Praktijk voor relatietherapie | Anna Klijn · Woudrichem NB · 06-44494507

ANNA KLIJN

Diensten Winkel Blog Over Contact BOEK EEN SESSIE Inloggen

30% Van individuën in scheiding staat open voor verzoening

''Ik ben klaar met deze relatie. Zelfs wanneer mijn partner serieuze veranderingen inbrengt, wil ik niet meer in deze relatie zijn.'' 66% van ouders in scheiding heeft voor deze optie gekozen, maar... tegelijkertijd 13% ervan heeft aangegeven open te staan voor een verzoeningsservice!

Mensen, die sterk een scheiding overwegen, maar nog geen stappen hebben gezet, hebben nog meer hoop voor hun relatie. En tot 48% van hun staat open voor verzoening.  

Wanneer jij of je partner een scheiding overweegt, maar er twijfels zijn, dan is deze blog voor jou. Hier gaan we het hebben over wat jou het beste in deze situatie kan helpen. In deze blog zal je informatie vinden die voor velen onbekend is, zelfs voor veel professionals.

 

Voor wie is dit artikel? Speciaal voor:

– Voor mensen die een scheiding overwegen, maar nog twijfelen of dit wel het juiste besluit is.
– Voor mensen die een scheiding al in gang hebben gezet, maar nog twijfels hebben.
– Voor mensen die hun huwelijk nog een kans willen geven, ondanks het feit dat de partner een scheiding overweegt.

Waar gaan we het over hebben?

2 adviezen die voor de bovengenoemde groepen averechts kunnen werken, namelijk:

– In therapie gaan.
– Alleen focussen op constructief uit elkaar gaan als de scheiding al in gang is gezet.

Plus

– Wat voor deze koppels wel kan werken.

Er is weinig onderzoek gedaan naar wat een koppel dat op de rand van een scheiding staat kan helpen. Daarom, veel adviezen die z’n stel krijgt kunnen slecht voor de relatie uitpakken. Wat is zo’n stel? Hier hebben we het over partners met gemixte agenda’s.

 


Van dreigende scheiding naar herstel. Download deze gratis training en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven. Download hier >> 


 

Koppels met gemixte agenda’s

Zelden hebben twee personen precies hetzelfde gevoel met betrekking tot hun relatie op het moment van een (dreigende) scheiding. Wat je meestal krijgt, is een mix van twee emotionele werelden: één persoon praat over uit elkaar gaan, of onderneemt actie tot scheiding, terwijl de ander wil de relatie redden. Metaforisch gezien leunt één partner achterover en de ander leunt voorover.

Indien een individu, dat emotioneel voorover leunt, nu de relatie wil redden door drastisch zijn gedrag aan te passen, kan dit voor de persoon die achteroverleunt als bewijs dienen dat zij gelijk hebben uit elkaar te willen gaan. Ze zijn moe. En vragen zich af waarom hun partner niet eerder naar hen heeft geluisterd toen veranderingen nog mogelijk waren. Maar nu is het te laat en het vertrouwen is weg.

Tegelijkertijd beleeft de persoon die voorover leunt het nieuws over scheiden vaak als een verrassing, of zelfs als schokkend. Hij/zij gaat vervolgens door een emotionele achtbaan. En in hun pogingen om de situatie te stabiliseren krijgen ze regelmatig een koude schouder of kritiek.

Klinkt deze situatie voor jou bekend?

Deze koppels noemen we partners met gemixte agenda’s. Omdat iedere partner zijn eigen behoeften heeft.

Behoefte van partner 1: Focussen op hoe de relatie zo snel mogelijk in gezondheid te brengen.

Behoefte van partner 2: Begrijpen of ze wel of niet in de relatie willen blijven. Ze zijn nog niet toe aan de volgende stap – relatie in gezondheid brengen.

2 adviezen die voor een koppel met gemixte agenda’s averechts kunnen werken

– In therapie gaan.
– Alleen focussen op constructief uit elkaar gaan als de scheiding al in gang is gezet.

Ik zal eerst uitleggen waarom deze adviezen vaak niet zo goed uitpakken en daarna zal ik je laten zien wat wel werkt.

De emotionele deur gaat minder snel dicht dan de deur van de zichtbare acties

Tot voor kort hadden we nog geen data beschikbaar over hoe open een persoon voor een verzoening staat als hij of zij de scheiding al in gang heeft gezet.

En wat blijkt, de resultaten zijn verbazingwekkend: veel koppels verlangen naar een service die hen kan helpen (mitst het geen relatietherapie is, wat veel van deze koppels al hebben gedaan) om de relatie te herstellen.

Zelfs wanneer het proces van scheiding al in gevorderd stadium is, hebben veel mensen nog hoop voor hun relatie.

We weten allemaal dat een onnodige scheiding een grote tragedie is, niet alleen voor de betrokken kinderen of volwassenen, maar ook voor de omgeving van het koppel of zelfs de volgende generaties.

Hier lees je de resultaten van een onderzoek dat ons kan helpen niet alleen in te zien hoeveel twijfels er zijn in scheidingland, maar kan jou ook helpen te begrijpen waar jij nu staat. (Bron: Universiteit van Minnesota)

Welke statement is het meest van toepassing op jou?

– Ik ben klaar met deze relatie. Zelfs wanneer mijn partner serieuze veranderingen inbrengt, wil ik niet meer in deze relatie zijn. (66% van ouders in scheiding heeft voor deze optie gekozen, maar 13% ervan heeft aangegeven open te staat voor een verzoeningsservice!)

– Ik heb gemixte gevoelens betreft een scheiding: soms denk ik dat dit een goed idee is, en soms weet ik het niet meer zeker. (17% van de ouders in scheiding heeft voor deze optie gekozen, en 74% ervan heeft aangegeven open te staan voor een verzoeningsservice)

– Ik zal verzoening overwegen indien mijn partner bereid is grote veranderingen in te brengen. (10% heeft voor deze optie gekozen, en 92% ervan heeft aangegeven open te staan voor een verzoeningsservice)

– Ik wil niet scheiden, en ik ben bereid om hard te werken aan de relatie om ons weer bij elkaar te krijgen. (8% heeft voor deze optie gekozen, en 90% ervan heeft aangegeven open te staan voor een verzoeningsservice)

Jammer genoeg zijn nog niet veel professionals hiervan op de hoogte en zij kunnen je sturen naar een constructieve scheiding, terwijl er ook andere opties beschikbaar zijn. (Meer over de opties hieronder)

* Notitie!! Ouders in dit onderzoek bevonden zich in de afrondfase van het scheidingproces. Veel van hen hebben de vragen ingevuld tijdens het afwikkelstadium van de scheiding. Mensen die in de vroegere etappes van een proces staan, inclusief het eerste contact met een advocaat of een mediator, hebben meer hoop voor hun relatie. Hetzelfde geldt voor koppels die een scheiding alleen nog maar met elkaar hebben besproken.

Laag slagingspercentage in therapie bij koppels met gemixte agenda’s

Traditionele relatietherapie faalt vaak bij een koppel met gemixte agenda’s. Het is eerder een recept voor een onproductieve, of zelfs frustrerende beleving.

Waarom?

Traditionele relatietherapie focust zich op hoe een team gezamenlijk een doel kan bereiken. Zie het als een rooiboot met twee mensen erin. Therapie helpt beide partners in de boot bij één bestemming aan te komen: betere communicatie, meer intimiteit, diepere connectie etc. Met andere woorden therapie helpt om de afstand tussen de partners te verkleinen.

Maar wanneer één persoon graag samen met de ander in een boot wil zijn en naar een doel wil werken, terwijl de ander zich afvraagt of-ie überhaupt in dezelfde boot moet blijven, zal therapie weinig baat hebben. Het kan zelfs schade aan de relatie brengen.

Begrijp je wat ik bedoel?

Partners met gemixte agenda’s zijn een vergeten groep in het systeem, terwijl ze 30 percent van de cliënten in therapie representeren.

Veel professionals worden aan hun lot overgelaten wanneer ze zo’n koppel op een spreekuur krijgen. Want mocht de focus gaan naar de metaforische afstand tussen de echtgenoten verkleinen, dan wordt de partner die achteroverleunt buitengesloten omdat naar zijn/haar behoeften niet wordt gekeken.

Maar wanneer de focus gaat naar degene die de relatie overweegt te verbreken, worden de behoeften van de persoon die voorover leunt genegeerd omdat ze hulp van een therapeut hebben gezocht om relatie te herstellen en niet om over de scheiding te praten.

Daarom is er een nieuwe service ontworpen (W.J. Doherty, Universiteit van Minnesota) voor koppels op de rand van een scheiding: relatie-evaluatie begeleiding.

Relatie-evaluatie begeleiding is een nieuwe manier van werken voor koppels met gemixte agenda’s

Nog een keer: wanneer één persoon voorover leunt en de ander achterover, dit is wat we noemen partners met gemixte agenda’s. Relatie-evaluatie begeleiding is een kort traject, maximaal vijf sessies, dat een koppel met gemixte agenda’s begeleidt naar een plek waar ze als team een besluit kunnen nemen met betrekking tot de richting van hun relatie.

Het doel van relatie-evaluatie begeleiding is niet om je relatie te verbeteren, maar om inzicht en duidelijkheid te krijgen over waar jullie als koppel heen willen gaan. Jullie besluit wordt gebaseerd op de informatie over wat in de relatie gebeurd is en hoe ieder persoon aan de situatie heeft bijgedragen. Uiteindelijk maakt een koppel een keuze: zes maanden intensief aan de relatie werken en ontdekken of ze relatie in gezondheid kunnen brengen, of een constructieve scheiding in gang zetten.

Koppels met gemixte agenda’s die in relatie-evaluatie begeleiding gaan, zijn opgelucht te ontdekken dat de behoeften van beide partners tijdens het proces in eer worden gehouden. Geen van beide partners wordt onder druk gezet om een besluit te nemen en alle twee voelen zich gehoord en geaccepteerd op de plek waar ze nu staan. Er wordt open gecommuniceerd over gemixte agenda’s en niemand voelt zich buitengesloten. 


Relatietherapeut Anna Klijn, Woudrichem N-B

 


Van dreigende scheiding naar herstel. Download deze gratis training en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven. Download hier >> 


Speelt bij jou de vraag: Wel of niet uit elkaar gaan? Deze 7 vragen zullen je helpen oriënteren. Download hier >> 


 

BOEK EEN SESSIE


Praktijk voor relatietherapie | Anna Klijn · Woudrichem NB · 06-44494507


RELATIETHERAPIE 

Komen jullie er zelf samen niet uit & zoeken jullie een therapeut die bij jullie past? Relatietherapie biedt oplossingen bij diverse relatieproblemen.

LEES VERDER

RELATIE-EVALUATIE BEGELEIDING

Ontdek deze nieuwe wetenschappelijke benadering, die speciaal ontwikkeld is voor stellen bij wie een van de partners overweegt te scheiden en de ander wil vechten voor de relatie.

LEES VERDER
Close

50% Compleet

OVERWEEGT JE PARTNER EEN SCHEIDING?

Gratis online module

Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven