Praktijk voor relatietherapie | Anna А. Klijn · Woudrichem NB · 06-44494507

ANNA А. KLIJN

Diensten Winkel Blog Over Contact BOEK EEN SESSIE Inloggen

Hoe je relatie in 30 seconden te verbeteren

Het is niet eens afstand van elkaar nemen, koude reactie ontvangen of geven, in een ruzie participeren of één beginnen, maar het dagelijkse leven die een kloof veroorzaakt. En je relatie verbeteren lastig maakt. Een kloof die op een dag meer op een krater dan op een barstje lijkt.

De drukte van ons leven schept maar korte momenten wanneer we gedurende de dag emotioneel beschikbaar voor elkaar kunnen zijn of aandacht aan elkaar geven. Soms hebben we niet eens meer dan enkele minuten.  

Maar falen om als koppel in contact met elkaar te blijven, is echter niet wat de intieme relatie fataal wordt


Een moeder kan vreselijk falen in haar communicatie met het kind. Maar niet te min is ze wel in staat om een gezond mens groot te brengen. Omdat niet de afwezigheid van haar fouten, maar hoe zij de fouten corrigeert is wat voor het eindresultaat essentieel is.

Stel je voor: een moeder heeft haar baby in haar armen. Het kindje ligt ontspannen en drinkt uit een fles. Op een geven moment wordt de baby onrustig en weigert de speen. De moeder probeert aan hem nog een keer de fles te geven, maar zonder resultaat. Zijn verzet is groter. Hij voelt zich duidelijk oncomfortabel. De moeder geeft niet op, legt de fles neer en gebruikt nu haar pink in de rol van de speen. Maar de baby wil daar niets van weten en begint te huilen. De moeder checkt de luier of die moet worden verschoond, maar alles is oké. De baby blijft huilen. Nu voelt de moeder zich ook oncomfortabel, maar loopt haar gebruikelijke routine door om haar baby gerust te stellen. Niets lijkt te helpen. Ze legt hem op haar schouder. Loopt paar stappen heen een weer. Schommelt zachtjes met haar bovenlijf. Maar haar pogingen om het probleem te vinden lopen op niets uit. De baby blijft huilen en de situatie wordt er niet beter op. Het repertoire van haar gebruikelijke trucs begint op te raken, wat haar frustratie steeds groter maakt. Maar als een boertje uit de longen van de baby komt, beginnen de donkere wolken weg te trekken en de rust in hem keert terug. Zijn lijfje ontspant en nu accepteert hij de fles alsof er in de afgelopen paar minuten niets aan de hand was.

Falen om connectie met elkaar te leggen is niet het probleem. ‘Goede’ ouders falen minstens 50% van de tijd, maar zijn wel in staat om gezonde kinderen op te voeden, wanneer ze weten hoe de fouten te corrigeren. Wanneer de baby huilt en de moeder verkeerde inschattingen maakt, zal dit, over het algemeen, geen complicaties geven. Omdat zij haar misstappen corrigeert. Ook in de relatie, het is niet de ruzie die het hem doet – maar niet weten hoe daarna goed te maken, is wat koppels uit elkaar drijft.


Je vermogen om goed te maken is van grote invloed op de toekomst van je relatie

In een gelukkige relatie doet een koppel alles wat in ongelukkige relaties ook gebeurd: ze maken ruzie, kunnen gemeen zijn, kritisch, koud of afstandelijk. Maar in een gezonde relatie weten de partners hun fouten te herstellen. Daarom is het vermogen om goed te maken van grote invloed op de toekomst van je relatie.

Het onproductieve gedrag brengt emotionele afstand met zich mee. Er ontstaat bijna letterlijk ruimte tussen twee mensen. En dat is normaal. Zolang de breuk wordt gelijmd. Of een brug gebouwd wordt om weer naast elkaar te kunnen staan.

En het goede nieuws is. Je hebt daar weinig voor nodig. Een paar seconden is vaak al voldoende.

Wanneer ik met cliënten de eerste sessie heb, willen ze dikwijls weten welke grote actie alles in hun relatie zal verbeteren. Maar de oplossing ligt juist in de kleine daden die we iedere dag ondernemen. Het antwoord voor een gelukkige relatie ligt in het opletten hoe we de missstappen kunnen rechtzetten.

Hier is een voorbeeld van hoe we dit kunnen doen:

‘Wat eten we vandaag?’
‘…….’ (stilte, want de vraag is al voor de tweede keer in de afgelopen 10 minuten gesteld)
‘Aah, je hebt gelijk, dat had je al verteld, zullen we samen koken?’


Als je je fouten maar corrigeert. Hoe je dit doet - is niet zo belangrijk


Hoe we de fouten corrigeren is niet van belang. Soms kan een persoon kundig en met gratie een aanzoek tot verbondenheid brengen, maar die vervolgens met veel afstand zal worden ontvangen. En een andere keer maakt een persoon een knoeierige, slonzige gebaar en het tweetal begint te lachen.

Een koppel zit op de bank TV te kijken.
Zij staat op een geven moment op om wat drinken te halen en zonder een woord te zeggen loopt richting de deur.
‘Waar ga je heen?’ vraagt hij.
Zij draait haar hoofd om en kijkt nors.
‘Zo maar nieuwsgierig’ zegt hij.
Zij glimlacht lui met één hoek van haar mond en kijkt hem in de ogen.
Hij begint nu ook te glimlachen.
Zij beantwoordt zijn warmte met een oprechte smile.

De kwaliteit van de reparatiepogingen is niet van belang. Hoe de handreiking tot contact wordt ontvangen is afhankelijk van de kwaliteit van de recente interacties. Afgelopen weken, maanden, of jaren. Wanneer in de relatie veel en op dagelijkse basis gerepareerd wordt, kan een luie glimlach met de hoek van de mond al genoeg zijn om de connectie te herstellen. En daar heb je niet eens 10 seconden voor nodig.

 
Relatietherapie in de regio Gorinchem

Contact


Praktijk voor relatietherapie | Anna A. Klijn · Woudrichem NB · 06-44494507


RELATIETHERAPIE 

Komen jullie er zelf samen niet uit & zoeken jullie een therapeut die bij jullie past? Relatietherapie biedt oplossingen bij diverse relatieproblemen.

LEES VERDER

RELATIE-EVALUATIE BEGELEIDING

Ontdek deze nieuwe wetenschappelijke benadering, die speciaal ontwikkeld is voor stellen bij wie een van de partners overweegt te scheiden en de ander wil vechten voor de relatie.

LEES VERDER
Close

50% Compleet

OVERWEEGT JE PARTNER EEN SCHEIDING?

Gratis online module

Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven