Praktijk voor relatietherapie | Anna Asmus Klijn · 06 - 444 94 507

AAK

Diensten Prijzen Winkel Blog Contact Over BOEK EEN SESSIE Inloggen

Jaloezie is passie & creativiteit

‘Hoe kan ik met mijn gevoelens van jaloezie omgaan wanneer mijn man gesprekken met jongere dames voert? Vrouwen, die soms 20 tot 30 jaar jonger zijn. De gesprekken draaien vaak om vragen waarmee hij ze helpt. Mijn man wil graag een ‘redder/adviseur’ zijn. Aan de ene kant weet ik dus dat die gesprekken onschuldig zijn. Dat doet hij namelijk ook bij mij, hij helpt mij met alles. Aan de andere kant, omdat ik in mijn vorige relatie bedrogen ben, krijg ik door zulke gesprekken onrustige gevoelens, en dan ben ik bang ik dat hij incorrecte vriendschappen aan het ontwikkelen is. We zijn 17 jaar samen en ik weet zeker dat mijn man niet vreemdgaat of iets dergelijks. Hoe kan ik aan mijn jaloezie werken?’ – Marit.  

 

Marit, dit is een hele mooie vraag die veel mensen bekend voorkomt, en dat is niet alleen het geval voor vrouwen. Voordat we gaan kijken naar welke strategieën jou kunnen helpen, wil ik eerst erkenning aan jaloezie geven. Jaloezie kan voor een deel vanuit pijn uit het verleden komen. Iets wat we in onze eigen relaties hebben meegemaakt, of bij onze ouders hebben gezien, of bij vrienden, broers of zussen. Jaloezie heeft, wanneer het zich in onze lijf ontwikkelt, altijd een positieve intentie – ons te beschermen en groter relatieproblemen te voorkomen. In jouw situatie, vanwege je vorige relatie, kan je de neiging hebben om zeker te willen weten of jij en je man op één lijn liggen. Een lijn die voor jou je normen, waarden en grenzen representeert.

Tegelijkertijd hebben mensen diverse niveaus van waarden. Maar dat is niet erg, omdat wanneer een van de twee sterk zijn/haar grenzen aangeeft dit de ander helpt om geen ongepaste vriendschappen te sluiten. Wat in een monogame relatie op zich handig is.

Strategie #1: Aan jaloezie werk je samen

Aan koppels die soortgelijke vragen tijdens relatietherapie stellen, zeg ik het volgende: Omdat je samen bent – is jaloezie niet een probleem voor één persoon op te lossen. Allebei willen jullie aan dit onderwerp werken. Jullie willen elkaar helpen om liefde te voelen, je vrij te kunnen bewegen en ruimte voor ontspanning te creëren.

Soms, wanneer iets in ons het gevoel heeft dat er incorrecte vriendschappen ontstaan, kunnen onze vermoedens correct zijn. Maar ik denk dat het belangrijk is om het verschil te kunnen zien tussen incorrecte vriendschappen en een romantische affaire.

Strategie #2: Hoe elkaar te helpen

Ik begrijp dat zijn interacties met jongere vrouwen voor jou heel vervelend of zelfs irritant kunnen voelen. Maar ik zie ook dat dit deel van het karakter van je man – mensen willen helpen – wellicht zijn natuur is. Indien jij hem zou vragen om niemand meer bij te staan, zou hij heel ongelukkig kunnen worden. Wat jou zou kunnen helpen, is je man te motiveren om dat deel van zijn natuur te gebruiken bij mensen die voor jou veilig voelen.

Voorbeeld A) Bedenk 3 manieren hoe jouw man zijn natuur van de ‘redder’ op jou kan toepassen.
Voorbeeld B) Hoe kunnen jullie samen iemand helpen?(hopelijk geen vrouw die 20 tot 30 jaar jonger is ;).

Strategie #3: Focus op gezonde dynamieken

In de gesprekken met je man, leg geen accent op het woord jaloezie. Omdat dit woord dynamieken in de relatie creëert die er niet hoeven te zijn.

Strategie #4: Jaloezie is creativiteit

Jaloezie is een emotie. En net zoals alle andere emoties kunnen we deze emotie niet zomaar loslaten, onderdrukken, of doen verdwijnen. Maar wat we wel kunnen doen, is naar de keerzijde ervan kijken. Alles in het leven heeft een positieve kant en een minder positieve kant. Zelfs een emotie zoals boosheid heeft ook een positieve kant. Het laat ons en de omgeving zien dat er iets niet goed gaat of dat er iets niet klopt.

Wat is de positieve kant van jaloezie? Jaloezie zou je kunnen zien als een intern drama. Fantasie die scenario’s creëert die niet noodzakelijk waar zijn. Met andere woorden, jaloezie is creativiteit die gericht is op ongezonde gedachten. Jaloezie is ongezond drama.

Creativiteit kunnen we op een productieve of minder productieve manier toepassen. Wanneer we onze verbeeldingskracht gebruiken om samen nog gelukkiger te zijn – dat is gezond drama. Gezond drama maakt passie, vonk, licht en diepere connectie mogelijk. De heilzame kant van creativiteit bedenkt scenario’s die ruimte voor plezier en betere gezondheid maken.

Hoe zou je gezond drama en spontaniteit in je relatie kunnen brengen?

Hoe zou je je fantasie kunnen gebruiken om levendigheid, pit en elan in de relatie te introduceren of de relatie te verdiepen? Hoe zou je elkaar kunnen verrassen?

– Je zou bijvoorbeeld een spannende dag kunnen inplannen.
– Ken je meerdere talen? Praat met elkaar in een andere taal (wanneer je elkaar een knuffel komt geven, op een date, tijdens het vrijen).
– Doe iets voor elkaar wat je nog nooit hebt gedaan (dansen, zingen, een gedicht voorlezen).
– Houden jullie van klassiek muziek? Ga dan naar een rockconcert. Of andersom.
– Introduceer het rollenspel, maar dan buiten het bed. Juist op het moment wanneer een ander het minder snel verwacht. Wanneer je elkaar bijvoorbeeld opbelt. Of als jullie in de stad aan het shoppen zijn, of aan het ontspannen zijn op een terras.
– Kook een gerecht dat je nog nooit gekookt hebt. Kies een ander type vakantie. Kijk samen een filmgenre dat jullie nooit kijken.

Soms zeggen mensen: ik heb geen tijd voor iets anders in mijn relatie. We hebben het al druk genoeg. Kijk, jaloezie kan ons hoofd soms 24/7 bezighouden. Wat als we de helft van die tijd spenderen aan hoe we gezond drama in de relatie kunnen introduceren? Ik wed dat ieder persoon dan met veel ideeën kan komen. Ideeën die simpel zijn en om weinig tijd of middelen vragen.

Marit, ik hoop dat dit jou verder kan helpen. Laat gerust van je horen wanneer je een andere vraag hebt.

 
Relatietherapeut Anna Klijn, Woudrichem N-B

 

 

 

Contact


Praktijk voor relatietherapie
Anna Аsmus Klijn


Om een vraag te stellen, een afspraak in te plannen of om gebruik te maken van een gratis oriënterend telefonisch gesprek van 20 minuten, kun je bellen naar 06 - 444 94 507.

Wil je liever het formulier invullen? Graag verneem ik van je welke van de volgende opties je voorkeur heeft: het plannen van een sessie, of het aanvragen van een gratis oriënterend telefonisch gesprek. Bij voorbaat dank.


RELATIETHERAPIE 

Lopen jullie vast in jullie relatie? Met slechts 4-8 (online) sessies kunnen jullie al aanzienlijke en blijvende verbeteringen in jullie relatie ervaren.

LEES VERDER

RELATIE-EVALUATIE BEGELEIDING

Ontdek deze succesvolle evidence-based aanpak bij ernstige relatietwijfels.

LEES VERDER
Close

50% Compleet

OVERWEEGT JE PARTNER EEN SCHEIDING?

Gratis online module

Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven