Praktijk voor relatietherapie | Anna Asmus Klijn ┬Ě 06 - 444 94 507

AAK

Diensten Prijzen Winkel Blog Contact Over BOEK EEN SESSIE Inloggen

Het nieuwe leven dat van jou is

Het begin van een nieuw jaar is een mooie gelegenheid om stil te staan bij dat wat je in je leven wilt hebben of introduceren.

Zo kan ook het her-evalueren van je relaties bijdragen tot de veranderingen die je in het komend jaar zou willen realiseren.

Iedereen heeft relaties. Zelfs als je geen romantische relatie hebt, heb je nog steeds andere typen relaties: met je familie, naasten, vrienden, collega’s of buren.

Het loont om deze relaties te analyseren, en te onderzoeken dat wat je wel of niet dient. Omdat relaties die je niet dienen brengen je zelden ergens heen. Ze leiden je ieder af en uiteindelijk voel je je meestal nog slechter als je participeert aan relaties die niet goed voor je zijn.

Ik zal een romantische relatie als voorbeeld nemen, maar hetzelfde kan van toepassing zijn op alle andere delen van het leven.

Mini-relaties

Mini-relaties zijn vrijblijvende relaties, relaties waarin alles nog open staat. Relaties die meer gebaseerd zijn op ‘in het nu zijn’ en niet zozeer op de toekomst. Een ander woord voor het hebben van een mini-relatie is daten. Dat soort relaties verandert weleens in een lange termijn relatie, maar meestal gebeurt dat niet zo vaak.

Stel jezelf de vraag: wat is mijn doel wanneer het op een relatie aankomt? Als je doel een vluchtige voldoening is, dan is een mini-relatie misschien iets voor jou. Als je meer zoekt dan dat, zal een mini-relatie jou weinig helpen. En zal het je hoogstwaarschijnlijk alleen maar verder wegbrengen van het ontwikkelen van een sterke basis, de basis die je later zal dienen.

Wees selectief in met wie je je tijd doorbrengt. Soms is het beter om alleen te zijn dan om maar met iemand te zijn om niet alleen te zijn. Wees zuinig op de energie die je hebt, zeker als je kijkt naar wat dergelijke relaties volgens onderzoeken opleveren: meer depressie, meer spanning, meer misbruik van middelen.

Als jij je wel in een lange termijn relatie bevindt, hoe weet je dan of dit een gezonde relatie is?

3 kenmerken van een gezonde relatie

1. Openheid & kwetsbaarheid

Beide personen zijn bereid om open naar elkaar te zijn en kwetsbaarheid aan elkaar te tonen. Beiden zijn open met betrekking tot wie ze zijn en schrikken niet van de pijn die ze in de relatie voelen of zien. Pijn is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Net als temperatuur. Soms is het warm en soms is het koud. Voor de kou kan je je niet verbergen. Je moet ermee leren dansen.

De bereidheid van beide partijen om de pijn in de relatie te omarmen en ervan te leren is een cruciaal onderdeel van een gezonde relatie. Zodat je samen een sterk fundament kan opbouwen.

Het vertrouwen in elkaar op de lange termijn ontstaat niet zozeer wanneer je samen steeds een mooie zonsondergang opzoekt, maar wanneer beide personen bereid zijn om aandacht aan de pijn te geven.

2. Gezamenlijke doelen

Doelen die realistisch zijn. Geen duizelingwekkende dromen of luchtkastelen. Maar bereikbare doelen met duidelijke stappen. Doelen waarbij alle partijen weten wat hun rol is in het bereiken van die doelen.

3. Werkelijkheid zien

In destructieve relaties kunnen mensen twee kanten opgaan: ze gaan of de ander idealiseren of juist de-evalueren.

Zie de ander, en jezelf, voor wat hij of zij is. Sus jezelf niet in slaap met positieve illusies over de ander, maar zie een realistisch beeld van je partner en ook van jezelf. Zie én krachten én zwaktes in je partner. De beperkingen én de waarde.

Bij mini-relaties of ongezonde relaties stellen de partners zich meestal niet kwetsbaar op. En ze zijn niet goed in staat om open over de pijn te praten. Ze kunnen meestal niet zo goed aandacht aan elkaar geven wanneer de ander pijn in de relatie voelt.

Ze hebben geen gezamenlijke doelen, maar eerder sprookjesachtige dromen. Dromen waarvan ze niet weten hoe ze ze kunnen bereiken, en waar ze alleen over kunnen fantaseren.

Ze hebben niet alleen geen realistisch beeld van het leven, maar ook van elkaar niet. Ze maken elkaar of te perfect en zetten elkaar op een voetstuk, met als consequentie dat ze uit elkaar groeien, omdat het beeld dat ze in het hoofd hebben, niet correspondeert met dat wat ze voor hun neus zien. Of ze de-evalueren elkaar en kunnen daardoor de potentiële diepte in hun connectie niet bereiken.

Wees er zeker van dat je niet aan mini-relaties of ongezonde relaties vasthoudt. Ze bezorgen vaak niet alleen gebroken harten, maar kunnen zelfs traumatische schade als gevolg hebben.

Een relatie is maar een deel van je leven

Er is ook jij – je kern – je ik. En je ik moet los staan van je relatie. Jij bent je partner niet. Je moet weten waar je ik begint en eindigt. Wat je grenzen zijn, wat je voorkeuren en wensen zijn. Versmelt niet met elkaar. Jullie zijn geen ijshoorntje met twee bolletjes ijs erop. Jullie zijn niet een lichaam met twee hoofden. Maar twee verschillende mensen.

Vaak wordt er gedacht dat je de ultieme diepte, connectie en verbinding zal ervaren, als je met elkaar versmelt. En tot op zeker hoogte klopt dat ook, je zal een vorm van geborgenheid ervaren, maar op een manier zoals een kind dat bij zijn ouder voelt. Maar je bent geen kind, en je bent geen ouder voor je partner, en je wilt die dynamieken in de relatie ook niet introduceren. Behalve dat, kinderen hebben geen seks met hun ouders, of vice-versa. En met elkaar willen versmelten is een van de redenen waarom intimiteit uit de relatie kan verdwijnen.

Vier elkaars verschillen en gebruik elkaars verschillen in gezamenlijke doelen, om van meer kleuren in het leven te kunnen genieten.

Ga het nieuwe jaar in. En zorg ervoor dat het nieuwe jaar van je houdt. Zorg ervoor dat je geschenken naar buiten komen en zichtbaar worden.

Ik wens je een gelukkiger nieuw jaar en een nieuw leven dat van jou is. Een leven dat gebaseerd is op dat wat je als ‘mijn kern’ kan omschrijven. Ik wens je ontspanning en rust in je leven, in je relatie en in je lijf. Wees wijs, wees scherp en slim. Maar wees ook open en avontuurlijk. Het ga je goed!

 

 

Contact


Praktijk voor relatietherapie
Anna đÉsmus Klijn


Om een vraag te stellen, een afspraak in te plannen of om gebruik te maken van een gratis ori├źnterend telefonisch gesprek van 20 minuten, kun je bellen naar 06 - 444 94 507.

Wil je liever het formulier invullen? Graag verneem ik van je welke van de volgende opties je voorkeur heeft: het plannen van een sessie, of het aanvragen van een gratis ori├źnterend telefonisch gesprek. Bij voorbaat dank.


RELATIETHERAPIE 

Lopen jullie vast in jullie relatie? Met slechts 4-8 (online) sessies kunnen jullie al aanzienlijke en blijvende verbeteringen in jullie relatie ervaren.

LEES VERDER

RELATIE-EVALUATIE BEGELEIDING

Ontdek deze succesvolle evidence-based aanpak bij ernstige relatietwijfels.

LEES VERDER
Close

50% Compleet

OVERWEEGT JE PARTNER EEN SCHEIDING?

Gratis online module

Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven