Praktijk voor relatietherapie | Anna Asmus Klijn · 06 - 444 94 507

AAK

Diensten Prijzen Winkel Blog Contact Over BOEK EEN SESSIE Inloggen

Relatietherapie bij dreigende scheiding:

Deze twee vragen kunnen je helpen in de zoektocht naar de juiste therapeut

Wat is de reden dat je in relatietherapie wilt? Twijfel jij of twijfelt je partner aan de relatie? Zo ja, dan hebben jullie het meest baat bij een relatietherapeut die zich gespecialiseerd heeft in het werken met dit soort stellen. 

Want wanneer een van jullie twee sterk overweegt om uit elkaar te gaan en de ander nog aan de relatie wil werken, en dus de relatie wil herstellen, dan heeft traditionele relatietherapie in deze situaties niet veel te bieden. Jullie willen immers niet allebei hetzelfde. Er is sprake van gemixte agenda's. 

Wanneer jij in deze situatie zit, hoef je je echter geen zorgen te maken. Ook voor koppels met gemixte agenda's (één partner twijfelt of hij in de relatie wil blijven en de ander wil er via relatietherapie graag voor gaan) zijn er relatietherapeuten die uitstekend werk kunnen leveren. Maar je moet wel even op zoek naar die therapeut die bij jullie past. Hier geef ik jou twee vragen die jou zullen helpen te bepalen of je bij de juiste therapeut zit. 

 


Van dreigende scheiding naar herstel. Download deze gratis training en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven. Download hier >>

 

Hoe herken je een relatietherapeut die je kan helpen? 

Voordat je kunt bepalen of je bij de juiste relatietherapeut zit, is het belangrijk om te weten wat traditionele relatietherapie inhoudt. 

Alle strategieën en interventies in relatietherapie zijn gebaseerd op de gedachte dat beide partners in de basis de motivatie hebben om met elkaar verder te gaan. Bij koppels met gemixte agenda's ligt dat anders, er is een persoon die verder wil en een persoon die twijfelt. De twijfelende partner is vaak nog niet aan herstel toe. Hij/zij wil eerst begrijpen of hij/zij wel of niet in de relatie wil blijven. Dat is voor hem of haar de eerste stap. 

Maar dat lukt niet alleen relatietherapeuten worden in traditionele therapie aan hun lot overgelaten. Ze moeten zelf uitvinden hoe zij een koppel met gemixte agenda's het beste kunnen begeleiden. 

Dat wil het volgende zeggen: traditionele relatietherapie heeft geen tools om een koppel te helpen, waarbij een van de partners sterk overweegt om uit te elkaar te gaan, terwijl de ander aan het herstel wil werken. Wanneer zo’n koppel in relatietherapie gaat, geeft het vaak voor het eind van de therapie al op omdat deze vorm van therapie hen weinig te bieden heeft. 

Toch hoef je nu niet in de stress te schieten, want ook voor koppels met gemixte agenda's zijn er oplossingen. Onder andere bestaat er relatie-evaluatie begeleiding. In deze vorm van therapie krijgt iedere partner individuele ruimte om voor zichzelf uit te vinden wat de vervolgstap in de relatie moet zijn. Pas wanneer degene die over de relatie twijfelt weet wat hij/zij wil – uit elkaar gaan of bij elkaar blijven – staat hij/zij open voor relatietherapie. 

Wanneer jij in therapie wilt, omdat jij of je partner sterk aan de relatie twijfelt en niet weet of er nog energie is om aan de relatie te werken, is het van groot belang dat je kiest voor een therapeut die speciale opleidingen heeft gevolgd om stellen zoals jullie te helpen. 

Nu de grote vraag: hoe weet je of je bij de juiste therapeut zit? 

Deze twee vragen kunnen jou helpen in de zoektocht naar de juiste therapeut

1. Specialiseer je je in het werken met koppels?

Deze vraag is belangrijk, omdat je twee typen therapeuten hebt. Algemene therapeuten werken bijvoorbeeld met mensen met angststoornissen, depressies en burn-out klachten, maar ze werken soms ook met koppels. 

Werken met koppels die in een relatie zitten, is een van de moeilijkste vormen van therapie. Het is daarom belangrijk dat je iemand vindt die dit werk ook echt leuk vindt en zich erin heeft gespecialiseerd. Deze therapeuten volgen speciale opleidingen, bezoeken workshops en krijgen supervisie. Ze hebben in hun werk geen algemene focus, maar focussen op het helpen van koppels. 

De tweede vraag die je aan je therapeut kunt stellen is:
 
2. Specialiseer je je in het werken met koppels die gemixte agenda's hebben? 

Zoals eerder verteld in dit artikel, traditionele relatietherapie zal jullie in dit stadium niet veel bieden. Vergelijk het met een chirurg in het ziekenhuis. Stel, je hebt een hartoperatie nodig. Een chirurg met een algemeen takenpakket zal deze operatie minder goed uitvoeren dan een specialist. Ook dan wil je een deskundige die gespecialiseerd is in het probleem waar jij mee geholpen wilt worden. 

Beantwoordt de therapeut allebei de vragen met ‘ja’, dan heb jij de juiste therapeut gevonden. Ik duim ervoor dat jullie een klik hebben en tot concrete resultaten komen.

 

Relatietherapeut Anna Klijn, Woudrichem N-B

 

 


Hoe weet ik of mijn relatietherapeut kwaliteit biedt? Deze gratis gids zal je helpen om de juiste hulp te krijgen. Download hier >>


Van dreigende scheiding naar herstel. Download deze gratis training en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven. Download hier >>


Speelt bij jou de vraag: Wel of niet uit elkaar gaan? Deze 7 vragen zullen je helpen je te oriënteren. Download hier >>


 

 

 

Contact


Praktijk voor relatietherapie
Anna Аsmus Klijn


Om een vraag te stellen, een afspraak in te plannen of om gebruik te maken van een gratis oriënterend telefonisch gesprek van 20 minuten, kun je bellen naar 06 - 444 94 507.

Wil je liever het formulier invullen? Graag verneem ik van je welke van de volgende opties je voorkeur heeft: het plannen van een sessie, of het aanvragen van een gratis oriënterend telefonisch gesprek. Bij voorbaat dank.


RELATIETHERAPIE 

Lopen jullie vast in jullie relatie? Met slechts 4-8 (online) sessies kunnen jullie al aanzienlijke en blijvende verbeteringen in jullie relatie ervaren.

LEES VERDER

RELATIE-EVALUATIE BEGELEIDING

Ontdek deze succesvolle evidence-based aanpak bij ernstige relatietwijfels.

LEES VERDER
Close

50% Compleet

OVERWEEGT JE PARTNER EEN SCHEIDING?

Gratis online module

Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven