Praktijk voor relatietherapie | Anna Asmus Klijn ┬Ě 06 - 444 94 507

AAK

Diensten Prijzen Winkel Blog Contact Over BOEK EEN SESSIE Inloggen

9 Tips voor een soepel gesprek over relatietherapie met je partner

Hoe voer je het gesprek over relatietherapie wanneer de situatie in je relatie voor jou niet meer acceptabel is, maar je partner zich tegen relatietherapie verzet? 

Je partner kan aanhalen als: zo slecht is onze relatie nou ook weer niet. Ik heb hier geen tijd voor. Wil je onze problemen echt met een vreemde bespreken? Of nog erger, je partner komt aanzetten met mythes over relatietherapie waar jij geen reactie op klaar hebt.

De manier waarop jij je partner het beste kunt benaderen, wanneer het gaat over relatietherapie, is afhankelijk van wat er speelt in je relatie. 

In dit artikel leg ik je uit wat je kunt doen op basis van het stadium waarin je relatie zich bevindt. Vandaag focus ik me alleen op het scenario dat jij zo snel mogelijk veranderingen wilt zien en niet meer verder kan met de huidige situatie. 

 


Hoe weet ik of mijn relatietherapeut kwaliteit biedt? Deze gratis gids zal je helpen om de juiste hulp te krijgen. Download hier>>


 

Lastige opmerkingen

 

Opmerkingen als: ‘Denk je nou echt dat ik met iemand over onze problemen ga praten? Vind je dat het zo slecht tussen ons gaat? Therapie is te duur voor ons. Ik geloof niet in het zweverige,’ duiden vaak op angsten. Deze uitspraken betekenen niet altijd datgene wat een persoon letterlijk zegt. 

Je partner kan de angst hebben dat jij hem of haar afkeurt. Dat jij kritiek hebt op de manier hoe hij/zij in de relatie staat. Hij/zij kan bang zijn dat de schuld van de relatieproblemen alleen bij hem of haar wordt gelegd. Maar je partner kan zich ook zorgen maken over de therapie en de verwachtingen daarin. 

Vermijd daarom altijd de discussie om te bewijzen dat je partner ongelijk heeft. Luister naar de argumenten van je man of vrouw en laat hem of haar je liefde zien. Toon ook je toewijding en spreek uit dat je het beste voor jullie allebei wenst. Deel ook je zorgen over de toekomst van je relatie, wanneer er niks verandert. 

Deze negen stappen helpen je om dit gesprek prettig te voeren.


9 Tips voor een soepel gesprek over relatietherapie

 

1. Verzeker je partner van je liefde voor hem of haar

Als je veel toewijding voelt, spreek dit dan uit naar je partner. Doe dit alleen wanneer dit ook echt zo is. Deel met je partner je positieve motieven voor de toekomst van jullie relatie.

2. Focus in je uitleg op de positieve uitkomst

Vertel wat je via relatietherapie hoopt te bereiken. Leg de focus niet op wat er allemaal fout is in de relatie of welke dingen je partner verkeerd doet.  


3. Spreek je zorgen uit. Verberg ze niet

“Ik hou heel veel van jou en ik maak me zorgen over ons omdat... Omdat ik het gevoel heb dat we uit elkaar groeien, en ik wil onze relatie niet kwijtraken. Omdat het lijkt alsof we steeds vaker ruzie over de kinderen maken en ik wil niet dat onze relatie daar de dupe van wordt. Ik hou heel veel van jou en ik wil weer een diepere connectie met jou wil voelen. Ik maak me zorgen om onze relatie omdat …. .” Gebruik deze zinnen om het gesprek in goede banen te leiden.
 

4. Vraag of je mag uitpraten

Iemand laten uitpraten is soms erg moeilijk. Zeker in een gesprek over relatietherapie, dat veel weerstand kan oproepen, kan het zijn dat je partner je je halverwege je verhaal onderbreekt. Vraag of jij eerst je verhaal af mag maken en geef dan het woord aan je partner. Zo vermijd je dat het uit de hand loopt door emoties die de overhand nemen.
 

5. Geef toe dat ook jij een deel van het probleem bent 

Deel met je partner dat jij net zo goed schuldig bent aan de problemen en dat jij ook een spiegel nodig hebt om zaken aan te pakken.
 

6. Bedank je partner voor het luisteren

En vraag hoe je partner het bespreken van dit onderwerp ervaren heeft. Luister goed naar hetgeen je partner je vertelt.
 

7. Geef elkaar de tijd

Als je partner niet direct ‘ja’ zegt, geef hem dan een nachtje de tijd en hervat het gesprek op een ander moment. Veel partners stemmen hiermee in en pakken het gesprek een dag later weer op. Zo voelen ze zich niet gedwongen direct een besluit te nemen.
 

8. Wanneer je ‘geen sprake van, ik ga niet in therapie’ te horen krijgt

Als je partner echt ‘nee’ zegt en dit vol blijft houden, heb je twee keuzes:

  • Accepteer hoe je partner zich voelt en breng het onderwerp op een later en rustiger moment nog eens ter sprake.
  • Geef aan dat jij niet in staat bent het probleem onder het kleed te schuiven zonder je hart voor de relatie te verliezen. Je wilt dat de relatie weer terug de oude wordt, en het is voor jou onmogelijk om in deze relatie te blijven, als er niets verandert. Geef ook aan dat je dit gesprek op een later tijdstip voortzet. En doe dit dan ook.
     

9. Werd je toch afgewezen? Geef niet op!

Veel koppels die in relatietherapie gaan, doen dat, omdat een van de twee partners dat graag wilde en aangaf behoefte te hebben aan relatietherapie. 

Wanneer je partner er niet meteen mee instemt om samen met een therapeut te gaan praten, betekent dat niet dat hij/zij daar helemaal niet open voor staat. De terughoudendheid kan schrik zijn en het kan betekenen dat je partner nog aan het idee moeten wennen. Soms heeft hij of zij gewoon tijd nodig om het te overwegen. 

Breng het onderwerp daarom na een paar dagen nog een keer ter sprake. En als je dan nog steeds ‘nee’ krijgt, probeer het dan een week later nog eens. Kom er steeds weer op terug en de kans is groot dat je partner het op een gegeven moment toch een kans wil geven. Succes!

 

Relatietherapeut Anna Klijn, Woudrichem N-B

  


Van dreigende scheiding naar herstel. Download deze gratis training en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven. Download hier >> 


Speelt bij jou de vraag: Wel of niet uit elkaar gaan? Deze 7 vragen zullen je helpen je te oriënteren. Download hier >> 


 

 

Voor diensten lees hier

Praktijk voor relatietherapie Anna A. Klijn
Woudrichem ·  Noord Brabant

Contact


Praktijk voor relatietherapie
Anna đÉsmus Klijn


Om een vraag te stellen, een afspraak in te plannen of om gebruik te maken van een gratis ori├źnterend telefonisch gesprek van 20 minuten, kun je bellen naar 06 - 444 94 507.

Wil je liever het formulier invullen? Graag verneem ik van je welke van de volgende opties je voorkeur heeft: het plannen van een sessie, of het aanvragen van een gratis ori├źnterend telefonisch gesprek. Bij voorbaat dank.


RELATIETHERAPIE 

Lopen jullie vast in jullie relatie? Met slechts 4-8 (online) sessies kunnen jullie al aanzienlijke en blijvende verbeteringen in jullie relatie ervaren.

LEES VERDER

RELATIE-EVALUATIE BEGELEIDING

Ontdek deze succesvolle evidence-based aanpak bij ernstige relatietwijfels.

LEES VERDER
Close

50% Compleet

OVERWEEGT JE PARTNER EEN SCHEIDING?

Gratis online module

Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven