Praktijk voor relatietherapie | Anna Klijn · Woudrichem NB · 06-44494507

ANNA KLIJN

Contact Over Blog Winkel BOEK EEN SESSIE Inloggen

OVERWEEGT JE PARTNER UIT ELKAAR TE GAAN? HOE JE RELATIE EEN KANS TE GEVEN

Natuurlijk ben je je er bewust van dat je relatie niet perfect is. Dat is geen enkele relatie. Er was in jouw ogen alleen niets aan de hand; in elk geval niets om je dringend zorgen over te maken. 

Toch werd je op een dag verrast met nieuws dat je niet zag aankomen. Je partner twijfelt aan je relatie en overweegt serieus om van je te scheiden (uit elkaar te gaan). 

Ondanks dat je wel wat spanningen voelde de laatste tijd, vraag je je af hoe je de signalen had kunnen missen. Zelfs al had je ook maar even getwijfeld aan jullie relatie, je had geen idee dat de gevoelens van je partner er zo voor stonden. En nu vraag je je maar twee dingen af: waar is het misgegaan? En wat kan ik doen om mijn relatie te redden? 


Overweegt je partner een scheiding, maar wil jij de relatie redden? Hier is je eerste stap. Download gratis training hier >>


Als jij je in deze situatie herkent, bent jij – zoals wij het noemen – de persoon die voorover leunt in de relatie. Je partner – degene die overweegt uit elkaar te gaan – noemen we de persoon die achterover leunt. 

In deze situatie hebben jullie in principe twee verschillende agenda’s

Eén van de partners leunt voorover en de ander achterover. De ene persoon wil graag in de relatie blijven en de ander overweegt om uit elkaar te gaan. Voor jullie allebei is dit een moeilijke tijd. 

Ondanks dat het voor jullie allebei erg moeilijk is, is het voor de partner die de relatie wil redden een rollercoaster aan emoties. Soms voel je zelfs emoties die haaks op elkaar staan. 

Veel partners die voorover leunen voelen onder andere:

Woede: waarom ben jij niet eerder een gesprek met mij begonnen om dit te voorkomen?

Verdriet: het mogelijk verlies van de relatie raakt je. Je ziet je dromen over een gezond gezin in het water vallen.

Verwarring: je snapt gewoon niet waarom uit elkaar gaan nodig is. Je krijgt ook geen duidelijke reden van je partner.

Teleurstelling: opeens heeft iedereen een mening en misschien word jij wel als zwart schaap aangekeken. Maar jij bent toch niet de enige die steken heeft laten vallen in de relatie?

Frustratie: wat moet je toch doen om je relatie te redden? Alles lijkt het tegenovergestelde te bewerkstelligen.

Angst: je hebt geen controle over je (liefdes)leven. Een ander, je partner in dit geval, maakt op dit moment een keuze waar jij niet achter staat en waar je weinig aan kunt veranderen.

Zorgen: je wilt de kinderen een scheiding besparen.

Onzekerheid: hoe moet dat nu financieel na de scheiding?

Je bent je zeer bewust van deze emoties, maar toch praat je er niet over, uit angst dat de kloof tussen jou en je partner alleen maar groter wordt

Als je je gevoelens zou uiten, ben je bang je partner daarmee weg te duwen. Je hebt het gevoel dat je hoe dan ook aan de verliezende kant staat. 

Om te bewijzen dat jij ook kansen hebt, wil ik je uitnodigen om actie te ondernemen. Focus niet op hoe jij je gevoelens en zorgen kunt uiten, maar stuur je aandacht naar het begrijpen van je partner. Wat voelt hij of zij en wat speelt er bij hem of haar? 

Hier zijn een aantal mogelijke scenario’s.

- Misschien wil je partner al jaren scheiden, alleen zijn die woorden nooit uitgesproken. Misschien heb je zelf ook twijfels gehad over je relatie, maar dan minder erg dan je partner.

- Het woord ‘scheiding’ is gemeen en kan zorgen voor tegenstrijdige gevoelens. Je partner is waarschijnlijk opgelucht, omdat die eindelijk gedeeld heeft wat op het hart ligt, maar meteen ook kan bij hun woede of een schuldgevoel naar boven komen, omdat jij gekwetst wordt of juist slecht op het nieuws reageert.

- Of, en dit komt niet vaak voor, je partner overweegt uit elkaar te gaan omdat je net heb opgebiecht dat je een affaire had of dat je vreemd bent gegaan. De relatie was goed, maar in een paniekreactie wil je partner van je scheiden.

Hoe dan ook, het is beter om nu te horen dat je partner wil scheiden, dan dat je het via zijn of haar advocaat hoort. Nu heb je namelijk nog de mogelijkheid om actie te ondernemen en je relatie te redden. 

Zelfs wanneer je partner de scheiding al heeft aangevraagd, is er nog van alles mogelijk. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ook partners die de scheiding al in gang hebben gezet nog van gedachte kunnen veranderen. Veel van hen twijfelen over hun besluit. 

Wanneer je partner overweegt uit elkaar te gaan en jij staat daar niet achter, beleef je een moeilijke tijd

Ondanks dat je je gekwetst en verdrietig voelt, is het tijd om aan de slag te gaan. Jij bent de enige hoop op herstel. 

Het is van belang dat jij het beste van jezelf laat zien en  onderzoek counseling geeft jou de beste kans om je relatie te redden. 

Meer informatie over deze vorm van begeleiding kun je hier lezen

Onderzoek counseling is een gespecialiseerde vorm van counseling die hulp biedt aan koppels in jouw situatie - relaties die op het punt staan om uit elkaar te gaan. En heeft bewezen in zulke situaties, waar één persoon voorover leunt en de ander achterover, om beter resultaat te geven dan traditionele relatietherapie. 

Traditionele relatietherapie is een uitstekende keuze alleen voor koppels waar beide zeker weten dat ze aan de relatie willen werken. En waar beide zeker weten dat ze gemotiveerd zijn om via therapie aan de relatie te werken. 

Indien je partner, of misschien ook jij inmiddels, sterk een scheiding overweegt, zal onderzoek counseling een beter optie voor jullie zijn. 

Bedankt voor het lezen en vergeet niet: jouw gevoel is belangrijk en ik ben hier om naast je te staan en jou te steunen. Tot snel!


Overweegt je partner een scheiding, maar wil jij de relatie redden? Hier is je eerste stap. Download gratis training hier >>


 

BOEK EEN SESSIE


Praktijk voor relatietherapie | Anna Klijn · Woudrichem NB · 06-44494507

*Kennismakkingsgesprek in praktijk in Woudrichem duurt 30 minuten en is kosteloos.

RELATIETHERAPIE 

Komen jullie er zelf samen niet uit & zoeken jullie een therapeut die bij jullie past? Relatietherapie biedt oplossingen bij diverse relatieproblemen.

LEES VERDER

SCHEIDEN OF KNOKKEN?

30% kiest voor deze optie

Ontdek deze nieuwe wetenschappelijke benadering, die speciaal ontwikkeld is voor stellen bij wie een van de partners overweegt te scheiden en de ander wil vechten voor de relatie.

LEES VERDER
Close

50% Compleet

OVERWEEGT JE PARTNER EEN SCHEIDING?

Gratis online module

Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven