Praktijk voor relatietherapie
Anna Asmus Klijn · 06 - 444 94 507

SPOEDADVIES & -COACHING

RELATIECRISIS MANAGEMENT

Heeft je partner een scheiding ter sprake gebracht?
Beluister deze gratis podcast en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven.

Ontvang

Wat te doen wanneer je partner overweegt uit elkaar te gaan?

De reden waarom je deze pagina nu aan het lezen bent, is omdat er iets in je leven gaande is wat je nooit voor mogelijk had gehouden – je partner overweegt om uit elkaar te gaan. En jij wilt niets liever dan je huwelijk, en indien jullie kinderen hebben ook je gezin, bij elkaar houden. Je wist dat je relatie niet perfect was, maar je had nooit gedacht dat je partner weg zou willen gaan vanwege de zorgen die jullie hadden. De situatie kan bijna surrealistisch aanvoelen, maar ook veel stress en ongeloof met zich meebrengen.

Misschien heeft je partner al een poosje geleden een scheiding aangekaart. Of je bent er recent achter gekomen wat de plannen van je man of vrouw zijn. Het is mogelijk dat jullie inmiddels apart wonen. En zelfs wanneer je nog samenwoont, slapen jullie misschien in verschillende bedden. Of er zijn momenten van stilte tussen jullie die veel ongemak met zich meebrengen. Wellicht heeft je partner zelfs een affaire. Of wanneer hij/zij niet toe wil geven dat hij/zij een affaire heeft, heb jij je vermoedens dat het wel zo is.

Aan de ene kant wil je de relatie graag herstellen, maar je wilt ook niet met een persoon zijn, die niet van je houdt. Je wilt de relatie wel redden, maar het moet niet ten koste van alles gaan.

 

Welke stappen kunnen je in deze crisis helpen?

Hier zijn er een paar suggesties:

Door te accepteren dat een relatiecrisis onvermijdelijk heftige emoties met zich meebrengt, zijn we beter in staat om bij een plek van rust te komen. Angst, radeloosheid, paniekaanvallen, je schuldig of gek voelen, al deze gevoelens komen regelmatig voor in dergelijke situaties. Ze vertegenwoordigen een relatie-versie van het ‘vluchten of vechten’ – instinct, waarbij de crisis door het zenuwstelsel als een levensbedreigende situatie wordt beleefd.

Een persoon raakt geobsedeerd door de relatie en wat er gaande is. Een van de twee partners gebruikt iedere truc die hij/zij kent om ervoor te zorgen dat de partner terug zal komen. Het valt niet altijd mee om dit in de praktijk te brengen. Het is lastig, omdat in deze fase van de relatie een koppel vaak twee tegenstrijdige doelen heeft en met elkaar in concurrentie is: weg willen gaan versus de relatie niet willen verliezen.

Beide belevingen zijn normaal tijdens een diep dal.

Wat te doen #1:

Accepteer dat de gevoelens die je hebt, schuld, onzekerheid, angst, je gek voelen, horen bij een dergelijke situatie.

Het is niet ongebruikelijk dat de gevoelens bij beiden wisselend zijn en constant van vorm, kleur en densiteit veranderen. Van stabiel naar in beweging, van doelgericht naar verloren zijn. De ene dag is een persoon zeker van wat hij/zij wil, de andere dag twijfelt hij/zij aan alles. Het ene moment wil hij/zij tederheid en liefde geven en het andere moment is hij/zij boos, beschuldigend en afwijzend. Het hele spectrum van emoties hoort bij deze crisis.

Wat te doen #2:

Ga met de stroom mee en laat de golf van je gevoelens je ‘leiden’.

Extreme gedachten en emoties kunnen we met de stoom in een ketel vergelijken. Wanneer de deksel dicht blijft, zal de druk in de pot opbouwen. Dankzij een uitlaatklep gaat de druk in ontspanning over. Zowel gezonde acties (gesprekken met naasten, sport, meditatie, samenzijn met naasten, therapie) als schadelijke acties (alcohol, drugs) kunnen een metaforische uitlaatklep zijn.

Tijdens buitensporige stressmomenten kunnen gezonde uitlaatkleppen onbereikbaar voelen. Daarom is het van belang om hulp op te zoeken bij mensen die van je houden, vrienden, familie, een praatgroep, een therapeut. Het is belangrijk om zo veel mogelijk tijd door te brengen met je naasten, om zelfdestructieve acties te vermijden. Je moet de onprettige en ruwe emoties in de ogen kijken en ze confronteren. Dit is de enige manier om hier gezond uit te komen en wellicht kun je dan zelfs een verzoening met je partner bereiken.

Leer ontspanningstechnieken. Via mediatie bijvoorbeeld. Wel het liefst met begeleiding van een deskundige. Of je zou met een therapeut kunnen werken om via positieve interventies jezelf te leren kalmeren. Gewoon praten met een therapeute (of naasten) kan een interventie op zich zijn.

Yoga, meditatie, sport, therapie en gesprekken met naasten kunnen bij uitstek behulpzaam zijn. Daarom wil ik je uitnodigen om deze bronnen serieus te overwegen en er gebruik van te maken. Zo kun je door deze crisis heen komen.

Wat te doen #3:

Verwerk je gevoelens in gesprekken met een therapeut. En leer ontspanningstechnieken om je hartslag tijdens deze moeilijke momenten omlaag te brengen.

Wat niet te doen bij een dreigende scheiding

Tijdens een relatiecrisis kunnen beide partners bang zijn en is het niet gek dat zij veel stress beleven. Daarom is het cruciaal om geen overhaaste besluiten nemen, totdat het stof is neergedwarreld. Bij onzekerheden, spanningen en onrust zijn we niet meer in staat om goed, rationeel te denken. Ook wordt het beoordelen, observeren of goed te kunnen zien beïnvloed. Deze crisis is te vergelijken met punten verliezen in je IQ. Daarom zou het beter zijn om geen acties te ondernemen, die onherroepelijk definitief zijn of die moeilijk zijn te herstellen.

Wat niet te doen #1:

Zet tijdens deze crisis geen scheiding in gang, geef het geld niet overvloedig uit, maak geen spullen kapot, die niet alleen van jou zijn, zeg geen dingen waar je later spijt van gaat krijgen.

Wat niet te doen #2:

Vermijd gesprekken waarin je aangemoedigd wordt om zo snel mogelijk tot actie te komen of een besluit te nemen. Goedbedoelde adviezen van onze naasten kunnen ons aansporen om vroegtijdig op te geven, zonder dat we genoeg aandacht hebben gegeven aan alle mogelijke oplossingen, inclusief verzoening.

Tot 40% van de mensen geven aan dat ze spijt hebben van hun scheiding. Ga gesprekken, die je aanzetten om de relatie te beëindigen, uit de weg, totdat je zorgvuldig alle opties hebt overwogen.

Luister niet naar de mensen die je adviseren om zo snel mogelijk uit elkaar te gaan. Het waren niet hun bloed, zweet en tranen die de relatie hebben opgebouwd. Daarom hebben zij ook geen recht om mee te werken aan het afbreken ervan. Gewelddadige relaties zijn natuurlijk een van de weinige uitzonderingen hierin.

Omring jezelf met mensen die echt om je geven en die je aanmoedigen om het beste besluit te nemen voor jou en je gezin. Het is mogelijk dat je uiteindelijk voor een scheiding kiest. Maar het besluit moet bij jou vandaan komen, nadat je de kans hebt gehad om zorgvuldig naar alle mogelijkheden te kijken.

Nodig geen mensen uit, die je niet steunen in je zoektocht naar de beste oplossingen voor jouw situatie.

Wat niet te doen #3:

Gebruik geen gemene taal of woorden, en vermijd kwetsende acties. Wees respectvol naar elkaar, te allen tijde. Je zult er geen spijt van krijgen.


Heeft je partner een scheiding ter sprake gebracht?


Overweegt je partner een scheiding, maar wil jij de relatie herstellen? Beluister deze gratis podcast en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven.

Ontvang

CONTACT


Praktijk voor relatietherapie
Anna Аsmus Klijn
06-44494507

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.