WAAROM JE PARTNER AFSTANDELIJK WORDT

Je bent al jarenlang gelukkig getrouwd of jullie wonen al langdurig naar tevredenheid samen. Maar ondanks dat je liever niets wilt veranderen, voel je steeds meer afstand tussen jullie. De relatie lijkt niet meer hetzelfde te zijn, niet zoals het ooit was. En nu begin je je zorgen te maken, omdat je partner ongeïnteresseerd in jullie lijkt te zijn. Zij/hij sluit je buiten. Wat tot vragen kan leiden als: “Wat is er? Waarom wil je niet met me praten? Waarom zijn we niet meer close? Hebben we relatieproblemen?”

Wat moet je doen wanneer je partner afstand heeft genomen of je buiten heeft gesloten? Hoe kom je weer nader tot elkaar? Hoe breng je de connectie terug? In deze post deel ik drie eenvoudige en snelle oplossingen met jou. Maar eerst over de oorzaken. Er kunnen uiteraard veel redenen zijn waarom afstand ontstaat. Hieronder het meest voorkomende.

Drie meest voorkomende redenen die een rol spelen in waarom we verwijdering voelen:

 
– Onvervulde behoeften binnen de relatie;
– Te dicht bij elkaar staan en soms tijd voor jezelf nodig hebben;
– Je partner worstelt met interne vragen die niets met jou of de relatie hebben te maken.

Wanneer je de oorzaak weet, kan je een plan van aanpak maken. Maar hoe kom je erachter wat in jouw situatie van toepassing is? Drie manieren: je praat met elkaar, je gaat het onderwerp relatie bestuderen of je zoekt hulp van buitenaf in de vorm van relatietherapie bijvoorbeeld. Vervolgens wil je de nodige actie ondernemen om de brug te kunnen sluiten. In dit artikel geef ik je voor ieder scenario een ‘script’ dat je kan helpen om de diepte in de connectie te herstellen.

#1 Onvervulde behoeften binnen de relatie

 

In het oplossen van issues moet je toewijding equivalent zijn aan de grootte van het probleem. Indien de relatie al een poosje onder stress staat, zul je veel meer moeite moeten doen om de medewerking van je partner te krijgen. Geef daarom niet op wanneer je de eerste keer niet het antwoord krijgt waar je iets mee kan. Dus hoe zorg je ervoor dat de kloof minder wordt? Je stelt aan je partner een eenvoudige vraag. En de vraag is:

‘’Als jij onze relatie een cijfer zou geven van 0 tot en met 10, welk cijfer zou het zijn?’’

Vervolgens krijg je een antwoord. Stel je voor dat je partner ‘drie’ zegt. Ga vervolgens dan niet denken: ‘’Oh, ik hoopte een zeven te horen en nu blijkt dat het maar drie is.’’ Het cijfer zelf is niet van belang. Maar wel je volgende vraag, namelijk:

‘’Wat kan ik voor jou of voor ons doen om binnen een week van drie, naar drie en half te gaan?’’

Als goed is, krijg je op je laatste vraag een antwoord waar je direct mee aan de slag kan gaan. Je hoef niets te verzinnen, niets te componeren of te bedenken. Je partner gaat jou een oplossing overhandigen die de connectie tussen jullie direct kan herstellen. En alles wat jij hoeft te doen, is goed naar de oplossing luisteren en vervolgens actie ondernemen.

#2 Te dicht bij elkaar staan en soms tijd voor jezelf nodig hebben

 
In dit scenario hoef je je geen zorgen te maken, maar het volgende kan je wel helpen om nog meer diepte in de relatie te bereiken.

Veelgebruikte strategie in relatietherapie Wanneer we pijn hebben, zijn we sterk gemotiveerd om naar oplossingen te zoeken en actie te ondernemen. Maar wanneer we ontspannen zijn, kunnen we makkelijker toegang krijgen tot onze creatieve kant. Als jij een gebroken vinger hebt, heb je geen tijd om informatie te zoeken over welke voedingstoffen aan je gezondheid bijdragen. Alles wat je wil, is zo snel mogelijk bij de dokter komen.

Gebruik ontspannen momenten in je relatie om naar creatieve oplossingen te zoeken voor meer connectie, verbondenheid, spel en passie. Tijdens stress of ruzie lukt dit minder makkelijk.

#3 Je partner worstelt met interne vragen die niets met jou of de relatie te maken hebben

 

We groeien continu, ongeacht onze leeftijd. En iedere groeifase gaat parallel met ontdekkingen, maar ook met het overwinnen van interne blokkades. Patronen die soms in de jeugd al zijn ontstaan.

Wanneer een persoon niet weet hoe hij/zij van beperkende patronen vrij kan komen, kan hij/zij afstand in de relatie nemen. Bijvoorbeeld: een vrouw heeft als kind niet geleerd hoe naar eigen behoeften te luisteren. Later, als een volwassen persoon, gaat ze een relatie aan. Maar omdat ze ook hier niet duidelijk aangeeft wat ze nodig heeft, begint haar ontevredenheid zich op te stapelen. Jaren, of misschien wel decennia, gaan voorbij. Ondertussen heeft ze een manier gevonden om haar behoeften voor de connectie die ze mist, buiten de intieme relatie te vervullen. Namelijk, via de relatie die ze heeft met haar kinderen. Maar de kinderen worden groot, gaan op een gegeven moment naar school, worden zelfstandiger en hebben minder tijd voor hun moeder. De vrouw komt in een crisis terecht en neemt afstand van de relatie.

Wanneer jij vermoedt dat je partner met interne vragen worstelt, en jullie komen er zelfstandig niet uit, wil ik je aanmoedigen om met een deskundige hier aan te werken. Omdat persoonlijke onproductieve patronen vaak grote invloed hebben op de dynamiek binnen de relatie. Op zulke moment hebben jullie als koppel elkaars hulp nodig om deze groeifase te overwinnen.

 
Relatietherapeut Anna Klijn, Woudrichem N-B
 

Lees ook over ”Mijn partner wil uit elkaar – Hoe red ik mijn relatie?”, of zie ”Na een affaire: Hoe het vertrouwen terugbrengen” met ”Hoe de relatie te helen”.
 


DOWNLOAD RE-CONNECT VANDAAG

Gratis Audio Workshop

Anna Klijn presenteert een stap voor stap speelboek die je meeneemt op een reis. Een reis die je in staat stelt om je relatie te transformeren, en de connectie, waar jij en je partner naar verlangen, mogelijk te maken. Waar je ook staat en wat er op dit moment in je leven ook gaande is, deze gratis audio workshop zal je laten zien hoe jij de resultaten in je relatie sneller kan bereiken dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.


Lees de reacties of plaats die van jou!
Leuk artikel? Honger voor meer? Ontvang gratis updates