Praktijk voor relatietherapie | Anna A. Klijn · Woudrichem NB · 06 - 444 94 507

ANNA А. KLIJN

Diensten Winkel Blog Over Contact BOEK EEN SESSIE Inloggen

Wanneer je partner twijfelt of de vlam er nog is

Wanneer een van de partners aan zijn gevoelens begint te twijfelen, kan de ander ook gaan twijfelen. Maar dan aan zichzelf of zelfs aan de eigenwaarde. Ze beginnen te denken dat ze niet goed genoeg zijn. Niet waardig genoeg. En in sommige gevallen gaan ze zelfs bij eigen uiterlijke eigenschapen vraagtekens zetten. Ze lezen over hoe de balans tussen jing & jang terug te brengen is in de relatie. Of ze denken dat ze tekort hebben geschoten en nu nog meer moeten gaan geven. 

Een kritische blik op jezelf werpen kan wellicht nuttig zijn. Maar een uitdovende vlam tussen twee mensen heeft vaak niet zozeer te maken met hoeveel we geven, maar meer met hoeveel we kunnen ontvangen. 

“Mijn man en ik zijn 9 jaar bij elkaar, waarvan nu 5 jaar getrouwd. Zeer recent, na een lang ziekbed, is mijn schoonvader overleden. Daarom ligt de emotionele zorg voor mijn schoonmoeder op dit moment volledig op de schouders van mijn man. Ook in onze relatie ging het de laatste tijd niet makkelijk. Ik heb nu inmiddels al twee jaar een burn-out. Maar ik leer wel om beter voor mijzelf op te komen.

Sinds dat het slechter ging met mijn schoonvader, inmiddels een aantal maanden geleden, heeft mijn man zijn twijfels uitgesproken. Hij twijfelt of de vlam er bij hem nog is. Ik voel de vlam en connectie wel.

Hoe komen we deze crisis te boven?” – Sabi.

Sabi, ik ken jullie niet en daarom is het voor mij lastig om te beoordelen wat er precies gaande is. Ook weet ik niet wat jullie al hebben gedaan om veranderingen te bewerkstelligen. Daarom volgt hieronder een aantal suggesties die jullie in de juiste richting kunnen sturen.

De vlam in de relatie staat in direct verband met zelfstandig en samen kunnen ontspannen & van het leven kunnen genieten

Wanneer we het onszelf niet gunnen om plezier in het leven en in de relatie te beleven, kunnen we de intieme connectie met onze partner (de chemie) verliezen. De vlam in de relatie staat in direct verband met hoe eenvoudig we in contact met genot, ontspanning en plezier kunnen komen.

De volgende vragen zijn ontworpen om jullie te helpen om meer diepte en connectie tussen jullie te creëren.

Hebben jullie samen plezier in het leven?

Is het mogelijk dat je man de lol in het leven mist? En dat hij nu op avontuur wil, dat met ontspanning, plezier en genot is verbonden en niet met verplichtingen waar hij de laatste tijd wellicht te veel aandacht aan gaf: eerst een burn-out in de relatie en nu zijn ouders?

Hoe vaak nodigen jullie elkaar uit om samen te genieten van het leven? Hoe vaak genieten jullie van het moment zelf, van een leuk gesprek, van een uitzicht tijdens een wandeling, van elkaars aanrakingen, van lekker eten? Of van samen de wereld ontdekken door op date te gaan?

Oplossing: hoe kunnen jullie nieuwe interacties tussen jullie introduceren? Wisselwerking die ervoor gaat zorgen dat jullie het leven nu dankzij elkaar met plezier, spel en ontspanning gaan associëren en niet alleen met verplichtingen?

Kom je voor jezelf op wanneer het op plezier beleven aankomt?

Een burn-out insinueert dat we ons te veel op verplichtingen hebben gefocust. En niet in staat zijn (waren) om rust te nemen en te genieten. Voor jezelf kunnen opkomen betekent, onder andere, dat we de verplichtingen op de juiste momenten los kunnen laten.

Jouw vermogen om te kunnen ontspannen is direct verbonden met hoeveel plezier jullie als koppel kunnen beleven. Met andere woorden: hoe makkelijker jij kunt ontspannen – hoe makkelijker de vlam tussen jullie zijn kracht kan behouden.

Kun je genieten op het moment dat je niet productief bezig bent? Kun jij ontspanning, plezier en genot in je lijf toelaten en tegelijkertijd geen doelen nastreven? Kun je een half uur of een uur niets doen en van die tijd genieten?

Oplossing: Plan vijftien minuten tot een paar uur per dag aan niets-doen-tijd in en geniet van… het niets doen.

Kom je voor jullie relatie op?

Heeft jullie relatie een plek die heet: ‘Hier genieten we van elkaars gezelschap op emotioneel, mentaal, spiritueel of lichamelijk vlak. Hier streven we geen doelen na. Maar focussen we op samen plezier beleven?’

Oplossing: Welke rituelen kunnen jullie introduceren om op dagelijkse basis van elkaars gezelschap te kunnen genieten?

Voelt je man zich genoeg gesteund door jou?

De vlam in de langertermijnrelatie blijft sterk wanneer we elkaar steunen.

Wil je een eenvoudige manier weten die voor diepe connectie tussen twee mensen zorgt? Wanneer jij hechter als koppel wilt zijn, geef dan aandacht aan de mensen die voor je partner belangrijk zijn: de ouders, de kinderen, de familie.

Gezien de omstandigheden in jullie relatie en in de familie van je man: zou het kunnen dat je man geen hoofdrol in de verzorging meer wil spelen? Is het mogelijk dat hij zich eenzaam voelt in zijn zorg voor zijn moeder? En dat hij daarom graag jouw steun in deze taak wil hebben?

Oplossing: Hoe zou je aan je man of vrouw kunnen laten zien dat jij je liefde, aandacht en zorg aan zijn of haar moeder wilt geven?

Geven jullie genoeg affectie aan elkaar?

Zou het kunnen dat je man je aandacht als zijn geliefde en een minnares mist? Is het mogelijk dat hij naar jouw belangstellende vragen verlangt? Of meer lichamelijke connectie tussen jullie wil zien? Zou het wellicht kunnen dat je man genoeg heeft van de ‘ik moet voor een ander zorgen’- focus en nu meer van jou vrouwelijke energie en affectie wil ontvangen?

Oplossing: Hoe zou je iedere dag aandacht aan je man kunnen geven op een manier zoals alleen een geliefde dat kan?

Praten jullie met elkaar?

Jullie zijn allebei verantwoordelijk voor wat er in de relatie aan- of afwezig is.

Hoe vaak vertellen jullie tegen elkaar in een non-beschuldigende vorm: Weet je, dit is wat ik tussen ons mis, en graag zou ik hier meer van willen zien. Kunnen we hier een keer over praten en een plan maken voor hoe we hier allebei aandacht aan kunnen geven?

Ga samen aan tafel zitten en praat over hoe jullie aan de positieve momenten gaan bijdragen. Stel belangstellende vragen aan elkaar.

Wat moet er voor jou gebeuren om lol te kunnen beleven? Welke vragen wil je dat ik aan je stel? Hoe wil je worden aangeraakt? Zou je meer tijd samen willen doorbrengen?

Een uitdovende vlam heeft vaak niets met een houdbaarheidsdatum te maken. Maar met aandacht die we aan elkaar geven en aandacht die we bereid zijn te ontvangen. Zorg daarom goed voor elkaar en voor jezelf. Sabi, laat gerust van je horen hoe deze oplossing voor jullie gaat werken.

 

Relatietherapeut Anna Klijn, Woudrichem N-B

 

 


Hoe weet ik of mijn relatietherapeut kwaliteit biedt? Deze gratis gids zal je helpen om de juiste hulp te krijgen. Download hier >>


Van dreigende scheiding naar herstel. Download deze gratis training en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven. Download hier >>


Speelt bij jou de vraag: Wel of niet uit elkaar gaan? Deze 7 vragen zullen je helpen je te oriënteren. Download hier >>


 

Contact


Praktijk voor relatietherapie | Anna A. Klijn · Woudrichem NB · 06-44494507


RELATIETHERAPIE 

Komen jullie er zelf samen niet uit & zoeken jullie een therapeut die bij jullie past? Relatietherapie biedt oplossingen bij diverse relatieproblemen.

LEES VERDER

RELATIE-EVALUATIE BEGELEIDING

Ontdek deze nieuwe wetenschappelijke benadering, die speciaal ontwikkeld is voor stellen bij wie een van de partners overweegt te scheiden en de ander wil vechten voor de relatie.

LEES VERDER
Close

50% Compleet

OVERWEEGT JE PARTNER EEN SCHEIDING?

Gratis online module

Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven