Praktijk voor relatietherapie | Anna Klijn · Woudrichem NB · 06-44494507

ANNA KLIJN

Contact Over Blog Winkel BOEK EEN SESSIE Inloggen

Hoe een scheiding te voorkomen

Wist jij dat bij bijna twee derde van de echtscheidingen de vrouw het initiatief neemt? Dit doet vermoeden dat zij, over het algemeen, vaker ongelukkig is dan haar man met hoe de relatie gaat. Dit betekent niet noodzakelijk dat zij kieskeuriger is dan dat hij. Maar wat het wel zou kunnen insinueren is dat de behoeften van een gemiddelde vrouw, in de moderne relatie, minder worden vervuld dan die van een gemiddelde man.

Hoe komt dat? Begrijpt de man haar behoeften niet goed genoeg en onderneemt hij daarom niet voldoende of niet de juiste actie? Is hij minder geïnteresseerd in haar wereld dan zij in die van hem – met een scheiding als een gevolg? Heeft de moderne relatie een structuur (stress, combinatie werk en ouderschap etc.) waarin het voor haar lastiger is dan voor hem om zich vervuld te voelen? Beheersen beide partners niet voldoende relatievaardigheden? Of wil een vrouw gewoon steeds meer en zal de man haar nooit kunnen bijhouden?Van dreigende scheiding naar herstel. Download deze gratis training en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven. Download hier >> 


 

Een besluit om uit elkaar te gaan, is meestal een weloverwogen beslissing

 
Doorgaans, na jaren van mislukte pogingen om veranderingen in te brengen, zet een persoon een definitieve stap.

Dus wat is het onderwerp van haar ontevredenheid? Dit is wat ik vaak bij mijn vrouwelijke cliënten zie: zij willen meer diepte in emotionele connectie, meer tijd samen, meer met elkaar communiceren. Wanneer de interactie op deze vlakken niet de diepgang heeft waar zij ernaar verlangt, dan begint ze haar zorgen te uiten.

Indien de man te weinig op haar ongerustheid reageert, begint ze te klagen. Wanneer hij nog steeds niet voldoende actie onderneemt en de situatie voor haar te lang hetzelfde blijft, begint ze te klagen, ook over andere onderwerpen. Zoals zijn inkomen, zijn bijdrage in het huishouden, zijn gewoontes, de manier waarop hij met haar omgaat.

Haar geklaag kan legitiem zijn, het probleem is, wanneer we klagen demotiveren we een ander om actie te ondernemen

 
Daarom neemt de man steeds meer afstand van de relatie en van zijn vrouw. Wat haar behoefte voor emotionele connectie alleen maar minder vervult. Wanneer dit patroon in de relatie zich voortzet zegt zij, op een geven moment, tegen zichzelf: ‘Weet je, ik heb hier genoeg van. Ik ben er klaar mee.’

En natuurlijk zal veel van de situatie afhangen of van de vrouw. Maar soms kan het jaren duren totdat ze klaar is om haar plan werkelijk uit te voeren. Dit doet ze vaak wanneer de jongste is afgestudeerd of het huis uitgaat, of wanneer zij zelf financieel meer zekerheden heeft, of wanneer zij een nieuwe man heeft ontmoet, die wel naar haar behoeften wil luisteren. Of wanneer zij er gewoon genoeg van heeft.

Terwijl zij haar plan aan het uitwerken is, vertelt ze niets tegen haar man. Met andere woorden ze is gestopt met klagen. En omdat ze niet meer klaagt denkt hij: ‘Hey, alles is weer goed. Ik kan ontspannen.’ Tot op een dag zijn vrouw hem mededeelt dat zij van hem wil scheiden.

Velen mannen zien de scheiding niet aankomen

 
Ruim een kwart van de mannen die deze mededeling van hun partner kregen, zeggen dat ze de scheiding niet zagen aankomen.

In zijn frustratie vraagt hij haar: ‘Maar waarom heb je nooit iets gezegd? Ik had geen flauw idee dat jij zo ongelukkig was’ Waarop zij zegt: ‘Hallo, hoe vaak heb ik al niet verteld wat ik nodig heb? En hoezo wist je niet hoe ongelukkig ik was? Waar was je al die tijd terwijl ik aan het vertellen was wat niet goed ging?’ Ze verbaast zich over zijn onwetendheid, omdat ze in haar ogen er alles aan gedaan heeft om tot hem door te dringen.

Vrouwen delen hun boodschap vaak met woorden en minder met daden. En wanneer ze zegt dat ze wil scheiden en haar eigen woning wil zoeken, is dit een actie. En voor het eerst zal haar man begrijpen wat er zich in haar hart en in haar hoofd afspeelt. Maar meer dan dat, hij begint nu ook te begrijpen wat hij dreigt te verliezen.

En jammer genoeg, nu pas realiseert hij zich wat zijn vrouw, zijn gezin en zijn kinderen voor hem werkelijk betekenen. En nu is hij wel bereid om er alles aan te doen om zijn relatie te redden. Hij wil naar een relatietherapeut gaan. Hij wordt oplettender naar haar behoeften. Hij geeft meer aandacht aan de kinderen. Hij wordt opener en praat nu over zijn gevoelens.

Zijn vrouw ziet de veranderingen in haar man wel, maar nu zegt ze: ‘Weet je, het is te laat. Ik hoef het niet meer.’ Of ze vertrouwt hem niet, ondanks het feit dat ze de veranderingen wel ziet. Omdat ze bang is dat op het moment wanneer ze ontspant alles weer terug bij af zal zijn.

Wanneer een man eindelijk begrijpt hoe belangrijk zijn gezin voor hem is, maakt hij radicale veranderingen in zichzelf. Hij transformeert zichzelf tot een partner die zij altijd nodig had. Maar nu zegt ze: ‘Nee, dankjewel. Je bent te laat. Ik ben over je heen.’

Beide zijn verantwoordelijk

 
Soms kan het voor een man lijken dat het allemaal zijn schuld is, terwijl in werkelijkheid beide partners verantwoordelijk zijn voor het resultaat. En, over het algemeen, beide partners hebben een stokje laten vallen in communicatie.

Maar wat gebeurd is, is gebeurd. We willen vooruitkijken. En onszelf vragen stellen als: kunnen we hier een oplossing voor bedenken? En is het mogelijk om in deze fase nog verandering in te brengen? Of in ieder geval te onderzoeken of veranderingen überhaupt mogelijk zijn? Ja, veranderingen zijn mogelijk. Maar niet altijd via relatietherapie. Waarom? Omdat relatietherapie vraagt om twee toegewijde partners. En wanneer één persoon aangeeft de relatie te willen verlaten, is de kans dat de therapie zal falen groot.

Wat helpt dan wel?

 
We weten uit onderzoek dat 25% van de koppels die een scheidingsprocedure hebben gestart twijfelen aan hun besluit. En 30% van de koppels die een scheidingsprocedure hebben gestart zijn geïnteresseerd in een dienst die hen kan helpen om te onderzoeken of relatie te herstellen valt.

De helft van de koppels die besluit gebruik te maken van zo’n dienst, gaan vervolgens in therapie zodat ze aan hun relatie kunnen werken. Met andere woorden; dit is de volgorde waar veel koppels voorkeur aan geven:

Stap 1: Eerst onderzoeken (zelfstandig of via Onderzoek Counseling) of problemen kunnen worden opgelost. Zo ja, en indien beide partners erin geïnteresseerd zijn, dan pas naar stap 2 overgaan.
Stap 2: Problemen oplossen en samen aan de relatie werken (therapie/coaching/zelfstandig).

Wat is Onderzoek Counseling?

 
Onderzoek Counseling is speciaal ontworpen voor koppels bij wie de ene partner zegt: ‘Ik ben er klaar mee,’ en de ander zegt: ‘Ik wil het nog een kans geven’.

Therapie, in deze fase van de relatie, kan voor de partner die overweegt om weg te gaan een stap te vroeg zijn. Zij weten nog niet of ze überhaupt willen blijven. Laat staan of ze zich willen toewijden aan een project – met andere woorden, een gezamenlijke toekomst.

Maar waar ze wel open voor kunnen staan, is om te exploreren of er ruimte voor oplossingen is. Eerst kijken en dan pas besluiten om voor de relatie iets te gaan doen of niet. En dit is waar Onderzoek Counseling jullie bij kan helpen; met de eerste stap – verkennen of de oplossingen mogelijk zijn.

Het is niet over totdat het over is. Vraag aan je man of vrouw hoe ze tegen dit idee aankijken. En of ze willen overwegen samen met jou in Onderzoek Counseling te gaan.

 

Relatietherapeut Anna Klijn, Woudrichem N-B 

 

 


Hoe weet ik of mijn relatietherapeut kwaliteit biedt? Deze gratis gids zal je helpen om de juiste hulp te krijgen. Download hier >>


Van dreigende scheiding naar herstel. Download deze gratis training en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven. Download hier >> 


Speelt bij jou de vraag: Wel of niet uit elkaar gaan? Deze 7 vragen zullen je helpen oriënteren. Download hier >> 


 

BOEK EEN SESSIE


Praktijk voor relatietherapie | Anna Klijn · Woudrichem NB · 06-44494507


RELATIETHERAPIE 

Komen jullie er zelf samen niet uit & zoeken jullie een therapeut die bij jullie past? Relatietherapie biedt oplossingen bij diverse relatieproblemen.

LEES VERDER

SCHEIDEN OF KNOKKEN?

30% kiest voor deze optie

Ontdek deze nieuwe wetenschappelijke benadering, die speciaal ontwikkeld is voor stellen bij wie een van de partners overweegt te scheiden en de ander wil vechten voor de relatie.

LEES VERDER
Close

50% Compleet

OVERWEEGT JE PARTNER EEN SCHEIDING?

Gratis online module

Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven