heb ik ook ter harte genomen. Mijn vriend vertelde me zelfs enkele weken geleden dat die ene zware ruzie van enkele maanden geleden voor hem de ommezwaai was. Omdat hij toen besefte hoe een sterke persoonlijkheid ik had. Dat ik niet onzeker werd maar net duidelijk respect had voor mezelf.
  Nu neemt mijn vriend af en toe een bloemetje mee voor mij omdat hij weet dat ik dat zo graag heb. Hij wilt veel tijd met me doorbrengen. Hij wilt echt rekening houden met mijn gevoelens en ziet ons echt een toekomst opbouwen samen.

  DIT IS SUPER!!
  Bedankt!

  groetjes,
  L.

  • Marleen :

   Kan je mij nog een paar bruikbare tips geven? :)

 5. Sara :

  Hoi Anna,

  Interessante blog. Graag zou ik je reactie/visie horen over het volgende.
  Een stukje whatsapp gesprek tussen mij en mijn vriend(7 maanden een relatie)
  Appt hij vanavond ineens uit het niets:
  Hij: Zal ik naar jou toekomen?
  Ik: Wil je dat graag? Ik vind het prima als je komt:)
  Hij: Nou wat jij wil, ben wel moe maar misschien dat je het leuk vind..
  Ik: Haha ja ik heb een beetje last van migraine, lig dus op bed.. Maar ik vind t leuk als je komt ja.
  Toen belde hij en zei hij dat hij dan lekker zijn eigen bedje in dook omdat hij best moe was en ik dan lekker thuis kon uitrusten. Ik heb toen aangegeven dat ik het balletje bij hem legde, hij mag best naast mij een dvdtje kijken. Ik waardeer zijn aanwezigheid dus wel, maar leg die keuze bij hem zeg maar.

  Op zich een logische reactie dat hij er voor kiest om dan lekker thuis te blijven, ware het niet dat dit heel vaak voorkomt. Hij zegt dan: wat jij wilt, of: ik laat het van jou afhangen.
  Hij legt dus voor mijn gevoel altijd het balletje bij mij neer en ik vind dat niet altijd even fijn. Hoe kan ik dit opvatten en wat kan ik hiermee doen?

 6. Petra :

  Dank Anna!

  Ik heb geen man/relatie. Ik geloof dat ik ineens héél erg duidelijk zie waarom
  niet ;-)

  Groet,
  Petra

 7. Shirley :

  Dankjewel Anna,

  Hier ook een vrijgezelle dame die heel blij is met dit inzicht. Typisch vrouw eigen om te denken en te handelen met 100 % zorg naar de man toe. Dit is precies waar elke vrouw diep in haar hart naar verlangt, jij laat ons zien op welke manier we kunnen ontvangen wat we nodig hebben. “Geweldig”!

 8. Lola :

  Hmm het is toch echt per man verschillend denk ik.
  Een goeie vriend van mij heeft pas geleden gedate en sindsdien apt zij hem elke ochtend en eventueel avond, en hij vind dat helemaal geweldig! Mannen die echt interesse in je hebben,waarderen dat ‘geven’ en initiatief van een vrouw wel.

  • Eline :

   Misschien heeft deze man veel “vrouwelijke” energie? Kan natuurlijk ook zijn dat zij hem iedere ochtend en avond antwoord als hij een bericht stuurt, of is zij steeds degene die het initiatief neemt en altijd als eerste een bericht stuurt?

  • nadya :

   Dat is in het begin..totdat de nieuwigheid ervan af is.. dan wordt het routine die vaste tijdstippen van contact.. saai dus..

 9. Ellen :

  Dag Anna,

  Ik steek hier enorm veel van op!
  Ik wou dat ik deze website al wat eerder had ontdekt… Ik heb al 4 jaar een aan/uit relatie met mijn vriend en bij het doorlezen van jouw site besef ik wat ik in al die jaren verkeerd heb gedaan! Ik heb er echt een zootje van gemaakt!

  Nu vroeg ik me af: kan het, als ik vanaf nu ga sleutelen aan mezelf en jouw adviezen opvolg, nog goed komen tussen mijn vriend en mij? Krijg ik de relatie dan weer recht getrokken en kan zijn gevoel voor mij weer groeien, of is het te laat?

  In het begin waren wij beide dolverliefd op elkaar en was alles koek en ei, maar door mijn verkeerde gedrag is hij met periodes heel veel afstand van me gaan nemen en minder voor me gaan voelen (hij is me dan ook slecht gaan behandelen, ik begrijp nu waarom).
  Denk je dat die schade onherstelbaar is en dat zijn grote gevoel van vroeger voor me nooit meer zal komen? Er zijn tenslotte heel wat jaren overgegaan… waarin ik jammer genoeg een complete deurmat ben geweest…

 10. Rani :

  Ik heb 2 weken geleden een date gehad wat super geslaagd was. Sinds die tijd appt hij me iedere dag en meerdere keren op een dag. Super leuke app berichten over en weer. 2 dagen geleden appte hij mij met een leuk bericht waarop ik op heb gereageerd. En dat is nu 2 dagen geleden en ik heb geen reactie meer ontvangen van hem. Ik voelde me er zelfs een beetje “down” van omdat ik de afgelopen weken vlinders begon te voelen (de vraag is natuurlijk ook krijg ik vlinders van de aandacht of wordt ik verliefd op hem als persoon….dat laatste wil ik natuurlijk). Mijn vingers “jeukten” vandaag en gisteren om hem een bericht te sturen, maar heb het niet gedaan. Nu lees ik jou stuk Anna en denk ik toch dat het goed is dat ik het nu aan hem overlaat….toch? Graag je reactie en alvast bedankt!

 11. Karin :

  Interessant weer, maar heb jij eerder niet eens geschreven dat het niet erg is als een vrouw initiatief toont. Als deze rol geaccepteerd wordt door een man is het ook goed?!
  Als er maar een van de twee de initiatiefnemer is…..

 12. Ratna Dewi :

  Hmmm Anna, het brengt nogal wat vraagtekens bij mij?? Inmiddels 8 jaar samen met mijn partner. Aantrekkingskracht is altijd op een laag pitje geweest. Ik deed in de eerste jaren ook veel mannelijke dingen, ik nam vaak initiatief etc…
  Nu besef ik dat ik een echte vrouwelijke vrouw ben en me er niet goed bij voel om telkens initiatief te nemen.
  De laatste 4 maanden aan t uittesten wat zijn reactie is, maar niets hoor.
  Behalve dat hij komt zeggen dat hij me wel mist, en vooral bedoelt op intiem vlak. Ik zei tegen hem: “Ik ben hier hoor lieverd, en ik mis jou ook. Maar ik zou het fijn vinden als je voelt dat je met mij intiem wilt zijn, dat je dan ook naar mij komt.”

  Hij zegt dat hij het onzin vind dat hij initiatief moet nemen. Hij vindt het fijn als ik ook initiatief zou nemen. Ik heb jou e-book gelezen. En dacht misschien is hij dan toch een man met vrouwelijke energie.
  Maar dan vrees ik ervoor dat onze relatie dood loopt. Omdat er geen aantrekkingskracht meer is. :(

  Wat zou jij hiervan denken?

 13. Liz :

  Goed stukje weer Anna!
  Ik denk dat ik het inmiddels allemaal helemaal snap. Wat mij opvalt is dat veel vrouwen, zoals ikzelf, maar door en door blijven gaan als een relatie niet loopt. Ik denk dat als we altijd vanuit eigenwaarde zouden reageren er een hoop minder gedoe zou zijn. Het kan ook gewoon zijn dat je niet bij elkaar past, ook al wil je dat nog zo graag en heb je je zinnen op de relatie gezet….
  Hou eerst van jezelf en richt het zoeklicht naar binnen. Dat vergt tijd, verdriet, moeite en energie maar zo kom je wel weer bij je zuivere gevoel.

 14. Mona :

  Dag Anna!
  Ik ben ook aan het twijfelen hoeveel initiatief ik nog moet blijven nemen. Ik zie een man nu bijna 5 maanden, 5x elkaar gezien en altijd bij hem, contact alleen via whatsapp. Hem nog niet bij mij uitgenodigd. Hebben nog geen seks met elkaar gehad terwijl hij eerlijk bij onze eerste ontmoeting had gezegd hoe hij op dit moment in het leven staat, nl dat hij tegen vrouwen zegt geen relatie te willen. Heeft hij niet direct tegen mij gezegd maar ik neem het wel zo.

  Eerste keer dat ik bij hem kwam had hij een kale woonkamer met alleen een droogrek. Voor onze tweede date zei ik dat ik niet in de slaapkamer wilde verblijven want kwam niet voor de seks en dat ik maar twee klapstoelen zou meenemen. Dus bij de tweede date had hij een tv staan, er hingen vitrages en twee klapstoelen (haha). derde date een audio set, vierde een bankstel en hij vertelde heel enthousiast wat hij nog gaat veranderen enz. Terwijl hij al jaren zo leefde.

  Afgelopen maanden ook wat wrijving gehad door het aanhalen en afstoten door mij omdat ik onzeker word van dit. Hij weet dat ik graag intiem wil zijn maar ik het niet kan/wil ivm hoe hij erin staat. Als ik bij hem ben is hij lief en beetje bij beetje vertelt hij persoonlijke dingen uit zijn moeilijke jeugd. Moeder verloren en broer verloren en vader die hem en broer mishandelde. Hij heeft eerlijk toe dat hij een muurtje op heeft maar eerste keer dat ik hem zag liet hij binnen een halfuur een oude foto zien van zijn vader en moeder op hun trouwdag. Bij onze vierde date vroeg ik hem of hij een open relatie met iemand heeft ofzo? hij zei dat hij geen relatie met niemand heeft en hij zei lachend dat met mij een open relatie heeft. Vond het niet echt een compliment.

  Ik ben wel degene die meer initiatief neem. Als ik app dan reageert hij altijd en vrij snel. Door de wrijvingen via de app werd hij wat afstandelijker. Afgelopen week voorgesteld om face to face te praten en hij vond het goed. We hadden elkaar al een maand niet gezien. Dit hebben we ook gedaan. T ging goed zonder drama. Hij vroeg wel heel duidelijk wat ik echt wil, dat ik meer moet genieten en dat ik niet happy ben. Ook zei hij dat ik niet open ben tegenover mezelf, dus wat ik echt wil.

  Ik zei dat ik wel happy ben, en onzeker heb gedragen maar dat hij niet t probleem of oplossing is. Ik zei dat t gehele situatie mijn gemoedstoestand bepaalde en dat ik mezelf beetje kwijt was. Hem vertelt dat ik zeker meer ga genieten. En dat sinds ik hem ken meer gefocusd ben op hem en niet meer met anderen naar de film of uiteten, dingen die ik als vrouw leuk vind en nodig heb. Dus eigenlijk hem geen antwoord gegeven op zijn vragen omdat ik niet weet wat hij ermee moet.

  Dag daarna stuurde ik hem een app met het was fijn ff gesproken te hebben. en hij antwoordde met: Ja ik vond het ook fijn chill.

  Wat doe ik nu? Wilt hij mij alleen voor seks Anna, wat denk je? Ik kan hem niet peilen wat zijn echte bedoelingen zijn. Wat denk jij wat zijn bedoelingen zouden kunnen zijn? Wil hem graag bericht sturen maar wil dat hij meer initiatief gaat nemen en met mij contact opneemt.

  Alvast bedankt, Anna!
  Groetjes Mona

 15. Joyce :

  Hai Anna,

  Ik hoop dat je mij kan helpen met mijn situatie.

  Mijn (ex) vriend kreeg 3 maanden geleden twijfels over zijn gevoel voor mij en hij dacht dat het er aan lag dat onze relatie veel te snel ging. Zouden na 8 maanden gaan samenwonen en dat ging te snel voor hem. Hij had nog onverwerkte gevoelens voor zijn ex en die kwamen nu boven. Hij wilde afstand maar wilde het nog niet helemaal stoppen.
  Ik heb hem de ruimte gegeven en hij stond binnen een week alweer voor mijn deur. Hij miste mij en hield nog zoveel van mij. Langzaamaan kwam er weer steeds meer contact. Allemaal van zijn kant.
  Ik ben daar in het begin blijkbaar heel goed mee omgegaan want hij deed erg zijn best voor mij.

  Ik ben er in die tijd wel achter gekomen dat er aan mijn kant ook dingen waren fout gegaan.( ik heb een negatief zelfbeeld, en heb dat ik dicht sla op het moment dat ik juist naar hem initiatief wilde tonen) Hij heeft mij meerdere malen gezegd dat hij het jammer vond dat ik niet meer initiatief nam, in de zin van sex.

  Ik ben heel hard met mezelf aan het werk gegaan( psychische hulp, maar ik zit nog in het proces) en hij reageerde daar heel goed op. Ik hield nog wat afstand en ik trok hem daar mee aan.
  Maar bij mij komt er op een gegeven moment een omslag punt. Dat ik niet meer mezelf kan zijn en dat ik geen grenzen meer kan stellen en dat ik hem alleen nog maar ga pleasen omdat ik dat ineens heel bang word om hem kwijt te raken.
  Tot twee maanden na de time out ging alles nog goed. Toen kwam voor mij dat omslag punt. Ik plan geen dingen meer voor mezelf omdat misschien hij dan wel wil afspreken. Ik begon weer wat afstand te voelen. Maar mijn reactie daarop is dan dat ik heel veel initiatief ga tonen. Ook al weet ik dat dat niet goed is ik doe het toch. Om constant met een naar gevoel achter te blijven omdat hij wel zijn eigen leven invulde en niet altijd tijd heeft voor mij.

  Ik ben de laatste weken zo intensief bezig geweest om hem te geven waar ik dacht dat hij behoefte aan had maar dus niet zo was. Zijn spanning naar mij werd minder waardoor de stress bij bij toe sloeg. En nog meer ben gaan pleasen en mezelf totaal voor bij gerent ben om te vertellen wat ik voel.

  Tot vorige week, toen kwam ik erachter dat hij had afgesproken met een andere vrouw. Dat was voor mij de druppel en hebben toen eerst hele erge ruzie gehad en daarna heb ik de relatie definitief verbroken. Heb hem de keus gesteld of helemaal voor mij of helemaal niks meer. Hij kon niet helemaal voor mij gaan en toen heb ik hem gevraagd of hij nu wilde zeggen dat het einde verhaal was. Dat kon hij ook niet. Dus heb ik het gedaan. Hij huilde tranen met tuiten. Maar stemde wel in met mijn besluit.

  Nu begin ik me af te vragen of ik hier wel goed aan gedaan heb. Ik realiseer me nu dat ik weer dingen fout heb gedaan en zijn en mijn behoefte niet vervuld heb.
  Ik mis hem ontzettend en ik zou hem graag weer in mijn leven willen maar weet mijn god niet hoe ik dit moet aanpakken. Is dit nog te lijmen?
  Heb jij tips?

 16. Maran :

  Graag wil ik je ook mijn verhaal vertellen. Heb al veel blogs van je gelezen en ook je boek.
  In november had ik een profiel geplaatst op een datingsite. Ik had het gevoel wel weer toe te zijn aan de gezelschap van een man. Heb via site contact gehad met verschillende mannen wat ook wel eens een date opleverde. Al vrij snel kwam ik in december in contact met een man, die meer dan andere mijn interesse wekte. Had geen hoge verwachtingen bij de eerste date, maar was erg gezellig. Hij vroeg gelijk om een 2e date, maar ik heb toen gereageerd dat ik de avond even wilde laten bezinken.
  Na die avond heb ik een vloed van lof over me heen gestort gekregen. Hij deed heel erg zijn best voor een 2e date. Die is er ook gekomen en daarna volgde 4 weken van veel berichtjes van zijn kant, kadootjes noem maar op. Er ging geen 2 uur voorbij of ik kreeg een berichtje van hem. Dit alles heeft ertoe geleid dat ik verliefd op hem ben geworden. Hij vertelde mij ook dat ik alles had in een vrouw wat hij nodig had. Ondertussen hebben we in die weken ook seks met elkaar gehad. wat ook geweldig was.
  Na 8 weken kreeg ik ineens het gevoel dat ik op de datingsite wilde kijken of hij er nog op stond en jawel hij was de laatste 24 uur online geweest. Heb hem ermee geconfronteerd en ook vertelt dat mijn vertrouwen in hem behoorlijk was gedaald. Hij zij dat hij er nog wel eens op keek uit nieuwsgierigheid. Heb hem uitgelegd dat mij dat ook behoorlijk onzeker maakt over wat hij voor mij zou voelen. Als hij behoefte had aan nog andere dates wilde ik geen contact meer met hem. Ik wil niet één of andere scharrel zijn. Hij vond het te ingewikkeld worden en zei dat hij me echt geweldig vond, maar dat het hier dan maar moest stoppen. Dat is ook gebeurd.
  Maar na twee weken begon hij me toch weer te appen. Wilde naar me toekomen, maar ik heb hem gezegd dat als hij wilde dat ik hem zou vergeten dat hij dat beter niet kon doen. Hij appte me dat hij oprecht wenste dat ik iemand tegen zou komen die me gelukkig kon maken en of ik ervoor wilde zorgen dat het goed met me ging.
  Weer 2 weken later heb ik hem geappt, omdat ik nog iedere dag aan hem dacht. Hij kon mij ook niet vergeten appte hij me terug. Dat was het.
  Ik heb in die tijd nog wel dates gehad met andere mannen, maar die interesseerde me eigenlijk niet zo. Was goed voor mijn zelfvertrouwen, maar dat was ook alles.
  Na 4 weken (vorige week) heb ik hem geappt dat ik graag nog eens met hem wilde afspreken. Kreeg gelijk een reactie dat hij me heel graag wilde zien. Voor het eerst ben ik een weekend naar hem geweest. Heeft me ook aan mensen uit zijn omgeving voorgesteld. “Eindelijk” vertelde hij me was ik naar hem toegekomen. Is een heerlijk weekend geweest. Geen verdere uitspraken gedaan over hoe verder.
  Afgelopen week niet veel contact gehad via app. Wel dat we binnenkort weer af zouden spreken.
  Nu heb ik hem vanochtend een mail gestuurd, want ik realiseer me dat ik echt heel erg verliefd op hem. Heb mijn gevoelens geuit in mijn mail. Niet overdreven, maar wel dat hij iemand is waar ik mijn hart aan kan geven. Misschien had ik dat niet moeten doen, maar heb ook het gevoel dat ik niets te verliezen heb.
  Het is nu einde van de dag en hij heeft nog niet gereageerd. En dan ben ik toch weer zo’n tutje, dat ik op de datingsite kijk en jawel meneer is online.
  Ik snap echt niet denk ik hoe het werkt en zal hem vast afgeschrikt hebben met mijn mail, maar ik voel me opgelucht dat ik het geuit heb en heb ook besloten geen actie meer te ondernemen, want van de andere kant voel ik me niet serieus genomen.
  Zie ik hier iets over het hoofd?
  Groetjes, Maran

 17. Mona :

  Dankjewel voor jouw reactie, Anna!

  Ja het klopt ik neem het initiatief. En dat wil ik niet meer. Ik denk dat het contact dan doodbloed, tijd zal het zeggen.

  Ik heb wel contact al 5 maanden maar ik heb geen seks met hem gehad omdat hij dat met anderen heeft. Dus ik heb en bied hem geen seks aan. En daarom ben ik niet intiem met hem. Wat dit voor hem betekent weet ik niet, maar de feiten zijn wel zoals jij het zegt. Hij doet te weinig en dat zegt genoeg.

  Loslaten is moeilijk maar dat is wel de oplossing.

  Je hebt leuke blogs met goeie tips en inzicht!
  Bedankt,
  Mona

 18. Maria :

  Ik heb een jaar een relatie met een man waarbij ik niet zeker weet of hij de mannelijke energie draagt of de vrouwelijke. Hij neemt in sommige dingen wel het meeste initiatief, mij bellen of smsen. Maar in sommige dingen juist niet. Hij pakt uit zichzelf niet vaak mijn hand als we samen ergens lopen, hij weet dat ik dat wel fijn vind. Maar hij geeft aan dat hij ook wil dat ik zijn hand pak, hij wil dat het initiatief van beide kanten komt, een gezonde mix zegt hij, maar is een mix wel zo gezond vraag ik me dan af? En ik heb het geprobeerd een aantal keer, maar als ik zijn hand pak voel ik me nogal mannelijk worden en ik vind dat niet fijn. Ik heb dat gezegd tegen hem maar toch houdt hij vol dat hij wil dat ik ook zijn hand pak. Hij had een lange relatie met een hele passieve vrouw die hem alles liet beslissen en waarvoor hij dan achteraf geen waardering kreeg maar alleen maar klachten. Dus nu wil hij dat zijn vriendin ook regelmatig initiatief neemt. Ik snap dat wel van hem, maar ik wil geen broer zus relatie krijgen, ik wil wel de aantrekkingskracht behouden. Ik hoop niet dat hij een vrouwelijke man blijkt te zijn want ik ben een vrouwelijke vrouw en wil hem niet verliezen. Graag zou ik nog een advies willen wat ik in deze situatie kan doen. Alvast bedankt.

 19. Linda :

  hoi Anna,

  ik ben door jou doorverwezen naar deze blog, en heb het met verbazing zitten lezen. ( mijn vriend is nogal afstandelijk)- zie waarom mannen afstandelijk worden)

  heb toch nog een paar vragen. de omgekeerde psychologie, niets van mezelf laten horen, werkt bij mijn vriend…hij neemt zelf ineens meer contact op.vooral met grappige gesprekjes en een beetje dollen..lijkt alsof we weer wat naar elkaar toe groeien…maar, de angst dat ie weer terug valt is erg groot. ik heb mijn vriend al op het hart gedrukt dat hij gerust rustig aan mag doen, maar dat ik niet eeuwig op hem wacht.. heb mezelf zelfverzekerd voor gedaan,, meer als dat ik me voelde, de afgelopen maand. ik weet ook dat hij is gevallen op zelfverzekerdheid, haar op mijn tanden, volle leven, waar hij een plekje moest veroveren… hoe kan ik weer terug naar die situatie, want omdat ik nogal gekwetst was door die afstandelijkheid heb ik me idd zwak opgesteld, niet sexy.

  zijn vorige relaties waren vrouwen waar hij overheen liep, erg afhankelijk, ik wil dit kostte wat kost voorkomen en terug naar de vrouw waarop hij viel. ik ben heel anders, maar de dynamiek tussen hem en mij spat er af, leuk stel zegt men, precies wat hij nodig heeft, wordt er gezegd.
  ik ben voornemens om a.s do of zaterdag tegen hem te zeggen, dat ik afgelopen weken ook heb nagedacht over wat ik wil. dat ik geen concrete besluiten van hem hoef te horen en dat dit tempo prima is, maar om voor mezelf een keuze te kunnen maken,graag wat meer intimiteit zou willen,op de momenten dat we elkaar wel zitten. .dat is wat ik wil.. kan ik hem dit zeggen of raad je me dit af.. kan het niet helemaalik krijg dat niet helemaal duidelijk uit deze blog.

  ik ben een sterke vrouw, weet dat dit de sleutel is om hem te veroveren, maar die verliefdheid nekt me.ik ben op hem gevallen vanwege zijn sterke karakter, hoop niet dat dat nu hetgeen is waardoor ik afscheid moet gaan nemen.

  ik neem benieuwd naar je advies! super bedankt alvast..

  groetjes Linda

 20. A :

  Beste Anna,

  2mnd geleden een man ontmoet. Gezellige avond gehad! Ondanks sterke aantrekkingskracht geen sx gehad. Hij woont ver weg, na 2 weken elkaar weer gezien, met idee. Kijken of aantrekking er nog is ja/nee. Indien nee - even goede vrienden. Maar dat bleek wel zo te zijn. Gigantisch zelfs! Die avond hebben we dus sx gehad. Daarna heb ik bijna elke dag sms/app van hem gehad. 1 ding viel me echter op, hij gaat nooit in op vragen..hoe algemeen ook en het blijft oppervlakkig. Nu heb ik paar x spontaan alleen goedemorgen gestuurd. Wat positief ontvangen werd en al eens aangegeven dat het me leuk leek hem ook weer eens te zien, nadat hij had aangegeven graag nog zo’n avond met me door te brengen. En hij zou zijn agenda bekijken. Maar ik hoor steeds minder van m. Nu hanteer ik wel, als ik niets van jouw hoor stuur ik ook niets. En uiteindelijk krijg ik altijd toch een kort oppervlakkig bericht. In het weekend hoor ik niets, (eerste weekend wel). Terwijl ik denk dat het niet verstandig is om op deze man te vallen en ik dat eigenlijk ook niet wil, omdat ik denk dat (hoewel die aantrekkingskracht die was te voelen en niet te faken!) er iets niet klopt. Is het wel gebeurd. En ben ik zo blij als een kind als ik wat van hem hoor! Met opzet stuur ik dan niet gelijk wat terug, bedoel als hij zo lang niets laat horen… ik wacht een paar uur. 3 dagen geleden heb ik aangegeven dat ik het gezellig vond met hem te kletsen, maar dat dit zo niet ging werken dat ik wel wat meer interactie nodig had en als dat er niet inzat prima even goede vrienden. Hier schrok hij van en kreeg toen ineens wel direct reactie..dat hij het nog erg gezellig vond met mij te schrijven, dat ie me nog erg aantrekkelijk vond en me graag tzt nog x wou zien… wat moet ik hier nu van denken. Ik heb echt zo iets van, als je wat wilt, dan hoor ik het wel en laat de bal echt bij hem liggen. Is dit nu wel of niet goed?

 21. Iris :

  Beste Anna,

  ik lees jouw site altijd met veel interesse, omdat ik jouw adviezen altijd zo goed vindt. Ik wil deze vraag graag in anonimitiet aan je stellen. Ik hoop dat dat kan. Een aantal jaren geleden ben ik zwaar verliefd geworden op een andere man. Ik ben helemaal niet snel verliefd en ook absoluut geen vreemdganger. Hij is getrouwd en ik heb al jaren een vaste relatie. Onze liefde was heel sterk maar was vanaf begin af aan al heel moeilijk. Omdat we in elkaars inner circle zaten en nog steeds zitten, konden we elkaar ook niet ontlopen. We hebben beiden zo gestruggeld met onze gevoelens en ja, het is uitgelopen op een affaire. Omdat de situatie te moeilijk werd en ons schuldgevoel te groot, hebben we uit liefde voor elkaar elkaar los gelaten en geprobeerd ons leven zonder elkaar verder op te pakken. Voor hem was dat toch een stuk makkelijker, omdat hij redelijk vermogend is en in staat was een nieuw leven (met o.A. een verhuizing naar de grote stad met zijn gezin) te starten. Hij heeft altijd gezegd dat hij een goed huwelijk had, wat door mij en de mensen om ons heen toch wel betwijfeld wordt, mijn relatie was/is helaas niet zoals ik het graag zou willen. Het verbaasde mij zelf dan ook niet dat ik toch gevoelens voor een ander kreeg hoewel ik het wel heel vervelend vond. In mijn leven veranderde de situatie verder niet, waardoor het gemis aan hem mij zoveel pijn bleef doen. Ik werd via via en zag hem af en toe steeds aan hem herinnerd. Omdat we elkaar toch bleven zien, zijn onze gevoelens voor elkaar toch weer ter sprake gekomen en is ons gemis ter sprake gekomen. We toch weer verder gegaan met onze affaire. Alleen merkte ik nu dat hij anders was, minder betrokken bij mij en veel meer op lust gericht. Hij zei steeds dat het kwam doordat hij het zo druk heeft, hij is ondernemer en directeur van een groot bedrijf, en ik weet dat hij tot altijd heel laat aan het werk was. Ik geloofde ook dat dat de reden was, want hij zag er ook heel moe uit en ik maakte me zorgen. Ik liet hem veel met rust. Nu ben ik erachter gekomen dat hij en zijn vrouw een aantal jaren hebben gekozen (nadat wij gestopt zijn met onze eerste affaire) voor een open relatie. Dit heeft zijn vrouw mij in vertrouwen verteld. Hij was hier niet bij aanwezig. Ze zijn de eerste jaren helemaal los gegaan op seksgebied. Nu hebben beiden een aantal minnaars in hun leven. Hiermee is voor mij de puzzel duidelijk geworden. Ik ben nu heel erg kwaad, omdat hij mij dit niet heeft verteld. Hij heeft mij niet de kans gegeven om zelf de keuze te maken of ik wel of niet hierin wil participeren en ben altijd uitgegaan van onze grote liefde voor elkaar. Zijn vrouw heeft mij alles in kleuren en geuren verteld. Ik was werkelijk in shock, vooral omdat zijn vrouw mij alles in detail over hun maar vooral haar seksleven heeft verteld. Dit is absoluut niet gering. Ik heb een aantal single vriendinnen, die dit aantal tezamen nog niet eens halen. Hij weet niet dat ik het weet, hoewel hij nu wel een vermoeden zal hebben omdat ik op geen enkele app van hem meer reageer. Ik weet echt niet wat ik nu moet doen en hoe ik nu verder moet handelen. Ik hoop zo dat jij mij een advies kan geven. Zeker omdat wij eind van de maand hun 25-jarig huwelijksfeest moeten vieren met alle vrienden dat heel groots gevierd gaat worden op een superlocatie. Ik vind het nu zo’n grote poppenkast en wil er eigenlijk niet naartoe. Maar mijn vriend ziet er zo naar uit om daar naartoe te gaan om dit met zijn vrienden te vieren. Ik weet, ik ben niet trots op hoe ik hierin heb gehandeld, maar ik heb zoveel mogelijk geprobeerd gezien de situatie zo integer en discreet mogelijk mee om te gaan. Ik weet dat dit hypocriet klinkt, maar hij was echt de man van mijn leven. Ik heb nog nooit zoveel liefde voor een man gevoeld.
  Ik hoop dat je mij kunt helpen?

 22. Iris :

  Best Anna,

  Hartelijk dank voor je snelle reactie. Ik ben inderdaad boos omdat wij iets bijzonders hadden. Mijn hoop was inderdaad ooit samen een relate te hebben. Ik geloof in zoverr dat een open huwelijk kan werken als je het uitgangspunt hebt van meerdere personen te houden en een andere relatie erbij hebt. Ik geloof er niet in dat je een open huwelijk beschouwt als een vrijbrief om maar met iedereen seks te hebben. Dat is in het begin bij hen wel gebeurt, in ieder geval door zijn vrouw van haar kant aan mij bevestigd.
  Ik geloof zelf niet in een open relatie, omdat ik het niet aan zou kunnen, hoewel ik op relatiegebied vrijheid wel belangrijk vind, hoe hypochriet het misschien klinkt, maar ik had voor deze man willen kiezen. Ik had voor hem willen gaan. Ik dacht dat hij hetzelfde voelde, omdat hij een affaire is aangegaan van al een paar jaar, met de vrouw van een vriend van hem (ik dus). Dan moet je wel echt om iemand geven, dacht ik als je zover gaat. Ik ben iemand die altijd mijn intuïtie volgt en voor anderen er vrijwel nooit naast zit, maar ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik dit niet in het juiste perspectief heb gezien. Dat kan ik alleen mezelf aanrekenen. Ik weet echt niet hoe ik hier nu verder in moet omgaan. Ik blijf hem zien in onze vriendenkring en eigenlijk wil ik hem zo graag de waarheid vertellen, hoe jij met mijn gevoelens heeft gespeeld, hoe ik over hem, zijn vrouw en hun huwelijk denk, maar ik weet dat dat geen zin heeft. Ze zitten beiden na een relatie van 30 jaar, waarvan 25 jaar getrouwd ook beiden in een midlifecrisis, ook dat heeft zij toegegeven. Dus ik weet dat mijn boodschap dan al helemaal neit binnen komt. Ik weet het gewoon even niet meer hoe met ze om te gaan, en hoe ik mijn liefdesverdriet om mijn verwachtingen die ik had weer op de rails kan krijgen.

  Dank alvast voor je reactie.

  Iris

 23. iris :

  Hoi Anna,

  Ik had een vervolgreactie gestuurd,maar zie deze niet meer staan. Heb je deze wel ontvangen of moet ik opnieuw een mail sturen?

 24. iris :

  Oh sorry, nu staat deze er wel tussen.

  Iris

 25. Elke :

  Hoi Anna,

  Gemakkelijk is het niet. Ik heb een jaar iets met een man, met af en toe een pauze van 2 maanden, mede door dat hij tijdelijk iets voelde voor een andere vrouw. Dat kwetste me en ik heb toen meteen alle contact verbroken en daarna weer contact hernomen. We waren nooit eerder een echt koppel tot nu. Een trek en duw spelletje waarvan ik uiteindelijk zei dat ik het zat was en het erbij wou laten, enkele weken later heeft hij me gecontacteerd met de vraag of ik het toch geen kans wou geven, hij wou me niet verliezen, miste me en trok dus met andere woorden zijn staart in.

  Nu zijn we een tijdje verder en heb ik het nog altijd moeilijk. We zijn samen, maar heb het gevoel hem elke seconde weer kwijt te kunnen geraken. Ik weet me geen houding te geven, de ene moment twijfel ik of ik wel bij hem wil zijn, en de andere moment word ik gek als hij afstandelijk doet. Ik heb het gevoel dat inderdaad minder moet geven, maar heb met dezelfde man in het verleden al hetzelfde geprobeerd, en toen heeft hij het ook gewoon gelaten, en me verlaten. Dus dat minder geven is wat raar voor me, ik weet niet hoe ik het aanpak zonder hem weg te jagen. En of ik dat minder geven wel volhoud..

  Ik geloof wel in ons twee, ik weet hoe hij in elkaar zit, daarom klikt het, maar daarom ben ik ook weer bang. Ik heb geen zin meer in spelletjes of mij opwinden. Hij stond een tijd geleden met zijn vraag voor mijn deur of ik het nog een kans wou geven, en ik heb ja gezegd met als voorwaarde dat ik het nu serieus wou, en niet meer wou twijfelen aan zijn gevoelens over mij. Het gaat oke nu, maar hij kan zich zoals ervoor met momenten nog heel afstandelijk gedragen, als ik hem veel aandacht geef.

  Ik weet niet goed hoe ik mezelf hier tevreden kan in houden, omdat ik constant een angst heb om hem weer kwijt te geraken, omdat hij mij blijkbaar leuker vindt als ik “hard to get” ben. Ik ben dat als hij me kwetst, maar als we samen zijn wil ik geen gedoe en dan is gij precies de liefde voor het spel kwijt..

  Heeft u raad of tips voor me? Zou heel welkom zijn.

  Bedankt! Liefs
  Elke

 26. Loise :

  Toch even een vraagje. Je schrijft dat je, als je een serieuze relatie wil, je niet intiem moet worden zonder exclusiviteit.
  Het gekke is dat ik 2 lange (20 en nu 5 jaar) heb gehad waarbij ik binnen 2 maanden intiem was en dat pas na een aantal maanden de vraag kwam voor exclusiviteit.
  Blijkbaar werkt het niet altijd.

 27. N. :

  Hallo Anna en de rest,

  Hoe kun je een man duidelijk maken wat je van hem verlangt? Moet je dat duidelijk communiceren met woorden? Of moet hij het op een bepaalde manier aanvoelen door de manier waarop je je gedraagt (op de bank liggen wachten tot hij initiatief neemt)? En als hij dan bijvoorbeeld iets doet wat je op prijs stelt, maar het is een klein gebaar, mag je daar dan op reageren door hem iets terug te geven (beloning), of moet je dan toch laten blijken dat je veel meer van hem verlangt? En wat als een man ervan uitgaat dat je toch wel op hem blijft wachten, dat hij kan doen en laten wat hij wil. Hoe zorg je er dan voor dat hij toch alles aan jou wil gaan geven en zijn leven met jou wil delen? Hoe kan hij verslaafd raken als hij het ook makkelijk kan vinden bij een ander? Hoe zorg je ervoor dat hij alleen jou wil?

  Groetjes

 28. S :

  Hallo, ik heb een aantal artikelen gelezen op jouw pagina.

  Wat ik zelf verwarrend vind is het advies om het balletje bij de man te laten liggen. Ik date af en toe met een man die juist sterk reageert op mijn dominante kant. Initiatief nemen, leiding nemen, hij hoort graag mijn ideeën, vind het fijn als ik hem vertel dat ik hem graag mag. Eigenlijk gedrag waarvan je aanraadt voorzichtig mee te zijn bij een man. Deze man is zelf erg dominant met anderen en ik begrijp niet waarom hij bij mij een hele andere rol aan neemt. Soms voelt het alsof hij passief dominant is. Hij geeft met hints aan hoe en wat, waar ik dan heel sterk rekening mee houd. Ik heb ervaren dat als ik het balletje bij hem laat liggen er afstand ontstaat. Dat doet hij expres zegt hij want hij wil dat ik naar hem verlang en contact op neem. Soms schrik ik van zijn dominante kant naar andere mensen toe omdat ik hem zo niet ken. Ik vraag mij af waar dit heen gaat omdat hij met mij zo anders omgaat dan met andere mensen in zijn leven.

  S

 29. Angelundercover :

  Dag Anna,
  Al verschillende keren kom ik op je site maar nu wil ik toch wel eens jouw mening over mijn situatie…

  Sinds enkele maanden ken een man die vrijgezel is. Erg om zeggen, ik heb wél een relatie! De aantrekkingskracht is zo groot tussen ons dat ik benieuwd was of ik dat gevoel terug zou krijgen als we elkaar zouden zien. En ja hoor. Het is leuk om zijn aandacht te krijgen. We hoorden elkaar bijna dagelijks. Sex hebben we niet, wel kussen of wat intiemer maar dus geen sex! Onze gesprekken draaien wel bijna altijd om ‘sexueel verlangen naar elkaar’.

  Laat ik (bewust jawel) enkele dagen niets horen dan komt hij wel met een berichtje. Als we elkaar zien dan laat hij het ook vallen dat “we elkaar zo weinig gehoord hebben”. Hij vraagt hoe het met me gaat, wat ik nog van plan ben die dag, hoe was je dag, … Voor mij allemaal tekens dat hij wel met me begaan is. Ik vraag ook wel “hoe gaat het, wat doe je nog”. Soms vind ik hem zelfs jaloers (of is het bezorgd?) uit de hoek komen als hij bv. wil weten waar ik ben, met wie, waarom ik ‘s avonds nog in de auto ben…

  Na een maand is het contact begon te minderen. Ik dacht ok, hij creëert afstand. Ik dacht dat hij gevoelens begon te krijgen en dit niet wou.

  De laatste 2 weken horen wij elkaar weer elke dag, zelfs meerdere keren per dag. We hadden zelfs afgesproken maar dat heb ik zonder reden te geven afgezegd. Hij vroeg of hij zich zorgen moest maken. Deze middag spraken we via chat even over “liefde”. Hij zou wel graag iemand willen leren kennen om iets mee op te bouwen, maar hij heeft gewoon de juiste nog niet gevonden. Ik heb erop geantwoord dat het niet leuk zal zijn voor dat meisje als hij zich ondertussen blijft “amuseren” met andere meisjes (mij). Zijn reactie was dat hij er dan wel sterk genoeg is om zich bij dat ene meisje te houden. Toen viel het wat stil en hebben we het gesprek gesloten.

  Hoe zit dat nu? Hoe zit hij volgens jou in elkaar? Probeert hij me gewoon tussen de lakens te krijgen of is er meer aan de hand?

 30. Angelundercover :

  Het maakt niet uit wat hij wil maar toch… het intrigeert me wél en ik vind het vervelend dat ik het niet begrijp. Ik herlees dit blog en kan wel zeggen dat ik dit mis doe:
  – IK nodig hem uit om af te spreken (hij polst ook wel of ik vrij ben maar uiteindelijk ben IK het die toezeg. Dit is mis toch?)

  – waar is mijn zelfrespect? (IK geef mijn aandacht aan hem maar wat geeft hij? We horen elkaar wel zo goed als elke dag maar ziet hij me aan als leuk babbeltje? Nee dank u ik wil weten van hem of hij iets in zijn hart voelt! We hoeven daarom geen relatie te hebben!)

  – hij zei dat ik volgens hem soms te braaf ben, dat ik zo een lieve ben, té liefs zelfs en dan pakt hij me zo lief vast. Wat bedoelt hij? Ziet hij me als een moederfiguur waar mannen niet verliefd op worden of raakt het hem dat ik wel eens zo lief ben tegen hem

  – hij zei dat hij ook wel iemand wil voor zich alleen met wie het zo goed gaat maar dat die bezet is (was duidelijk op mij bedoeld, ben er niet op ingegaan. Was hij nu aan het inschatten of ik iets voor hem voel?)

  Ik ben verslaafd aan hem! Wat denk jij over hém?

 31. Advocaatje :

  Hallo Anna,

  Eerst wil ik even zeggen dat ik veel aan deze stukken heb gehad, waarvoor dank.

  Nu mijn verhaal: ik ben nu twee maanden aan het daten met een jongen, die ik heb leren kennen via internet. Het klikte meteen enorm goed, van beide kanten. Hij doet altijd zeer liefdevol, we hebben dagelijks contact, we gaan vaak leuke dingen doen (dus buitenshuis, ik heb zijn vrienden etc al vaak gezien) ik ben zelfs al bij zijn ouders geweest omdat zij mij graag wilden ontmoeten. Klinkt goed nietwaar? ”Probleem” is echter dat hij voordat hij mij ontmoette hij nog maar 2 maanden single is. Hij heeft hiervoor een relatie van 3.5 jaar gehad, wat voor hem zeer naar is geëindigd: zij ging vreemd, en deed al meer dan een jaar erg naar tegen hem. Ik wist dit al vanaf het begin, waardoor ik altijd toch wel een zekere afstand heb gehouden. Ik heb hem hier ook paar keer naar gevraagd of hij wel toe was aan daten. En hoe ik het allemaal nu moet zien (1 week terug gevraagd) Hij zei dat hij echt gevoelens voor mij heeft, het heel fijn voelt met mij maar t eng vindt om zich nu alweer in een relatie te storten. Volkomen begrijpelijk! Maar toch word ik er vreselijk onzeker van omdat ik bang ben een rebound te zijn. Wat volgens hem dus nergens voor nodig is. Wat kan ik het beste doen? Ik ben van plan om hem ruimte te geven, wat hij natuurlijk nodig heeft. Wat zijn nog meer goede tips om respectvol met zijn situatie om te gaan, zonder dat ik mijzelf helemaal onzeker maak?

  groetjes, Advocaatje

 32. Advocaatje :

  oh dat was ik vergeten te vertellen. Vorig weekend gingen we even naar een kroegje. Zijn ex heeft ons blijkbaar zien lopen, en heeft hem een appje gestuurd. Daar stond in dat zij hem mist ed. Hij heeft mij dit berichtje laten lezen. En ja hoor, toen kwam zij ineens binnenlopen, en moest huilen. Ik vond dit zelf echt behoorlijk awkward. Maar goed

  sindsdien gaat het contact met hem ineens moeizaam. Hij heeft afgelopen dagen weinig initiatief getoond om contact met mij te hebben. Als ik wat stuurde reageerde hij wel, maar toch.

  Ik denk dus dat hij heel erg in de war is. Maar ik zou t wel fijn vinden om te horen dat hij, ondanks dat hij nu ”niet in een nieuwe relatie wil rollen” mij toch wel leuk vindt en de moeite waard. Hij heeft wel toegegeven echt gevoelens voor mij te hebben en t contact met mij erg fijn vindt. Maar toch. Ik vindt hem echt geweldig leuk, alleen de timing is vreselijk.

  Denk dat, nu hij ineens toch wel minder contact zoekt, hem even ruimte en rust ga geven.

 33. Sacha :

  Hoi Anna,
  Ik weet echt niet wat ik moet doen…
  Heb een hele lieve man leren kennen, maar hij is niet echt doortastend ;-). Op een gegeven moment dacht ik dat ik dan mijn conclusies moest trekken, dat ie dan vast niet wil. Maar dat blijkt toch ook weer niet het geval.
  We kennen elkaar al lang, maar zijn sinds anderhalf jaar allebei single. Ik had altijd een heel goed gevoel bij hem, ook toen we allebei nog een relatie hadden. Maar volgens mij intuitie hadden we gewoon een klik. Toen we elkaar dus vorig jaar in september per ongeluk tegen kwamen hebben we telefoonnummers uitgewisseld. Hij is een keer bij mij wezen eten, ik ben een paar keer bij hem geweest. We appen wat heen en weer maar verder kon ik er niet veel soep van koken.
  Op een gegeven moment zat ik weer in de auto nadat ik bij hem was geweest met een onbestemd gevoel van wat moet ik nou en waar gaat dit heen? Ondertussen ben ik echt met andere mannen weg geweest maar mijn belangstelling voor hem bleef. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en ben terug naar zijn huis gereden. Heb dus midden in de nacht weer aangebeld en hem duidelijk gemaakt dat het voor mij niet puur vriendschappelijk was. Heb hem verteld dat ik me erg bij hem op mn gemak voel en heel graag bij hem ben… Hij wist duidelijk niet wat hij er mee moest. Het is een verlegen en introverte man en wil echt niet kwetsen. Na die boodschap ben ik maar naar huis gereden en had ik eigenlijk nog geen duidelijkheid. Maar hij stuurde een berichtje dat hij het mooi vond dat ik me zo kwetsbaar had opgesteld maar dat hij nog niet zo ver was. Ik had hem echt overvallen, dus hij stelde voor om elkaar gewoon te blijven zien en te zien wat er van zou komen. Ik dacht prima, maar dan moet het initiatief nu maar wat meer van jou komen. En dat was ook zo! Hij stuurde me foto’s van zn vakantie adres en dit weekend vroeg hij of ik wat met hem ging eten. Dat hebben we gedaan en het was weer super gezellig, maar nog steeds weet ik niks… Ik word gek van wachten! Zou zo graag weten waar ik aan toe ben maar ik weet niet wat ik moet doen. Voor mn gevoel ben ik erg duidelijk geweest dus ik ga er van uit dat hij me niet mee uit eten vraagt als hij me niet leuk vind. Maar aan de andere kant heb ik ook echt geen zin om eeuwig in de vriendenmodus te blijven hangen. Dat trek ik niet. Als ik bij hem ben zou ik hem het liefst aanraken, zoenen, tegen m aankruipen op de bank… maar dat doe ik niet. We hebben nog nooit gezoend (zoen op de wang tel ik niet mee ;-)) maar zou het het liefst doen! Ik verlang zo naar een dieper contact met hem, maar ik zou niet weten hoe ik dat bereik… Ik denk echt dat hij iemand is die pas iets onderneemt op het moment dat hij helemaal zeker is van wat hij er mee wil… Hij zal dat nooit “zomaar” doen. Mooi op zich, maar erg frustrerend! Anna, heb je tips?

 34. Sacha :

  Inderdaad, het ‘nu’ niet geeft hoop… Misschien moet ik hem zeggen dat ik niet als vrienden met m op stap wil maar alleen als hij serieus wil onderzoeken of er iets in zit tussen ons… Of is dat stom?

 35. Kata :

  Dag Anna,

  Met grote interesse heb ik jouw blog gelezen. Ook ik zit met een relatieprobleem. Ik heb een jongeman leren kennen en vanaf het begin voelen wij tot elkaar aangetrokken. In het begin toonde hij initiatief met berichten sturen en mij uit te nodigen bij zijn huis. Uiteindelijk hebben we een heerlijke avond gehad en hebben we elkaar gekust. Niets verder.

  Na een aantal keer afgesproken te hebben (alleen kussen) kwam er geen initiatief van zijn kant meer, en moest ik telkens contact zoeken. Ook als ik met hem wou afspreken zegde hij het telkens af of hij zei dat hij niet kon. Het werd mij op een gegeven moment teveel en ik vroeg hem wat er was.

  Hij gaf aan dat hij niet verliefd wou worden en het toch niets tussen ons zou worden. Ik was er kapot van en had contact verbroken. Ik had het gevoel dat hij misschien iemand anders had ontmoet.

  Een week geleden had hij op zijn verjaardag contact met mij gezocht. Ik heb niets meer terug gezegd omdat ik er nog niet klaar voor ben. Hij had mij verslaafd aan hem gemaakt. Maar ik merk dat ik hem mis en eigenlijk wil ik hem verslaafd aan mij maken. Zodat hij nu om mij vraagt en naar mij verlangt. Graag zou ik van jou tips willen krijgen hoe ik dat kan doen.

  Hoe kan hij aan mij (en alleen aan mij) verslaafd raken?

 36. Lola :

  Hai Anna,

  Ik blijf het heel lastig vinden om de behoefte van een man te herkennen..
  Ik heb een man die alleen komt als het hem uitkomt en wanneer hij behoefte heeft…Ja hij voelt zich fijn bij mij zolang ik hem zn gang laat gaan (denk ik) Ik ben namelijk niet zo moeilijk en zeur nooit.
  Maar zodra ik eens eindelijk een keer vraag om af te spreken kan het 9 van de 10 keer niet.
  Ik neem al weinig initiatief (heb ik van jou geleerd) Maar alsnog merk ik weinig verandering. En dan vind ik het erg moeilijk om er niets over te zeggen..En als ik er wat van zeg, zeg ik; mop ik zou het fijn vinden als je vaker bij me was, want dan voel ik me gelukkig!
  Ik kan mijn behoeften dus goed aan hem vertellen alleen doet hij er weinig mee..
  En hoe kan je je grenzen aangeven zonder hem aan te vallen?
  Voorbeeld; In zn status staan een zonnetje en palmboom. Waarom verteld hij niet gewoon dat hij op vakantie gaat? Nee ik moet er op deze manier achter komen dat hij weg gaat..Ik vind dat vreemd…En liefst zeg ik er wat van…Maar hoe doe je dat dus zonder aanval?

  Rare situatie want het is niet zo dat hij me ontwijkt ofzo..hij blijft altijd wel contact zoeken. Belt regelmatig of een appje. Maar het blijft voor mijn gevoel oppervlakkig..?

  Advies?

 37. Lola :

  Nee inderdaad, het is en blijft vrijblijvend voor mijn gevoel…

  Thnx!

  • Eline :

   Lieve Lola, dit wordt niks, ik zal heel kort zijn. Ga erop uit en leer andere mannen kennen, dat is echt het beste advies!

 38. Alexandra :

  Ongeveer 1 jaar en 3 mnd. geleden is er in mijn relatie veel spanning ontstaan. Van de ene op de andere dag vertelde mijn man dat ie twijfelt, het allemaal niet meer weet. Onze relatie duurde toen 13 jaar. Ik kwam erachter dat hij gevoelens had voor iemand anders, veel jonger en van zijn werk. In die tijd heb ik er enorm aan getrokken (ik weet het, achteraf gezien teveel) en heb veel verdriet gehad. Er is weinig gebeurd tussen die twee maar voor mij viel ineens mijn man weg. Hij is in september vertrokken, al zijn spullen staan nog wel in ons huis. Ik wil hem graag terug, wil ik aldoor al. Ik voel erg veel liefde voor hem en weet voor mijn gevoel, dat het goed zit. We hebben wel wat contact gehouden sindsdien en ik heb hem de ruimte gegeven. Nu zijn we allebei op reis geweest en hebben we, na elkaar 4 maanden niet gezien te hebben, elkaar weer gezien afgelopen weekend. Was heel fijn, echter weet hij het nog steeds niet. Hij wil ongebonden zijn, geen verantwoordelijkheid hebben. Wil me niet hoeven kwetsen, en ik mag niks verlangen. Maar toch kan hij ook geen echt afscheid nemen. Ik vertelde hem dat als je er wel wat mee wil dat je soms ook gewoon de warmte moet voelen en kijken wat het met je doet. Intimiteit is er dus wel geweest nu wat voor mij heel goed voelde en ik denk voor hem ook. Echter merk ik ook dat die vrijblijvendheid me ook wat nekt. Mijn doel is nog steeds: investeren in mijn relatie en er voor gaan. Maar hoe? Ik heb het idee alles al uit de kast gehaald te hebben. Ik geef hem de ruimte en de vrijheid die hij wil maar heb niet het idee dat hij dichterbij komt. Behalve zeggen dat ik die vrijblijvendheid niet meer wil…maar goed aan de andere kant gun ik hem de ruimte ook wel als hij dat nodig heeft voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Klinkt wat dubbel, ik weet het. Ook mijn ontwikkeling is belangrijk en moet bovenaan staan. Ik ben alleen bang dat ie verder van me verwijdert als ik die afstand zelf neem. En ik weet ook niet meer wat ons dichter bij elkaar brengt inmiddels.

 39. Kate A. :

  Beste Anna,
  Ik ben 52 jaar en heb 16 maanden geleden mijn vriend van 54 jaar leren kennen.
  Bij de tweede ontmoeting vroeg hij, of ik relatie met hem wilde. Ik was er nog niet aan toe, maar ik zei ja.
  Nu zijn we meer dan een jaar verder, we zien elkaar elke weekend, soms bij mij, soms bij hem en we zien elkaar op woensdag.
  Mijn vriend houdt van regelmaat, haha. Hij behandeld me als een prinses, dat heb ik nog nooit in mijn leven meegemaakt. Echt fijn…
  Maar nu is de verliefdheid weg, tenminste bij mij, want we hebben al 8 maanden geen seks gehad. Vanaf begin van onze relatie was me duidelijk, dat hij er niet veel om gaf, ik nam initiatief en het ging best goed. Maar na een tijdje kwamen de smoesjes en hij wilde niet meer. Wat ik ook deed, van intimiteit geen sprake meer. We hebben dat besproken en hij zei dat ik hem tijd moet geven, dat het weer goed komt.
  Laatste paar maanden ben ik zo gefrustreerd, dat ik niet meer lief ben naar hem toe, ik kan het niet verbergen. We hebben al paar keer over einde van onze relatie gesproken.
  Afgelopen weekend was ik weer bij hem en zat naast hem op de bank. Ik was boos. En plotseling dacht ik bij mezelf: Waarom zit ik hier? Ik krijg toch niet wat ik wil… en ik ben die avond weggegaan.
  Nu is het een week en ik hoor niks van hem. Ik hoop steeds, dat de passie weer terugkomt bij hem, maar hij is met andere dingen (in zijn hoofd) bezig.
  We hebben het voor de rest heel leuk samen en lachen veel. Hij is geweldige man, behulpzaam, ik kan op hem rekenen. Maar intimiteit ontbreekt….
  Ik weet niet meer, wat ik moet doen. Ik kan zo niet verder.
  Wil je me a.u.b. helpen,
  Kate A.

 40. Kate A. :

  Anna,
  Ik wil nog duidelijk maken, dat bij mijn vriend geen gezondheidsproblemen spelen, alles werkt zoals het moet. Hij heeft gewoon geen zin…

 41. SK :

  Hoi Anna, ik heb nu twee jaar een relatie met mijn vriend. Ook bij ons is het probleem dat ik erg onzeker ben, en maar alles doe zodat hij zich goed voelt. Hij zit nu in een moeilijke situatie waarbij zijn ouders waarschijnlijk gaan scheiden. Ik probeer hem zoveel mogelijk te steunen, maar omdat hij zoveel aan zijn hoofd heeft wil hij gewoon rustig aan doen. Ik wil hem steeds zien, steeds bij hem zijn zodat hij zich gesteund voelt. Ik wil erover praten, maar waarschijnlijk is dit iets wat hij niet wil. Ik moet vaak huilen, omdat ik me zo onzeker voel en het gevoel heb dat ik alles maar moet accepteren zodat ons relatie niet stuk loopt. Wanneer ik ”hard to get” wil doen, heb ik de gedachte dat het misschien ongemakkelijk wordt of dat hij dan bij me weg zal gaan. Ook kan ik maar geen grenzen voor mezelf stellen, wanneer we bijvoorbeeld seks hebben. Ik ga er elke keer in mee, terwijl ik soms denk dat het beter is dat het nu even niet gebeurd, puur zodat ik een keer nee heb gezegd. Er is constant een discussie in mijn hoofd, van of het nou wel goed of niet goed is van hoe het loopt. Ik weet niet goed hoe ik alles aan moet pakken. Zou je me alsjeblieft kunnen helpen?? Misschien een rommelig verhaaltje. Ik hoop dat iemand me begrijpt.. groetjes

 42. Ine :

  ik heb een relatie gehad met een man. Hij is nu weer terug bij zijn ex. Eigenlijk net op het moment dat ik bedacht had toch met hem verder te willen. We waren al wat maanden uit elkaar. Ik was te laat. Nooit verwacht overigens dat hij terug naar zijn ex zou gaan, hij zei immer nooit van haar te hebben gehouden en seksueel kon zij hem nooit boeien. Maar het schijnt nu opeens wel. Het was een schok voor me en ik wilde hem terug. De schok is inmiddels over maar ik vraag me toch wat dingen af. Hij verbergt voor haar dat we toch nog vrienden zijn. En hij is vreselijk bang dat ze erachter komt dat we toch nog sex hadden met elkaar (dat was overigens toen ik nog van niets wist van zijn ex). Vond ik een rotstreek overigens van hem. MAAR mijn vraag is:
  ben ik nu gek of.. maar waarom praat hij met mij open over de dingen die er spelen en waarom houdt hij zo angstvallig de schijn op bij haar?
  Dat maakt me zo boos! alsof ik geen respect verdien? waarom denk hij wel alles aan mij te kunnen zeggen? dat doet pijn! is het zo dat ik misschien respectloos behandeld mag worden? doe ik het zelf? ik ben vrij open maar ik heb hier niet om gevraagd. Waarom doet hij dat? om me pijn te doen? Ik zou hier graag een antwoord op krijgen want ik begrijp het niet

  • Liz :

   Lieve Ine,

   Control Alt Delete deze man. Die zegt jou misschien dingen die je voor waar aanneemt, maar het gaat niet om wat mensen zeggen maar om wat ze doen. Steek je energie in jezelf, dan leer je echt wel eens iemand kennen die jouw liefde wel waard is!

 43. Kaatje :

  Hoi Anna, momenteel begin ik verliefd te worden op een man die een vriendin heeft. Zijn relatie loopt bijna tot klippen en we vermoeden dat zij vreemdgaat. Toch kan hij haar niet loslaten.

  Soms vraagt hij mij om bij hem thuis te komen of een nacht bij hem te slapen. Paar keer ben ik naar hem toegegaan en we hebben gezoend. De (seksuele) spanning was telkens te snijden maar we zijn niet met elkaar naar bed gegaan.

  Even later, als ik erop inga om bij hem te komen, dan zegt hij na een paar uur af. Iets wat een aantal keer nu al gebeurd. Ik heb daarna contact met hem verbroken.

  Na twee maanden heeft hij weer contact met mij opgenomen. Hij heeft toegegeven dat hij mij mist, zich tot mij aangetrokken voelt en dat hij mij mooi vindt. Maar hij heeft erbij verteld dat een relatie met mij niet kan. Hij had mij weer uitgenodigd om bij hem thuis te komen, om weer vervolgens af te zeggen. Ik ben boos tekeer tegen hem gegaan en hij begreep niet waarom ik zo boos op hem was.

  Hij vertelde mij toen dat hij mij ooit wel zou uitnodigen. Hij had het zelfs over om wanneer zijn vriendin op vakantie is, om met mij een week lang op vakantie te gaan. Ik ben er niet op ingegaan en heb sindsdien niets van hem gehoord. Ik weet niet wat ik met hem aanmoet. Ik kan hem op een of ander manier niet loslaten en hij heeft toegegeven dat het hem ook niet lukt.

  Wat raad je mij aan om te doen? Hij geeft namelijk te gemixte signalen en ik kan geen hoogte van hem nemen.

 44. Karin :

  hoi hoi,

  Ik heb iemand ontmoet via een dating site,
  We hebben al vrij snel met elkaar afgesproken omdat we eigenlijk beiden meer zijn van het face to face.
  Ee hebben de hele avond heerlijk gekletst en het ging allemaal van zelf, alsof we elkaar al jaren kenden.
  Hij appte dat hij het erg gezellig vond. Hij heeft twee banen en daarnaast ook nog de sport dus wel druk maar voor een tweede date maakt hij snel weer tijd.
  We hebben bij mij thuis samen wat gegeten en hij had wat lekkers meegenomen en ik had lekkere hapjes gemaakt, het was wederom erg gezellig en we zijn dan ok met elkaar in bed beland. Afgelopen woensdag avond hadden we weer afgesproken. Hij had al aangegeven dat het wat later zou worden. Toen hij ook belde dacht ik die zegt af, maar nee hij kwam gelijk vanuit zijn werk na mijn toe. Van beide kanten merk ik een enorme spanning en kunnen ook haast niet van elkaar afblijven. Ik vraag me nu alleen af waar het nu naar toe gaat. Hij appt wel als ik wat app, maar is wel kort af. Ik heb met eigen ogen gezien hoe druk hij is, maar het maakt mij wel onzeker. Moet ik hem nu de volgende keer vragen wat hij wil, of we samen wat kunnen opbouwen in de toekomst of dat het hem alleen om de seks gaat. Of is dit te snel?

  Groetjes Karin

 45. Ing :

  Ik heb een aantal keren afgesproken met een man die ik uit de stad ken. De klik is goed. Hij is absoluut geen apper, wat ik prima vind. Eerder deze week heb ik voorgesteld via de app om samen een filmpje te kijken op de bank. Zijn reactie was: of gewoon even een bakkie in de stad. Tja, Anna, en nu? Negeren?

 46. Edith :

  Beste Anna,
  Ik heb anderhalve maand terug op de kermis een man ontmoet. Hebben toen gezoend en hij heeft mij met de fiets thuisgebracht en gaf zijn nummer.
  Ik heb hem daarna gesmst en vervolgens kwamen we in contact. Uiteindelijk stelde hij voor om af te spreken en is naar mij toe gekomen.. Heeft me mee uit lunchen genomen daarnog naar het museum en uiteten. Uiteindelijk is hij blijven slapen en de volgende ochtend is hij vroeg vertrokken kreeg ik al snel bericht. Ik liet hem weten dat ik het heel erg leuk vond, hij ook. Daarna paar dagen geen contact geweest. Tot ik initiatief nam. Uit de sms wisseling kwam een nieuwe uitnodiging van zijn kant of ik kwam eten. Hij heeft uitgebreid gekookt het was erg gezellig ik ben gebleven. De volgende ochtend samen ontbeten hij moest vroeg aan het werk. Ik ben gegaan. Stuur hem niet lang daarna een bericht dat ik het zo ontzettend leuk heb gevonden. Daarna heb ik helemaal niets van hem vernomen.
  De eerste paar dagen was ik heel erg teleurgesteld hierover en een week na het laatste contact van mijn zijde heb ik maar weer een bericht gestuurd, hoe het ermee was of zijn weekend al was begonnen. Het antwoord 45 min later was, ha ha ja jij ook heel veel plezier.
  Dit was natuurlijk niet de reactie waar ik op uit was.
  Kortom wat moet ik hiermee? Ik vind hem leuk maar heb niet een heel enthousiast gevoel hierbij Is hij nog wel geïnteresseerd? Wat kan ik doen om meer duidelijkheid te krijgen.

 47. Eef :

  Ik vraag mij af hoe oud die mannen zijn waar jullie het over hebben?Ik ga ervan uit (corrigeer mij als ik mis ben) dat het mannen tussen de 30 en 50 zijn en als die nu nog niet weten wat ze willen………….zullen ze het nooit weten en jullie maar investeren…….

 48. Anne :

  Beste Anna,
  Ik heb een man leren kennen via een datingsite. Contact was de eerste 3 weken erg leuk. Week 4 etentje, hij gaf aan dat jij aan het reïntegreren was. Hij was verbaast dat hij dat nog niet verteld had. Hij had een burn-out. Maar het was 90% lichamelijk en maar 10% mentaal. In de praktijk blijkt dat hij mentaal juist ernstig er aan toe is. Hij stuurt me na een date van een uur weg met de mededeling dat hij behoefte heeft aan rust en zijn grenzen moet leren stellen. Het voelt zo lullig. Ik wil wel begrip hebben voor hem, maar het voelt zo kwetsent. We hebben seks gehad. Door de medicatie kan hij niet klaarkomen wat ook frustrerend was voor hem. Hij bouwt werk op ten kosten van zijn privé. Ik stelde voor 3 maanden rust, omdat ik niet met zijn assertiviteit/egoisme kan omgaan. Besloten dit niet te doen, twee weken later. Heeft hij aangegeven geen contact meer te willen, maar hij sluit niet uit met mij in de toekomst wat te willen. Maar hij kan het er nu niet bij hebben. Ik zie dat het niet goed gaat. Ik maak mij zorgen om zijn welzijn. Hij leeft in een giga verbouwing die wegens energie gebrek stil ligt. Reïntegratie loopt voorspoedig, maar ik zie hem opnieuw opbranden. Hij Heeft al het contact verbroken en mij geblokeerd. En ik blijf me zorgen maken om zijn welzijn. Dus deze date levert mij meer ellende op dan plezier. Maar ik kan hem niet loslaten, omdat ik mij zorgen maak om hem. Wat moet ik doen?

 49. Anne :

  Wat een moeilijke vraag. Met mijn ex had ik een leuke relatie tot hij depressief werd. Dus iets in mentaal zwakke mannen spreekt mij aan. Maar wat? Ik zal mijn best doen om het antwoord te vinden.

 50. Nora :

  Anna, kan je een voorbeeld noemen hoe ik een man liefde kan geven zonder iets te doen?

 51. Lilly :

  Ik ben bijna 22 jaar!

  Heb een relatie gehad en samengewoond.
  Wilde hem niet verliezen daarom deed ik alles;koken, huishouden, hem masseren, troosten, interesse tonen, overal ja opzeggen.
  Hij wou ook dat ik geen vrienden en familie zag.
  Het gekke is, ons liefde was echt heel puur.
  Toen trok ik het niet meer, miste mijn vrienden.
  Na 1,5 jaar heb ik de relatie verbroken.
  Nu was hij binnen vijf weken alweer verliefd (als ze bestaat)!
  Moest nog wat ophalen, toen zag ik ook een skypechat met haar, maar zijn verhaal klopte niet.
  Hij heeft toen mijn tranen gedroogd, mij patatjes gegeven, geknuffeld, maar hij is alweer helemaal verliefd zegt hij.

  Omdat ik mezelf zo weggecijferd heb moet ik mezelf helemaal terug vinden.
  Heb al mijn vrienden weer terug.

  Gek genoeg was hij ook mijn maatje, en ik mis hem intens.
  Hij negeert mij nu en wilt geen contact.
  Maar hij zei wel dat ik een natuurlijke schoonheid heb en dat hij hoopt dat ik een lieve vriend vind.
  Heb het idee dat hij mij wel terug wilt, maar hij wilde mij ook jaloers maken.

  Met mij gaat het stukken beter.
  Volg een assertiviteits cursus, doe leuke dingen, maar dat gemis is zo intens op sommige momenten, en ik kan het niet stoppen.

  Liefs!

 52. J :

  Beste Anna, allereerst dank voor je fijne blogs. Ik heb zelf sinds twee maanden een relatie. In het begin was niets hem teveel en nam hij continu initiatief. We appten dagelijks en zagen elkaar erg veel. De laatste weken is het contact wat rustiger van zijn kant. Hij appt om de twee dagen en de kleine updates zijn er niet meer. Ik zie hem nog wel steeds 1x per week minimaal maar ik weet niet goed hoe ik hier nu mee om moet gaan. Is het normaal dat het initiatief minder wordt omdat hij de buit binnen heeft en moet ik mijn eigen onzekerheid opzij zetten? Of is dit precies de situatie zoals jij deze bedoelt in je blog waarom mannen afstand nemen? Groetjes J

 53. L :

  Beste Anna,

  Dit is helaas een nogal bekend stukje voor mij. Ik heb ruim een jaar geleden een man leren kennen, waar ik al snel verliefd op werd. We hadden een buitenaardse mentale klik en leken bijna het mannelijke en vrouwelijke equivalent van elkaar. Nooit uitgepraat zijn (regelmatig 16 uur achter elkaar praten), exact dezelfde levensfilosofie, dezelfde humor, dezelfde smaak, hetzelfde taalgebruik. Het heeft ons allebei vaak kippenvel opgeleverd. Hoe vaak we gelijktijdig exact dezelfde zin intypten op whatsapp!

  Hij gaf al snel aan dat hij niet toe was aan een relatie, wel gevoelens voor me had, maar eerst zijn eigen demonen onder ogen moest komen in therapie. Daarbij benadrukte hij wel dat hij niet wilde dat ik zou wachten. Ondertussen heeft hij me nooit gouden bergen beloofd, maar zoende hij me wel regelmatig, hadden we een jaar lang bijna dagelijks uren contact (vrijwel altijd op zijn initiatief) en vertelde hij me vaak hoe ongelooflijk bijzonder ik voor hem was. Aan dat laatste twijfel ik ook helemaal niet.

  Echter, hij leek veel afhankelijker van mij dan ik van hem, wat erin resulteerde dat ik vaak uren naar hem luisterde, hem grenzeloos steunde en hem hielp bij dingen waar hij tegenaan liep. Hij maakte mij voornamelijk aan het lachen wanneer ik me slecht voelde, gaf me soms een peptalk, deed wat kleine klusjes in mijn huis en heeft me een jaar lang praktisch financieel onderhouden. Al met al waren de verhoudingen toch nog heel scheef en gaf ik zoveel meer dan ik terug kreeg. Het laatste omdat ik emotioneel een stuk stabieler ben dan hij.

  Nu ik laatst hoorde dat hij met een andere vrouw naar bed was geweest, stortte mijn wereld in. Seks was voor ons gevaarlijk terrein, omdat we dan inderdaad alle grenzen van de ‘vrijblijvendheid’ zouden overschrijden, zeker omdat we qua emotionele intimiteit al alle grenzen van vriendschap voorbij waren gegaan. Hij was echter wel degene die mij op afstand hield, al leek hij zich in het begin vaak moeilijk te kunnen beheersen. Heel verwarrend.

  Een aantal maanden geleden heeft hij besloten zeker geen relatie met mij te willen, om mij nog onbekende redenen, en stelde hij voor ook het zoenen uit de formule te verwijderen en echt ‘vrienden’ te worden. De grond zakte onder mijn voeten vandaan, toen hij dat voorstelde. Nu hij laatst met een andere vrouw seks heeft gehad, heb ik besloten om definitief alle banden met hem te verbreken. Vanwege een samenwerking is dit niet helemaal mogelijk, maar ik laat op alle mogelijke manieren weten dat ik het contact tot het minimum wil beperken.

  Zoals verwacht, probeert hij ook alle grenzen van het samenwerken op te rekken, waarschijnlijk in de hoop dat face-to-face contact mij aan mijn beslissing doet twijfelen.

  Ik vraag me af of er nog iets is dat ik zou kunnen doen om de verhoudingen te herstellen. Ik weet zeker dat ik nooit voor vriendschap wil tekenen, hoe speciaal hij ook is, omdat dat gewoon zelfkastijding zou zijn. Is er iets dat ik nu nog kan doen, om zijn interesse (opnieuw) te wekken? Of moet ik gewoon accepteren dat ik te veel naar Assepoester heb gekeken in de jaren dat ik nog ongepolijst tegenover de rauwe werkelijkheid stond?

  Ik hoor graag wat jij hier van vindt!

  Groetjes,
  L

  • L :

   Beste Anna,

   Je hebt nooit op mijn bericht gereageerd, maar gelukkig geeft tijd en ervaring meestal wel het juiste perspectief.

   Ik wilde nog even vervolgen op wat ik eerder beschreef, dat zo teruglezend klinkt alsof ik zwaar gefriendzoned was door hem, voor vrouwen in dezelfde soort situatie.

   Nadat ik het contact met hem beëindigd had, hebben we de samenwerking uiteindelijk wel weer voortgezet. Ik ben ook meteen verder gaan daten en kwam, bizar genoeg, mijn huidige vriend drie weken later al tegen! Hoteldebotel verliefd.

   Opmerkelijk genoeg vond de man waar ik eerder over schreef dat een stuk erger dan hij zelf had verwacht. De situatie met hem is nu helemaal gedraaid: hij zet al langer dan een half jaar alles op alles om me ervan te overtuigen dat wij bij elkaar horen. Ik heb hem gevraagd waardoor hij zo van gedachten is veranderd en dit is zijn antwoord:

   “Omdat ik me niet langer needy opstel en hij het gevoel geeft dat ik hem vrij laat, dat hij moeite voor mij moet doen en daarom voor het eerst de ruimte heeft gekregen om te bedenken wat híj voor míj voelt.”

   Ik denk dat veel vrouwen hun autonomie verliezen als ze verliefd worden en dat juist dát onaantrekkelijk is voor mannen. Daarom mijn advies: schik niet voor minder. Als je het gevoel hebt dat je harder werkt dan hij, dan heb je een verkeerde afslag genomen.

   Oh en ik ben inmiddels trouwens heel erg gelukkig met mijn nieuwe vriend, die vanaf dag 1 onvoorwaardelijk voor me koos. Dus dames, verlies nooit de alternatieven uit het oog. ;)

 54. Ramona :

  Heekenbaar
  Ik geef en geef en geef totdat alle ruimte is ingenomen door gemakszucht, luiheid en egoïsme zonder maar 1x stil te staan dat een relatie uit 2 personen bestaat.
  Ik ben een moeder geworden niet alleen vd kinderen maar ook van mijn partner.
  Ik ga deze tips tenminste 3 maanden lang doorvoeren in de hoop dat mijn man weer op jacht gaat en mijn kwaliteiten opmerkt en mij het hof wil maken. Meer dan dit: Dat hij ernaar uitkijkt om mij weer te zien.
  Meer dan deze tips ga ik ook geen hints meer geven naar hetgeen ik verlang, ik ga ervan uit dat hij mij gaat “zien” en missen.
  Fingers crossed ♡

 55. Merel :

  Besta Anna,

  Mijn vriend is heel bazig en alles moet volgens zijn manier, hij word snel boos als iets hem niet bevalt om de kleinste dingen eigenlijk al. Ik merk dat ik afgelopen 2 jaar teveel heb gedaan voor hem en altijd kwam met cadeaus of zelf dingen ondernemen om te doen. Ook als we ruzie hadden en het was zijn fout dan was ik diegene die het altijd goed maakte of sorry zei. Ik merk ook dat hij zijn interesse in mij is verloren en nooit uit zichzelf belt of een complimentje geeft. Week terug hebben we ruzie gekregen en ik heb afstand van hem genomen om te kijken of hij achter mij aankomt en weer moeite doet. Resultaat na een week geeft hij mij de schuld van alles en heeft mij geblokt. Wat moet ik hier mee? We kregen ruzie omdat hij vind dat ik teveel zeur over alles, zoals zeggen dat hij geen moeite meer voor me doet. Dit is de 1e x dat ik hem al een week negeer, maar hoe lang moet ik dit volhouden tot hij het inziet?

 56. Jenna :

  Hoi Anna,

  Afgelopen 2 weken heb ik mijn date zon 3 keer per week gezien. We zijn wel wat dingen buiten de deur wezen doen. Daarnaast vaak bij elkaar wezen slapen. Geen seks gehad omdat ik dit nog niet wilde maar wel wat dingen eromheen gedaan.. Nu vraag ik mij af hoe kom ik erachter of deze man het goed met mij meent? Hij komt wel steeds naar mij toe terwijl dit niet in de buurt is voor hem

 57. Lodewijk :

  Ben een man en hetero.
  Mijn doel is het vinden van een levenspartner.
  Lees over hoe een man verliefd word op een vrouw.
  Ik kan alleen vertellen hoe ik als man voelt. Als ik een vrouw benaderd is om te kijken of zij de ware is voor mij om mijn levenspartner te zijn. Ik ken haar niet als persoon, heb ook geen oordeel erover, ben onbevooroordeeld. Het zeg me niks of zij goed verzorgt is, sjofel is of wat dan ook, dit zijn maar uiterlijke dingen. Het gaat om wie ben je, zonder make-up, zonder kleren. Wie ben je als persoon.
  Als zij mij ziet zitten, wil nog niet zeggen dat ik haar ziet zitten. Blijk dat zij interessant is neem ik contact met haar op. Binnen 24 uur dan voer ik een telefonisch gesprek, eigenlijk controleer ik of zij meent wat zij zegt en om de achtergrond geluid waar te nemen. Niet binnen drie dagen de telefoon opgenomen is geen interesse. Ik stuur geen sms, whatsapp en geen e-mail. Als alles goed gaat, koffie gedronken, haar lichaamstaal afgelezen, heb vaak afspraken gemaakt, begin haar te leren kennen en heb meerdere initiatieven genomen en van haar kant heeft zij ook oprechte interesse getoond. Nu komt het om open en eerlijk te zijn tegenover de vrouw wie ik ben. Het is nu op zoek naar de eigenwaarde van de vrouw, haar karakter. Wil ook op dat moment geen sexueele toespelingen hebben, dan ben ik snel weg. Dan is deze vrouw niet waard om mijn vrouw te zijn. Ben niet als de meeste mannen en ook niet de type man voor zoiets.
  Ik word pas verliefd op een vrouw als zij niet meer uit mijn gedachten krijgt. Dan pas heb ik een drang om haar te sms, whatsapp, mailen en ook om een bosje bloemen te geven dan geef ik alles wat ik heb, onvoorwaardelijk.

 58. sandra :

  Hallo Anna,

  Ik vraag me af wat ik nog kan doen de man die ik zo leuk vind bij mij terug te laten komen en verliefd op me te laten worden? Voor mijn gevoel heb ik het nu verpest en daar baal ik enorm van. Afgelopen week probeerde hij toch weer een gesprek met me aan te gaan over dagelijkse dingen & ik was weer eens te ongeduldig en wilde weten wat hij nou eigenlijk echt van me wil. Ik maakte er in zijn ogen dus weer drama van en eiste dat hij voor mij zou kiezen, zonder de interesse voor andere vrouwen of anders zou ik geen contact meer met hem willen, pfff. De waarheid is dat ik juist graag bij hem zou willen zijn maar niet kan waarderen dat hij met andere vrouwen wil daten. En nu probeer ik het weer terug te draaien, mn excuses aanbieden voor de drama en dat ik zo blind was te zien dat hij wel degelijk zn best deed afgelopen week contact met mij opnieuw te maken. Ik weet niet wat ik nu het beste kan doen. Wat me overigens wel heel erg heeft geraakt nog niet zo lang geleden is dat hij naar een andere vrouw over mij schreef dat hij mijn persoonlijkheid en uiterlijk niet aantrekkelijk vind, dat als we samen waren daarvan juist niets te merken viel en hij erg liefdevol was naar mij. Ik ben ervan in de war en weet niet zo goed meer wat ik wel/niet het beste kan doen. Sommige mensen vertellen mij dat ik beter geen energie meer in hem kan steken. Ik ben geloof ik niet erg goed in relaties en het begrijpen van mannen, erg frustrerend. Zou graag zien dat hij mij wel waardeerd om wie ik ben. Misschien is het wel een verloren zaak. groetjes Sandra

 59. Suri :

  Beste Anna,

  Ook ik heb een problem…….
  Ik heb sinds 2 maanden contact met een hele leuke man.
  Onze eerste date was echt heel leuk, we kennen elkaar van vroeger en ik voelde me meteen op mijn gemak bij hem. Hij duidelijk ook bij mij. De eerste weken reageerde hij meteen op mijn appjes en stuurde mij je bent echt leuk en knap enz. ik ging hier niet echt op in omdat ik het zelf rustig aan wilde doen. Hij maakte tijdens onze dates ook veel opmerkingen zoals wij zouden echt een goed team zijn, jij past echt bij mij enz. Op dit moment heft hij veel problemen waar hij mee moet dealen en daar hebben we het ook meerder malen over gehad. Nu vroeg ik aan hem of hij wel open stons voor een relatie….. hij zei me dat hij daar geen duidelijk antwoord op kon geven. Nu ik ook naar hem toe trek en laten weten wat ik voor hem voel lijkt het hem ineens te dichtbij te komen. Na ons telefoongesprek van afgelopen maandag heb ik niets meer van hem vernomen. Hij zei dat hij wel iets voor me voelt maar door alle problemen zich gewoon niet open kan stellen. Hij denkt ook geloof ik dat ik meteen een relatie met hem wil ofzo. Het liefs wil ik hem nog appen dat dat helemaal niet mijn intentie is maar gewoon wil afspreken ook vanuit zijn initiatief. Zijn laatste uitspraak in ons telefoongesprek was; Laat het allemaal even rusten en dan komt het wel goed. Misschien bel ik je vanavond nog. Ik heb nu vanaf dat telefoongeprek niets meer van me laten horen en hij ook niet……gewoon afwachten tot ik iets van hem hoor?

 60. Nina :

  Ik zit met het volgende. Ongeveer een jaar geleden heb ik een jongen leren kennen en ben met hem gaan daten. Het was in het begin super overweldigend die aantrekkingskracht die wij hadden en het voelde allemaal heel onwerkelijk, zo fijn dat het voelde. Hij was overduidelijk verliefd en stuurde me veel berichten en liet mij merken hoe leuk hij me vond. Ik heb hier toen eigenlijk niet optimaal op gereageerd, ik denk doordat ik het niet gewend was hiermee om te gaan heb ik het eigenlijk verwaarloosd.

  Die “moeite” die hij deed verwaterde na een tijdje wel. We wonen redelijk ver van elkaar vandaan. En zagen elkaar niet vaak. Het verliep allemaal niet zo soepel. Toch bleven we steeds contact houden, maar dit kwam vaak van mij. Maar hij wimpelde het niet af en ging er wel op in. We spraken af en toe af en hadden het leuk, aantrekkingskracht is er ook nog steeds.

  De jongen/ man in kwestie voelde zelf ook aan dat het niet goed liep, hij maakte het daarom na half jaar “klaar” we hebben niks officieels gehad maar we waren toch wel een soort van met elkaar verbonden. Ik was heel verdrietig en besloot dat het geen zin meer had om te vechten. Eenmaal na een hele korte tijd kreeg ik alweer een berichtje van hem. Hij begon me weer een paar dagen veel te appen en ik was overblij. Dit verwaterde ook weer snel, maar we zijn wel gaan afspreken.

  Het is zo vaag allemaal, hij vind het raar dat ik zogezegd hem niet app. Terwijl ik hem juist vaak berichten stuur en het echt wel duidelijk is dat ik hem leuk vind. Hij toont geen initiatief en doet geen moeite, terwijl hij dit eigenlijk een beetje van mij vind maar ik dit echt niet kan begrijpen aangezien het naar mijn idee overduidelijk is dat ik hem wil… Moet ik afwachten of toch actie ondernemen. Heb het idee dat als ik niks doe het weer verwatert.. Ik weet dat er meer in zit tussen ons het komt er op deze stroeve manier niet uit. Heb je tips voor mijn situatie, hoe ik hem toch meer aanwakker om z’n best te doen voor wat we kunnen hebben samen. Want ik weet dat het erin zit, maar het komt erop deze stroeve manier niet uit.

 61. Rowie :

  Beste Anna, Zou je mij een mail willen sturen?
  Ik zit nogal met een probleem,teveel om te posten.
  groet,Rowie

 62. Difana :

  Hi Anna….Ik heb sinds dik twee maanden een weduwnaar leren kennen via internet. Ik ben smoorverliefd geworden en hij ook..dacht ik. Hij vertelde dat zijn vrouw een jaar geleden onverwacht is overleden aan een hartaanval tijdens het paardrijden..later bleek dit pas acht maanden geleden te zijn! Hij had het in het begin al meteen over samenwonen, vakanties enz. Nadat ik smoorverliefd ben geworden, kreeg hij thuis problemen met zijn dochters, die vonden het te snel gaan en kregen geen aandacht genoeg.. opeens werd hij afstandelijk en begon te twijfelen. Na een mooie dag heeft hij het uitgemaakt omdat hij er niet aan toe was..Dit deed hij per telefoon waar ik zeer boos om werd. Acht dagen heb ik hem niet gesproken en hem verschrikkelijk gemist. Daarna vroeg ik hoe het ging net hem en hij kwam weer langs en we hébben seks gehad. Het gaat hem te snel allemaal…hij is nu een week op vakantie…wat moet ik hiermee? Hij zit nog erg in een rouwperiode wat logisch is…ook daar voelt hij zich schuldig over en wil me dat niet aandoen. Help me a.U.b. want ik ben stapel op hem. Groetjes Difana

 63. Inge :

  Maar Anna, hoe moet ik onderstaande dan opvatten?
  En hoe kan ik liefde geven en niets doen?

  3. Een man wordt verliefd wanneer hij geeft en niet ontvangt

  Groet Ineke

 64. Inge :

  Dat betekent er zijn voor iemand, laten merken dat je aan hem denkt maar hem ook zijn eigen ding laten doen en dus regelmatig met rust laten,
  alleen, wat doe ik als iemand de stap maar niet durft te nemen en bindingangst heeft (na hem al 4 jaar trouw te zijn geweest?)

  ps ik wil ook niemand anders dus dat is geen optie!

 65. Inge :

  Hallo Anna,

  ja deze man is mij ook trouw gebleven (is allang vrijgezel, hij vertrouwt vrouwen niet zo nav div ervaringen in het verleden)

  groet Inge

 66. Eline :

  Ja ik snap goed wat Anna bedoelt, als hij vraagt zal ik naar je toekomen dan zou je ook kunnen zeggen “ja, lijkt me heel leuk”. En kijk dan maar eens wat hij dan zegt, dan weet je genoeg. Maar het lijkt alsof je dat niet durft te zeggen omdat je niet wilt overkomen alsof je te graag wilt. Daar zal ook wel weer van alles achter zitten, we doen nooit iets voor niets volgens mij.

 67. Roos :

  Helemaal met Anna eens !
  Je antwoord klinkt wat weifelend …
  Zeg : ja, graag ! En kijk dan wat er gebeurt.

 68. Sunny :

  Is dat in een latere fase ook nog “normaal” om enkele dagen niets van je partner te horen? Mijn vriend kan soms dagen “afwezig” zijn, ook al zijn we al een lange tijd samen. Ik weet dat hij dan met andere dingen bezig is en gun hem die tijd ook. Maar als ik meld dat ik wel graag geregeld iets van hem hoor, vindt hij dat onzin. Hij lijkt het doodnormaal te vinden dat ik dan zelf contact neem. Of hij zegt dan; hey waar was je al die tijd? Is dat raar? Hoe keer ik de rollen weer om?

 69. Rani :

  Bedankt voor je advies Anna. Op de 2e date moet ik hem dan al gaan vertellen hoe ik een relatie wil….ik wil graag een vaste LAT-relatie. Of moet ik daar niks over zeggen tenzij hij erom vraagt?? Graag je advies en alvast bedankt weer :-)

 70. Karin :

  Kun je dat laatste nog meer uitleggen.. Dankjewel Anna

 71. Joyce :

  Dank je wel Anna voor je reactie.

  Ik moet inderdaad eerst gaan voelen dat ik liefde waard ben. Eigenlijk heb ik dat de laatste maanden niet meer gevoeld omdat ik alleen maar bezig was met geven.

  Ik vind het zo moeilijk om afstand van iemand te nemen die voor mij als mijn grote liefde voelt. Terwijl ik weet dat ik dat niet voor hem ben omdat hij nog steeds aan het daten is met die andere vrouw. Ik ben meer waard dan dat.

  Hoe komt het, dat ik nog steeds voor deze man door het vuur zou gaan terwijl hij mij zoveel pijn en verdriet heeft gedaan? Ik kan het allemaal bedenken maar mijn gevoel verlangt zo naar hem. Heb je tips om meer van je zelf te houden en om los te laten?

 72. Maran :

  Dank je Anna voor je reactie!

  Nu je dit als antwoord geeft realiseer ik me dat dit idd aan de hand is. Je hebt exclusiviteit al zo vaak benadrukt. Ik heb het niet in mijn eigen situatie geplaatst.

  Het opent mijn ogen…

 73. Enjoyit :

  Wilde een advies op een kort verhaaltje…
  Sinds juni iemand leren kennen wat ik eerst te moeilijk enz vond, en na 2 pogingen erna van hem zijn kant uit…..Toch willen weten wat hij eigelijk te melden had…..Contact ging heel anders als bij de eerste keer, vonden we beide btw. Veel belverkeer apper issie niet. Uiteindelijk 3 keer gezien voelde allemaal heel fijn wederzijds…Hij is op vakantie geweest m kerst en nieuw, en kreeg deze week te horen hij had zich niet gedragen….Eerlijk dat wel pech voor mij, ben behoorlijk teleurgesteld en ook boos. T geen wat hij zegt is ik weet dat je me nu niet meer wilt zien maar vind dat ik eerlijk moet zijn Ik weet dat t niet veel betekend maar toch sorry. Ik ging natuurlijk doorvragen waarom, en dan was t ik weet t niet baal ervan weet t nu even niet meer. Vroeg ook en nu, zei hij niks zal je verder met rust laten. Waarop ik reageerdde dat ik dit wel heel makkelijk en laf vond van he, zowiezo dat t via app ging. Heb behoorlijk wat vuurpijlen naar hem afgeschoten, wat hij in zoverre redelijk vond. Tot op bepaalde uitingen die ik deed, toen wassie er al heel snel klaar mee. Buiten dit alles weet ik nu niet wat wijsheid is. Hem loslaten en negeren als hij uberhaupt nog iets stuurd of……….?????
  Weet jij het misschien Anna ??

 74. Joyce :

  Heb je nog een antwoord voor mij Anna?

 75. Linda :

  oke, Anna.. dank je..

  ik moet hem die twijfel maar even gunnen…en zien waar het schip strand..

  ik vind het moeilijk, maar voor mezelf kiezen gaat voor.. hij twijfelt, misschien wel door problemen, misschien iid aan ons..
  zal de knoop maar doorhakken binnenkort, bij twijfel, niet oversteken..

 76. Inge :

  Anna/ Linda, ik heb ook een man die twijfelt maar niet omdat hij twijfelt of ik de vrouw voor hem ben, want dat weet hij al en taant niet naar andere vrouwen, MAAR hij twijfelt aan ZICHZELF en of HIJ oa niet verlaten zal worden door mij waardoor we nog niet samen zijn, dus het hoeft niet altijd zo te zijn dat een man denkt dat hij beter kan krijgen. Deze zin kan vrouwen namelijk best kwetsen denk ik,

  groet Inge

 77. Angelundercover :

  Dag Anna,
  Blij dat ik je reactie hier mag lezen!
  Het maakt inderdaad niet uit wat deze man gaat doen want mijn leven behoort niet aan hem toe.

  Ik moet me zelf de vraag stellen “waar ben ik in godsnaam mee bezig”?! Moest mijn partner dit te weten komen dan kan ik gaan en zal die man er ook niet voor me zijn.

  Met “fling” bedoel je “geflirt” veronderstel ik? Ik denk dat ik zelf niet goed weet wat ik wil! Er zit geen relatie of toekomst in die man dus waar ben ik mee bezig? Dat zoek ik ook niet.. maar het is zo “leuk”. Door met hem bezig te zijn voel ik me weer op en top vrouw, sexy, begeerd… en dit heeft een positieve invloed voor mijn relatie. Hij maakt me nieuwschierig naar wat hij me nog kan geven maar dat is niet gezond voor mijn relatie! Daarmee ga ik vreemd en geraak ik steeds meer emotioneel betrokken!

  De relatie met mijn man heeft deze zomer een dieptepunt gekend waarbij hij aan de alarmbel heeft getrokken. Heel belangrijk is de komst van ons kindje 2 jaar geleden. Ik ben moeder geworden en daarmee was gelijk de sexy vrouw verdwenen. Die andere man laat me weer goed voelen…

  Dus nee, het maakt niet uit wat die man wil. Mijn leven behoort niet tot hem toe. Ik wou gewoon inzicht in wat hij denkt.

  Liefs

 78. Sacha :

  Dat is het probleem denk ik… Hij is extreem gereserveerd. En ik kan moeilijk iets achter me laten wat niet is afgesloten :(. Heb dan liever een duidelijke nee! Nu blijft er een beetje hoop…

 79. sk :

  Dankje voor je reactie Anna!

  Dus in principe moet ik geven wat nodig is.. Maar hoe kan ik dit doen wanneer het op dit moment, is zoals ik al uitlegde namelijk dat ik heel erg achter hem aan zit. Ik wil me gewoon onafhankelijk en sterk voelen en niet het gevoel hebben dat ik hem constant nodig heb.. Weet iemand hoe ik kan beginnen BEN O ZOOO HOPELOOS:(
  alvast heeeeel erg bedankt!!

 80. Ine Klein :

  Hoi Anna
  ja het klinkt allemaal logisch als je het zo bekijkt. Je bedoelt, laat ie het lekker bekijken. tja een typisch slechte eigenschap van mij om me te laten paaien en lekker alles aan te horen. Las toevallig vandaag wat stukjes van vrouwen en hun negatieve kijk op zichzelf. Het aandacht vragen en willen krijgen van iemand anders. Ik moet nodig aan mezelf gaan werken want ik laat me teveel meeslepen door hem. Kan het moeilijk loslaten en hij blijft invloed op me houden, op een negatieve manier. Het is zo verdomd moeilijk om mezelf weer bij elkaar te krijgen en sterk te zijn. Voor mezelf op te komen en van mezelf te houden.

 81. Eva :

  Hallo Anna,
  Ik zit ergens mee.. ik ken sinds een paar maandjes een jongen waar ik een paar keer mee afgesproken heb.. hij is erg gesloten maar liet wel merken dat hij me leuk vind/vond..
  ik ben al bij hem thuis geweest en hij afgelopen zaterdag bij mij.. hij zei er weinig over maar als ik t voorzichtig vroeg vond hij t erg gezellig.. ik wilde zekerheid en heb hem maandag geappt of het meer zou kunnen worden en dat ik het fijn vond dat hij bij was! Hij zei dat hij het eigenlijk nog niet goed wist, maar dat we elkaar nog niet zo goed kennen en dat je er goed over na moet denken, omdat het voor je hele leven.
  Dus ik zei: daarom kunnen we elkaar toch beter leren kennen? Hij zei dat hij dat bedoelde. Ik vroeg hoe hij het nu ziet? Toen zei hij: ik weet niet hoe jij erover denkt maar denk dat het wel wat kan worden.
  Nu 3 dagen later heb ik nog niks van hem gehoord.. wat zou dit betekenen?
  Groetjes Eva

 82. Eline :

  Toch is dat de enige weg.

 83. Liz :

  Fake it till you make it girl! Je komt er wel :-)

 84. anoniem :

  Beste Anna,

  Ik heb een relatie van 2 jaar achter de rug. We zijn nou al bijna 3 maanden uit elkaar. Twee maanden lang heb ik gesmeekt en alles aangedaan om weer samen te komen. Tot op een dag ik besloten had om het los te laten. Keerde hij terug en zei dat hij weer wilt proberen. Maar ik antwoordden : dat ik erover na moet denken. Na alle pijn die ik heb gelijdt. Het probleem is nu dat we weer contact met elkaar hebben en we zien elkaar ook 2 uren per week. Maar toch het duurt me allemaal te lang. 3 maanden wordt er al met mijn gevoelens gespeeld , omdat hij twijfelt. Hij zegt dat hij van me houdt en bang is dat ik een ander jongen ontmoet. En weet toch nog steeds niet wat die wil door de problemen waardoor het uit was gegaan zijn er twijfels. Heeft u een goeie advies voor mij? Ik praat op whatsapp meestal expres droog zodat hij kan voelen. Hoe kan ik me ex echt laten voelen , zodat hij beseft dat ik echt belangrijk voor hem ben en 100% voor me gaat.

  Groetjes

 85. Enjoyit :

  Om eerlijk te zijn, hij heeft van te voren aangegeven een druk bestaan te hebben mbt eigen zaak enz, we hebben elkaar 3 keer gezien dat was dan ook na zijn werk was wel fijn. Maar voor dat hij op vakantie ging was er na mijn mening niks aan de hand, dus dat vind ik het rare eraan. Ben niet intiem met hem geweest op de een of andere manier wilde ik dat niet, nu achteraf gezien maar beter ook, anders had ik er meer verdriet van gehad. Heb vanaf vrijdag ook niks meer vernomen van hem, misschien ook door de uitingen van mij richting hem. Ik neem ook geen contact meer met hem op, bedoel hij geeft zelf aan een fout te hebben begaan en er zich voor schaamd en nu in een keer zijn hoofd vol zit en het niet meer weet. Is hij nu het “slachtoffer” of hoe moet ik het zien ??

 86. Enjoyit :

  Eigelijk was hij diegene die continue belde of voor langs te komen. Dus kwam toch ook wel van hem af, dus snap dit echt niet weet ook niet in welke richting ik moet gaan zoeken of denken !! Ineens zijn ommekeer, en ervan uitgaande dat ik hem niet meer wil zien enz invullen voor mij. Weet t echt niet……..

 87. Enjoyit :

  Die gedachtegang had ik ook al Anna :) heb het nummer enz ook al gewist, ben meer waard dan dit loser gedrag !! :)

  Maar wilde toch dit mee geven aan de vrouwen die niet in het hard to get spel geloven. Het werkt echt als je afstandelijk gedrag vertoond tegenover een man, hobbeld hij achter je aan. Want dan ben je aantrekkelijk en afhankelijk in zijn ogen, eigelijk rare wezens “Mannen” Heeft deze man namelijk ook bij mij gedaan tot 3 keer toe, alleen heeft niet gekregen waarna hij verlangde. Misschien is dit 1 v de rede van afstand weer, wil het ook eigelijk niet weten. Hij mist een lieve vrouw met het hart op de juiste plek !!

Deel je gedachten

*