Anna Klijn Consultancy · Woudrichem NB · 06-44494507 ma.-vr. van 9:00 tot 20:00

IS VERZOENING VOOR EEN KOPPEL IN SCHEIDING MOGELIJK?

Wist jij dat veel mensen die een scheiding in gang hebben gezet twijfelen over hun besluit? Wist je dat zelfs 30% van deze koppels is geïnteresseerd in een verzoening? En wist je dan ook dat 47% van de koppels die hulp zoekt bij de verzoening ervoor kiest om niet uit elkaar te gaan en te vechten voor een goede en hernieuwde relatie?

Er werd altijd gedacht dat wanneer een koppel op het punt van scheiden stond, een verzoening onmogelijk was. En alle energie zou moeten worden gezet op de constructieve scheiding. Toch vertellen onderzoeken een heel ander verhaal. Koppels die een scheiding overwegen, kiezen namelijk graag voor het herstel van hun relatie, wanneer ze passende hulp – let op, geen therapie – kunnen krijgen.

Ongeveer 30% van de koppels die een scheidingsprocedure gestart is, twijfelt over het besluit om uit elkaar gaan

Pas sinds een aantal jaar is er meer bekend over de mogelijkheid en wil tot verzoening bij koppels die een scheiding overwegen of een scheidingsprocedure zelfs al gestart zijn. Dankzij recente onderzoeken weten we nu dat koppels open staan voor hulp, mits het de juiste hulp is, wanneer het woord ‘scheiding’ al gevallen is.

Verzoening en herstel van de relatie zien zij vaak wel zitten. Ze hebben alleen geen zin in therapie en weten geen andere uitweg meer. 25% van de koppels in scheiding geeft aan te denken dat hun relatie hersteld kan worden, wanneer beide partners hier hard genoeg voor vechten.

Geen traditionele relatietherapie

Belangrijk hierin is dat de hulp die deze koppels nodig hebben specifiek moet zijn. Zij zijn niet op zoek naar traditionele relatietherapie. Waarom zij geen behoefte aan relatietherapie hebben? Simpel. Koppels die op het punt staan om te scheiden, zijn vaak nog niet klaar voor een verzoening – zo zien zij relatietherapie namelijk. In deze relatie streeft namelijk ieder persoon zijn of haar eigen doelen na. Van samen is (tijdelijk) geen sprake. 

In de zoektocht naar een manier om deze stellen te helpen ontstond Onderzoek Counseling. Dit is geen relatietherapie, maar een kort proces met één doel: voldoende vertrouwen krijgen in het te nemen besluit. Dit doe je door inzicht te krijgen in wat er in de relatie gebeurd is en hoe ieder aan deze situatie heeft bijgedragen.

Metaforisch gezien is relatietherapie het repareren van gebroken glas. Onderzoek Counseling, aan de andere kant, is een proces dat toelaat te onderzoeken waarom en hoe het glas gebroken is. Ook wordt er stilgestaan bij de vraag of de scherven wel te lijmen zijn.

Onderzoek Counseling is niet werken aan het herstel van je relatie, maar het onderzoeken of herstel überhaupt mogelijk zou zijn. Iedere partner neemt na de sessies een eigen besluit, bij elkaar blijven of uit elkaar gaan?

 

Wat zeggen de statistieken? Van de koppels die gekozen hebben voor Onderzoek Counseling kan het volgende gezegd worden:


– 41% besluit te scheiden
– 12% besluit voorlopig geen verandering in de relatie te brengen. Dus geen therapie, maar ook geen scheiding
– 47% gaat alsnog in relatietherapie.

Eén ding is in ieder geval zeker: 

Wanneer mensen voor een keuze gesteld worden waar ze geen invloed op hebben en deze keuze heeft ook nog eens grote invloed op hun leven, dan schieten zij in de rol van weerstand. 

Een waardig proces en de juiste steun kan leiden tot een gezamenlijk besluit. Scheiden of niet, de hulp en het respect voor elkaar zal alleen maar leiden tot betere resultaten, ook wanneer het tot een scheiding komt. Keuzes zullen namelijk ook makkelijker geaccepteerd worden door de terughoudende partner.

Ik kan geen ander belangrijk besluit bedenken dat echtgenoten maken waar zoveel onzekerheid, onduidelijkheid en angst bij komt kijken als bij een scheiding. De nieuwe benadering – Onderzoek Counseling – brengt daar hopelijk verandering in.

Koppels die op de rand staan uit elkaar te gaan, partners die serieus een scheiding overwegen, relaties waarin een affaire speelt of huwelijken waar de liefde weg is, de tools die aangereikt worden tijdens Onderzoek Counseling zullen helpen om een beter besluit te nemen als het gaat om wel of niet uit elkaar gaan.

 
Relatietherapeut Anna Klijn, Woudrichem N-B

Overweegt je partner een scheiding, maar wil jij je relatie redden? Download dan deze gratis training en ontdek hoe je je relatie met een eenvoudige stap een kans van slagen kan geven.

DOWNLOAD
Close

50% Compleet

OVERWEEGT JE PARTNER EEN SCHEIDING?

Gratis online module

Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven