Praktijk voor relatietherapie
Anna Asmus Klijn · 06 - 444 94 507

Relatietherapie

Voelt het soms alsof jullie vastzitten in een vicieuze cirkel waar jullie niet uit kunnen komen?

Komen conflicten en frustraties vaak voor, en lijken de herhaalde inspanningen om ze op te lossen steeds vast te lopen?

Sommigen van jullie zijn hier omdat jullie nieuwsgierig zijn naar wat jullie via relatietherapie kunnen doen om meer spel, connectie en verbondenheid in de relatie te brengen.

En sommigen van jullie zijn hier omdat jullie tot wanhoop gedreven zijn en je afvragen hoe het mogelijk is dat een relatie die ooit vol liefde, verbinding, diepte en plezier was, nu een plek is geworden die meer vragen dan antwoorden geeft. Een plek waar je misschien zelfs dagelijks stress, onrust en onzekerheden ervaart.

Waar relatietherapie bij kan helpen

Relatietherapie biedt jou en je partner de mogelijkheid om verschillende aspecten van jullie relatie te bespreken en aan te pakken, waaronder:

Conflicten:
Relatietherapie kan helpen bij het identificeren en oplossen van conflicten tussen jou en je partner, waardoor de communicatie en begrip worden verbeterd.

Rollen in de relatie:

Relatietherapie kan helpen om de rollen die jij en je partner vervullen in jullie relatie te onderzoeken en ongezonde patronen te identificeren. Het kan ook helpen om verschillen in verwachtingen aan te pakken.

Waarden en overtuigingen: Relatietherapie geeft jullie de ruimte om jullie waarden, overtuigingen of religieuze opvattingen te bespreken en de impact hiervan op jullie dagelijks leven te begrijpen.

Intimiteit en seksualiteit:
Als jij en je partner worstelen met problemen op het gebied van intimiteit, seksualiteit of ontrouw, biedt relatietherapie een veilige ruimte om deze gevoelens en behoeften te bespreken.

Kwaliteit van de tijd samen:
Jij en je partner kunnen hindernissen bespreken die jullie samen doorgebrachte tijd belemmeren. Jullie kunnen activiteiten bespreken die jullie graag samen doen en manieren vinden om de tijd samen te verbeteren.

Financiën:
Geldzaken kunnen een belangrijke bron van conflicten zijn in relaties. Relatietherapie bevordert open communicatie en transparantie door partners te helpen hun gevoelens en zorgen rondom geldzaken te uiten en te begrijpen.

Ouderlijke beslissingen:
Als jij en je partner het oneens zijn over het krijgen van kinderen of de opvoeding ervan, kan relatietherapie helpen om deze zorgen te uiten. Het kan ook ondersteuning bieden bij stressfactoren zoals vruchtbaarheidsproblemen of adoptie.

Familierelaties:
Relatietherapie kan helpen om kwesties op te lossen die voortkomen uit conflicten met andere familieleden, zoals ouders, kinderen en broers/zussen.

Gezondheidsproblemen:
Fysieke of mentale gezondheidsproblemen kunnen een uitdaging vormen voor jou en je partner. Relatietherapie kan helpen om de stress die hiermee gepaard gaat, binnen de relatie aan te pakken.

Externe stressfactoren:
Therapie kan jullie ondersteunen bij het omgaan met conflicten veroorzaakt door externe factoren zoals werk, die druk uitoefenen op jullie relatie.

 

Het therapeutische kader van Anna is gebaseerd op verschillende modellen, waaronder:

Systeemtherapie:
De focus ligt op het identificeren en begrijpen van interactiepatronen en dynamieken tussen leden van het systeem, met als doel het bevorderen van gezondere en effectievere relaties en functioneren.

Emotionally focused therapy (EFT):

EFT richt zich op het verbeteren van de hechting en binding tussen jou en je partner. Het helpt om de patronen te begrijpen die leiden tot gevoelens van vervreemding en deze vervolgens te veranderen.

Gottman-methode:
Deze methode richt zich op het aanpakken van conflicterende gebieden en voorziet jou en je partner van probleemoplossende vaardigheden. Het doel is om de kwaliteit van vriendschap en het niveau van intimiteit tussen jou en je partner te verbeteren.

Imagotherapie:
Deze benadering benadrukt het begrijpen van de innerlijke wereld van een persoon om positieve veranderingen in gedrag en relaties te bewerkstelligen.

Ellen Wachtel-methode:
Dit is een krachtgerichte benadering die zich richt op de positieve aspecten van de relatie. Het legt de nadruk op zelfreflectie in plaats van beschuldiging.

Psychodynamische relatietherapie:
Psychodynamische therapie onderzoekt de onderliggende hoop en angsten die jou en je partner motiveren, om elkaar beter te begrijpen.

Gedragstherapie:
Ook bekend als gedragstherapie voor koppels (BCT), deze vorm van therapie omvat gedragsvorming door positieve gedragingen te versterken die stabiliteit en tevredenheid bevorderen, terwijl gedragingen die negativiteit bevorderen worden ontmoedigd.

Cognitieve gedragstherapie (CGT):
Ook wel cognitieve gedragstherapie voor koppels (CBCT) genoemd, deze vorm van therapie omvat het identificeren en veranderen van denkpatronen die gedrag negatief beïnvloeden.

Therapeutische Technieken

In relatietherapie worden verschillende behandelingen gecombineerd en worden technieken uit verschillende therapievormen gebruikt, aangepast aan wat het koppel nodig heeft.

Hier zijn enkele strategieën die in relatietherapie kunnen worden gebruikt:

Kennismaking:
Door jullie beter te leren kennen, ontstaat er een gevoel van veiligheid. Actief en in samenwerking met jullie help ik om zelfinzicht te vergroten en een beter begrip van elkaar te krijgen.

Identificatie van gevoelens:
Jij en je partner kunnen ondersteuning krijgen bij het herkennen en verwoorden van gevoelens naar elkaar toe.

Verleden onderzoeken:
Relatietherapie kan inhouden dat het verleden wordt onderzocht, omdat dit kan helpen om angsten, motivaties en gedragingen in een relatie beter te begrijpen. Het kan ook helpen bij het aanpakken van onopgeloste conflicten die van invloed zijn op het heden.

Focus op oplossingen:
Jullie krijgen tools om problemen op te lossen, negatieve gedragspatronen te doorbreken en je te richten op de positieve aspecten van jullie relatie.

Aanleren van vaardigheden: Relatietherapie kan jullie helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals het omgaan met boosheid, probleemoplossing en conflictoplossing. Het doel is om jullie uit te rusten met tools om jullie te ondersteunen bij het omgaan met uitdagingen wanneer ze zich voordoen.

Zaken om te overwegen

Het succes van relatietherapie hangt idealiter af van de betrokkenheid van jou en je partner. Als je partner echter niet openstaat voor therapie, kun je er ook voor kiezen om individueel relatietherapie te volgen. Dit kan je helpen om je relatie beter te begrijpen en te verbeteren.

Wanneer jij en je partner samen deelnemen aan therapie, kan het zijn dat een of beide partners ook baat hebben bij aparte therapiesessies om specifieke problemen die tijdens relatietherapie naar voren komen aan te pakken.

Indien jij of je partner te maken hebben met andere uitdagingen, zoals middelenmisbruik, kun je een advies krijgen voor gespecialiseerde behandelingen om deze problemen effectief aan te pakken.

Eerste gesprek

We onderzoeken de dynamiek van jullie interacties en communicatie, zowel binnen jullie relatie als binnen jullie gezin. Wat zijn de struikelblokken en welke gebeurtenissen hebben invloed? Welke veranderingen zouden jullie willen zien in jullie gedrag?

Tijdens het eerste gesprek, waarin jullie de situatie uitgebreid kunnen voorleggen, krijgen jullie een plan van aanpak dat jullie kan helpen het probleem op te lossen. 

Als we na dit eerste gesprek samen het gevoel hebben dat we met elkaar kunnen werken, dan stel ik met jullie de vervolgstappen op.

Sessies zijn ook online mogelijk. 

Hoe weet ik of mijn relatietherapeut kwaliteit biedt?

De stap om naar een relatietherapeut te gaan is groot. Deze podcast zorgt ervoor dat je zo weinig mogelijk tijd en zo weinig mogelijk geld kwijt bent aan therapie.

Ontvang

Contactinformatie

Praktijk voor relatietherapie
Anna Аsmus Klijn


Voor vragen of om een afspraak in te plannen, kun je bellen naar 06 - 444 94 507.

Wil je liever het contactformulier invullen? Als dat je voorkeur heeft, kun je hieronder je gegevens en je vraag achterlaten. Ik help je graag en zie uit naar je bericht!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.