Praktijk voor relatietherapie | Anna Asmus Klijn · 06 - 444 94 507

ANNA АSMUS KLIJN

Diensten Winkel Blog Over Contact BOEK EEN SESSIE Inloggen

Overweeg je relatietherapie, omdat een van jullie aan de relatie twijfelt? Zo herken je de juiste hulp

Overweeg jij en/of je partner in relatietherapie te gaan? Maar wil je eerst weten of therapie jullie kan helpen? 

En horen jullie bij de 30% die hulp kan gebruiken, maar voor wie relatietherapie niet de beste oplossing is? 

In dit artikel leg ik je uit: 

- In welke situaties relatietherapie absoluut geen nut heeft.
- In welke situaties een koppel dankzij therapie een koppel veel kan bereiken.
- In welke situaties (30% van de koppels die in therapie gaan) therapie schade aan de relatie kan toebrengen en welke alternatieven jullie beter kunnen helpen.

Belangrijk: Wanneer ik zeg dat relatietherapie niet altijd direct de beste oplossing is, wil dat niet zeggen dat er geen mogelijkheden meer zijn om de relatie te herstellen. Het enige wat ik dan zeg, is dat er situaties bestaan waarin alternatieven soms een betere oplossing zijn. 

 


Hoe weet ik of mijn relatietherapeut kwaliteit biedt? Deze gratis gids zal je helpen om de juiste hulp te krijgen. Download hier >>


 

Wanneer heeft relatietherapie geen zin?

 

Natuurlijk loop ik hierboven op de feiten vooruit, want iedere situatie is anders. Het kan best zijn dat in jouw situatie relatietherapie wel degelijk zin heeft. Een situatie waarin relatietherapie niks zal uithalen, is bijvoorbeeld wanneer beide partners erachter staan om uit elkaar te gaan. Het enige wat kans biedt bij deze koppels, zijn communicatiestrategieën, die aan te leren zijn met behulp van een coach, therapeut of counselor. Vaak doen deze partners dat wanneer zij samen een kind hebben. Ze willen dan niet verder met elkaar, maar wel begrijpen wel wat er in hun relatie gebeurd is, zodat ze vredig voor hun kind kunnen zorgen. In de situatie dat één van de twee partners er definitief zeker van is dat de relatie over is, dan heeft relatietherapie ook geen nut, omdat beide partners dan een ander doel voor ogen hebben. Relatietherapie heeft alleen een kans van slagen, wanneer beide partners weer samen willen komen.

 

Relatietherapie vs. alternatieven

 

Relatietherapie is misschien een nieuw woord voor je, het is daarom belangrijk te weten wat het inhoudt. Pas dan kun je inschatten of je voor relatietherapie moet kiezen of een alternatief. 

Wanneer jij en je partner er allebei van overtuigd zijn dat relatietherapie voor jullie de redding kan zijn, is het een geschikte manier om veranderingen te bewerkstellingen. Welk model de therapeut gebruikt, is niet zo heel belangrijk, de meest bekende modellen hebben namelijk bewezen goede resultaten te behalen. Het is veel belangrijker dat je een therapeut treft die goed zijn of haar werk doet. 

Dus wanneer allebei de partners aan de relatie willen werken, kan een koppel voor relatietherapie kiezen. Het maakt dan niet uit of er overspel is, of er geen gevoelens meer zijn, de seks minder is of de communicatie slecht is. Een relatietherapeut kan hiermee aan de slag. De voordelen van relatietherapie – als het werkt – zijn duidelijk, daarom ga ik nu over op de alternatieven. Want niet iedereen heeft het geluk dat beide partners voor de relatie willen vechten.

 

Horen jullie bij de 30% bij wie relatietherapie minder goed helpt?

 

Als jouw partner en jijzelf niet op een lijn ligt qua de relatie heb je een probleem. Bij ongeveer 30% van de koppels die in therapie gaan, speelt er meer. Dit zorgt ervoor dat traditionele relatietherapie slechte resultaten geeft en zelfs in het ergste geval zelfs meer schade aan de relatie toebrengt. 

Welke situaties zijn dit? 

Let op als een van de twee partners zich herkent in de volgende punten:

  • Het gevoel is weg; de aantrekkingskracht wordt niet meer gevoeld en er wordt sterk aan getwijfeld of deze relatie het geluk brengt. Een persoon overweegt uit elkaar te gaan.
  • Er speelt een affaire.
  • Een van de partners is verliefd op een ander, dat laat aan de relatie twijfelen en zorgt voor de overweging uit elkaar te gaan.
  • Een van de partners is (tijdelijk) ergens anders gaan wonen en de twijfel om eraan te werken is groot.
  • De twijfel tussen aan de relatie werken en scheiden of uit elkaar gaan is groot.
  • De twijfel of relatietherapie helpt is sterk aanwezig.

  

Koppels met gemixte agenda’s

 

Wanneer een van de twee partners zich in bovenstaande punten herkent, bestaat de kans dat relatietherapie een averechts effect heeft. Waarom? 

In traditionele relatietherapie wordt ervan uitgegaan dat beide partners aan de relatie willen werken. Alle strategieën en interventies zijn gebaseerd op twee mensen die elkaar terug willen vinden. De persoon die aan de relatie twijfelt (degene die achterover leunt), kan tijdens de therapie (vaak onbedoeld) de rol van toeschouwer aannemen, omdat hij of zij zelf nog niet goed weet wat hij/zij wil. Deze partner wacht dan op een bewijs dat de therapie werkt. De andere persoon in de relatie werkt er juist wel aan (leunt dus voorover) en doet ‘al het werk’. Deze persoon raakt vaak geïrriteerd omdat het lijkt alsof hij/zij al het werk doet. De balans is dus nog ver te zoeken. Wij noemen dit - koppels met een gemixte agenda's: een persoon leunt voorover en de andere leunt achterover. 

Wanneer zo’n koppel gelijk traditionele relatietherapie volgt, is de kans groot dat het volgende gebeurt: het koppel krijgt geen toegevoegde waarde uit het proces en dat maakt dat de partners de therapeut vol frustratie verlaten, zonder oplossingen gevonden te hebben en vervolgens zelfs uit elkaar gaan. Opnieuw in therapie gaan voelt vaak als geen optie meer, de partners staan hier vaak niet meer voor open. Ze zijn teleurgesteld in zichzelf, in elkaar en in het systeem. Koppels geven hun relatie op, terwijl er nog mogelijkheden waren. Zonde!

 

Een oplossing voor koppels met gemixte agenda’s

 

Om dit soort koppels te helpen, is er een andere benadering nodig. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat relatie-evaluatie begeleiding voor deze stellen wel werkt. Relatie-evaluatie begeleiding stelt een koppel in staat om te onderzoeken of ze samen voor de relatie willen gaan en aan de relatie willen werken, of dat het beter is om uit elkaar te gaan. 

Met andere woorden relatie-evaluatie begeleiding richt zich niet direct op herstel, maar geeft eerst de kans te evalueren of de relatie te herstellen valt. Pas dan wordt het besluit genomen of een relatie hersteld wordt of niet en of een koppel in relatietherapie wil gaan of niet.

Met andere woorden: therapie is het repareren van gebroken glas. Relatie-evaluatie begeleiding is kijken hoe het glas kapot is gegaan en dan een besluit nemen of je het wel of niet wilt repareren (in relatietherapie gaan).

 

Ben je bang dat relatie-evaluatie een stap achteruit is?

 

Voor de partner die achterover leunt, klinkt relatie-evaluatie begeleiding als een positief alternatief. De druk is minder, er wordt namelijk niet meteen aan herstel begonnen. Zeker wanneer het gevoel weg is of wanneer er een affaire speelt als één partner ergens anders woont, kan het een opluchting zijn om met relatie-evaluatie begeleiding te starten. De partner die achterover leunt, kan dit namelijk blijven doen. Dat zorgt ervoor dat de achteroverleunende partij meer ontspannen de ‘therapie’ in gaat. 

De persoon die voorover leunt, kan relatie-evaluatie begeleiding juist zien als een stap achteruit. Vaak kan hij of zij niet wachten om te beginnen met het herstellen van de relatie. Zo willen ze namelijk bewijzen dat ze niet uit elkaar moeten gaan. Ze willen zo snel mogelijk naar traditionele relatietherapie en willen hun partner zo snel mogelijk meekrijgen in het proces naar herstel. Relatie-evaluatie begeleiding is wachten zonder direct resultaat. Dit kan voelen als een stap achteruit. Maar in werkelijkheid is het dat niet. 

 

2,5 keer meer kans op slagen

 

Een koppel met gemixte agenda’s heeft 2,5 keer meer kans op slagen wanneer ze eerst het proces van relatie-evaluatie begeleiding doorlopen en daarna (mochten ze dit willen) in relatietherapie gaan. Dus als jij graag naar een relatietherapeut wilt om je partner te bewijzen dat jullie relatie wel werkt, nodig ik je uit om toch eerst relatie-evaluatie begeleiding te overwegen. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze volgorde positieve resultaten boekt bij koppels met gemixte agenda's.

 

Voordelen van relatie-evaluatie begeleiding voor koppels met gemixte agenda’s

 

Voor de partner die achterover leunt:

  • Je krijgt helderheid in wat je wilt en vertrouwen over de richting die je op wilt met je relatie.
  • Je leert jouw rol begrijpen in de uitdagingen van je relatie.
  • Het helpt je partner om jouw gevoel en ervaringen beter te zien en te begrijpen.
  • Potentieel: de scheiding zal meer constructief verlopen als dit het pad is dat je kiest.

 

Voor de partner die voorover leunt:

  • Het vertraagt het uitvoeren van de scheiding en geeft jou en je partner de tijd om te reflecteren op de relatie.
  • Het helpt jou de gevoelens en ervaringen van je partner die naar deze problemen hebben geleid te begrijpen.
  • Het geeft jou de kans om het beste van jezelf te laten zien.
  • Je leert jouw rol in de problemen begrijpen en krijgt handvatten in wat je kunt doen om je relatie een kans te geven.
  • De hulp die je krijgt, is minder intens dan wanneer je in relatietherapie gaat. 

 

Tot slot

 

Vraag om een advies bij jouw therapeut zodat je zeker weet welke vorm van begeleiding/counseling/therapie voor jouw situatie het beste werkt.     

Zolang de relatie niet over is, zijn er mogelijkheden. Zelfs als dit betekent dat jullie eerst relatie-evaluatie begeleiding doen en dan pas in therapie gaan. 

 

 

Relatietherapeut Anna Klijn, Woudrichem N-B

 

 


Van dreigende scheiding naar herstel. Download deze gratis training en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven. Download hier >>


Speelt bij jou de vraag: Wel of niet uit elkaar gaan? Deze 7 vragen zullen je helpen je te oriënteren. Download hier >>


 

Contact


Praktijk voor relatietherapie | Anna A. Klijn · Woudrichem NB · 06-44494507


RELATIETHERAPIE 

Komen jullie er zelf samen niet uit & zoeken jullie een therapeut die bij jullie past? Relatietherapie biedt oplossingen bij diverse relatieproblemen.

LEES VERDER

RELATIE-EVALUATIE BEGELEIDING

Ontdek deze nieuwe wetenschappelijke benadering, die speciaal ontwikkeld is voor stellen bij wie een van de partners overweegt te scheiden en de ander wil vechten voor de relatie.

LEES VERDER
Close

50% Compleet

OVERWEEGT JE PARTNER EEN SCHEIDING?

Gratis online module

Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven