Praktijk voor relatietherapie | Anna Asmus Klijn · 06 - 444 94 507

ANNA АSMUS KLIJN

Diensten Winkel Blog Over Contact BOEK EEN SESSIE Inloggen

Overweegt je partner te scheiden? Hoe je relatie een kans te geven

Natuurlijk ben je je er bewust van dat je huwelijk niet perfect is. Dat is geen enkele relatie. Er was in jouw ogen alleen niets aan de hand; in elk geval niets om je dringend zorgen over te maken. 

Toch werd je op een dag verrast met nieuws dat je niet zag aankomen. Je partner twijfelt aan jullie relatie en overweegt serieus om van je te scheiden (uit elkaar te gaan). 

Ondanks dat je wel wat spanningen voelde de laatste tijd, vraag je je af hoe je de signalen hebt kunnen missen. Zelfs al had je ook maar even getwijfeld aan jullie relatie, je had geen idee dat de gevoelens van je partner er zo voor stonden. En nu vraag je je maar twee dingen af: waar is het misgegaan? En wat kan ik doen om mijn relatie te redden? 

 


Van dreigende scheiding naar herstel. Download deze gratis training en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven. Download hier >> 


 

Als jij je in deze situatie herkent, ben jij – zoals wij het noemen – de persoon die voorover leunt in de relatie. Je partner – degene die overweegt uit elkaar te gaan – noemen we de persoon die achterover leunt. 

Een koppel met gemixte agenda’s

Eén van de partners leunt voorover en de ander leunt achterover. De ene persoon wil graag in de relatie blijven en de andere overweegt om uit elkaar te gaan. Dit is wat we noemen een koppel met gemixte agenda's. Voor jullie allebei is dit een moeilijke tijd. 

Ondanks dat het voor jullie allebei erg moeilijk is, is het voor de partner die de relatie wil redden een rollercoaster aan emoties. Soms voel je zelfs emoties die haaks op elkaar staan. 

Veel partners die voorover leunen voelen onder andere:

Woede: waarom ben jij niet eerder een gesprek met mij begonnen om dit te voorkomen?

Verdriet: het mogelijk verlies van de relatie raakt je. Je ziet je dromen over een gezond gezin in het water vallen.

Verwarring: je snapt gewoon niet waarom uit elkaar gaan nodig is. Je krijgt ook geen duidelijke reden van je partner.

Teleurstelling: opeens heeft iedereen een mening en misschien word jij wel als zwart schaap aangekeken. Maar jij bent toch niet de enige die steken heeft laten vallen in de relatie?

Frustratie: wat moet je toch doen om je relatie te redden? Alles lijkt het tegenovergestelde te bewerkstelligen.

Angst: je hebt geen controle over je (liefdes)leven. Een ander, je partner in dit geval, maakt op dit moment een keuze waar jij niet achter staat en waar je weinig aan kunt veranderen.

Zorgen: je wilt de kinderen een scheiding besparen.

Onzekerheid: hoe moet dat nu financieel na de scheiding?

Je bent je zeer bewust van deze emoties, maar toch praat je er niet over, uit angst dat de kloof tussen jou en je partner alleen maar groter wordt

Als je je gevoelens zou uiten, ben je bang je partner daarmee weg te duwen. Je hebt het gevoel dat je hoe dan ook aan de verliezende kant staat. 

Om aan jou te laten zien dat er kansen zijn, wil ik je uitnodigen om actie te ondernemen. Veel mensen zien deze eerste stap over het hoofd. Maar met deze stap maak je een begin met het helen van de relatie en creëer je mogelijkheden om dingen te herstellen.

Je eerste stap 

Heel belangrijk, maar erg moeilijk als je er niet over nadenkt: focus je niet op hoe jij je gevoelens kunt uiten, maar richt je aandacht op het begrijpen van je partner. Wat voelt hij of zij en wat speelt er bij hem of haar?

De reden waarom deze stap zo belangrijk is, is omdat velen zich vaak ongehoord en onbegrepen voelen en smachten naar een moment waarop ze kunnen laten zien wat er zich precies in het hart afspeelt. 

Tegelijkertijd wil, bij dreigende scheiding, de persoon die voorover leunt wil op andere dingen focussen. 

Vaak zie ik bij stellen met relatieproblemen het volgende: de partner die de relatie wil redden, wil graag zo snel mogelijk bewijs leveren aan hun man of vrouw die overweegt uit elkaar te gaan, dat de relatie het wel waard is om voor te vechten. 

Deze behoefte tot bewijzen is begrijpelijk, maar het helpt je relatie beter om iets anders te laten zien. Jouw partner is er misschien niet klaar voor om naar jouw verhaal te luisteren. Hij/zij wil eerst zijn/haar verhaal, volledig en soms keer op keer, tegen jou verteld hebben.

Luister daarom eerst naar je partner. Luister waar voor hem/haar de pijnpunten liggen en ontdek wat hem/haar dwars zit. Alleen op deze manier leer je te begrijpen waarom je partner afstand van je heeft genomen.

Laat daarna zien dat je je partner begrepen hebt. Zorg dat je partner zich gehoord voelt. Pas dan ben je klaar voor stap 2: het gesprek met elkaar hebben over hoe nu verder.

Heb je meer steun nodig met deze eerste stap?  Gratis online training Van dreigende scheiding naar herstel geeft jou handvatten tijdens dit proces en laat je zien welke vragen aan je partner te stellen om het gesprek zo soepel mogelijk te laten verlopen. 


Hier zijn een aantal mogelijke scenario’s waarom je partner afstand heeft genomen:

- Misschien wil je partner al jaren scheiden, alleen zijn die woorden nooit uitgesproken. Misschien heb je zelf ook twijfels gehad over je relatie, maar dan minder erg dan je man of vrouw.

- Het woord ‘scheiding’ is gemeen en kan zorgen voor tegenstrijdige gevoelens. Je partner is waarschijnlijk opgelucht, omdat hij of zij eindelijk gedeeld heeft wat op het hart ligt, maar meteen kan er ook woede of een schuldgevoel naar boven komen, omdat jij gekwetst wordt of juist slecht op het nieuws reageert.

- Of, en dit komt niet vaak voor, je partner overweegt uit elkaar te gaan omdat je net hebt opgebiecht dat je een affaire had of dat je vreemd bent gegaan. De relatie was goed, maar in een paniekreactie wil je partner van je scheiden.

Hoe dan ook, het is beter om nu te horen dat je partner wil scheiden, dan dat je het via zijn of haar advocaat hoort. Nu heb je namelijk nog de mogelijkheid om actie te ondernemen en je relatie een kans te geven. 

Zelfs wanneer je partner de scheiding al heeft aangevraagd, is er nog van alles mogelijk. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ook partners die de scheiding al in gang hebben gezet nog van gedachte kunnen veranderen. Veel van hen twijfelen over hun besluit. 

Wanneer je partner overweegt uit elkaar te gaan en jij staat daar niet achter, beleef je een moeilijke tijd

Ondanks dat je je gekwetst en verdrietig voelt, is het tijd om aan de slag te gaan. Jij bent de enige hoop op herstel. 

Het is van belang dat jij het beste van jezelf laat zien en leert begrijpen wat in de relatie fout is gegaan. Relatie-evaluatie begeleiding geeft jou de beste kans om je relatie te redden. 

Meer informatie over deze vorm van therapie kun je hier lezen

Relatie-evaluatie begeleiding is een gespecialiseerde vorm van therapie die hulp biedt aan koppels in jouw situatie - relaties die op het punt staan om uit elkaar te gaan. En het is bewezen dat deze begeleiding in zulke situaties, waar één persoon voorover leunt en de ander achterover, een betere resultaat geeft dan traditionele relatietherapie. 

Traditionele relatietherapie is een uitstekende keuze, maar alleen voor koppels waar beiden zeker weten dat ze voor de relatie willen gaan. En waar beiden zeker weten dat ze gemotiveerd zijn om via therapie aan de relatie te werken. 

Indien je partner, of misschien ook jijzelf inmiddels, sterk een scheiding overweegt, zal relatie-evaluatie begeleiding een betere optie voor jullie zijn. En mochten jullie allebei besluiten om aan de relatie te werken, pas dan zijn jullie klaar voor relatietherapie. 

Bedankt voor het lezen en vergeet niet: jouw gevoel is belangrijk en ik ben hier om naast je te staan en jou te steunen. Tot snel!

Relatietherapeut Anna Klijn, Woudrichem N-B

 


Van dreigende scheiding naar herstel. Download deze gratis training en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven. Download hier >> 


Speelt bij jou de vraag: Wel of niet uit elkaar gaan? Deze 7 vragen zullen je helpen je te oriënteren. Download hier >> 


 

Contact


Praktijk voor relatietherapie | Anna A. Klijn · Woudrichem NB · 06-44494507


RELATIETHERAPIE 

Komen jullie er zelf samen niet uit & zoeken jullie een therapeut die bij jullie past? Relatietherapie biedt oplossingen bij diverse relatieproblemen.

LEES VERDER

RELATIE-EVALUATIE BEGELEIDING

Ontdek deze nieuwe wetenschappelijke benadering, die speciaal ontwikkeld is voor stellen bij wie een van de partners overweegt te scheiden en de ander wil vechten voor de relatie.

LEES VERDER
Close

50% Compleet

OVERWEEGT JE PARTNER EEN SCHEIDING?

Gratis online module

Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven