Praktijk voor relatietherapie | Anna Asmus Klijn · 06 - 444 94 507

ANNA АSMUS KLIJN

Diensten Winkel Blog Over Contact BOEK EEN SESSIE Inloggen

Hoe breng je relatietherapie ter sprake bij je partner? 5-Stappenplan dat het vertrouwen geeft

In relatietherapie gaan, is een grote stap, die soms veel stress kan opleveren. Veel mensen hebben geen idee hoe ze dit onderwerp bij hun partner ter sprake kunnen brengen. Dit komt doordat ze zich druk maken over de reactie van hun man of vrouw. 

Ik begrijp dat dit een moeilijke stap voor je is. Daarom deel ik een stappenplan met je dat je vertrouwen geeft in het aangaan van het gesprek. Deze stappen zullen je steunen in de dialoog, want je wil natuurlijk dat dit gesprek zo soepel mogelijk verloopt. 

Er wordt gezegd dat tijd alle wonden heelt. Daar zit een kern van waarheid in. Een groot deel van de koppels die in therapie gaan, hebben er spijt van dat ze de stap niet eerder namen. Zij realiseren zich pas achteraf dat relatietherapie kan helpen en prettig kan zijn. Ze realiseren dat wat de media zeggen niet altijd waar is.  

 


Hoe weet ik of mijn relatietherapeut kwaliteit biedt? Deze gratis gids zal je helpen om de juiste hulp te krijgen. Download hier>>


 

1. Je moet zelf in relatietherapie willen 

Stel, je brengt het gesprek met je partner op relatietherapie, maar diep van binnen twijfel je ook nog of je wel in therapie wilt. Je wilt wel dat er dingen veranderen in de relatie en je wilt ook dat jij en je partner samen naar oplossingen gaan zoeken, maar tegelijkertijd weet je nog niet zeker of je met een derde persoon over je relatie wilt praten. Door het gesprek over relatietherapie aan te gaan, probeer je je zorgen en je pijn te delen; je doet het niet omdat je daadwerkelijk ook in therapie wil. Stel jezelf daarom eerst de vraag: wil ik echt in relatietherapie?



2. Wees voorbereid op het gesprek
 

Het klinkt als een open deur, maar bereid je voor op het gesprek. De kans is namelijk groot dat je partner vragen gaat stellen als: Welke therapeut had je in gedachten? Wat kost het? Wordt de therapie vergoed door de zorgverzekeraar? Hoe ver is het rijden naar de therapeut? Door goed voorbereid te zijn op deze vragen, kom je zeker over en is de kans op succes groter. 

Hou er rekening mee dat er zo’n 12 sessies nodig zijn om echt veranderingen te kunnen brengen in je relatie. Bedenk voor jezelf hoe je het financieel wilt opvangen, maar denk ook na over de duur van het traject en vraag je af waarom je juist met die ene therapeut wilt werken. Maak eventueel een lijst met therapeuten, dan betrek je je partner ook in de keuze.
 

3. De timing van het gesprek is essentieel
 

Jij kent je partner door en door. Kies dan ook het juiste moment om het gesprek te beginnen. Ik las bijvoorbeeld eens het verhaal van een vrouw die zei dat ze belangrijke gesprekken met haar man op een specifiek moment besprak. Pas wanneer hij na een lange werkdag thuis was en op de bank was geploft, en genoot van zijn avondborrel, ging zij het gesprek aan. Pas dan stond haar man open voor een goed gesprek. Denk aan dit voorbeeld bij de keuze van het moment. Wanneer voelt jouw partner zich het meest op zijn of haar gemak? 

Begin er in ieder geval niet over tijdens een ruzie of direct na een ruzie. Op zo’n moment ben jij of zijn jullie allebei nog erg gefrustreerd en dan is de kans klein dat je een liefdevol gesprek voert samen. 

Kies dus een moment uit waarop jij en je partner allebei ontspannen zijn. Een moment waarop jij in staat bent om warm en liefdevol een gesprek te voeren en over nieuwe ideeën te praten.

4. Hoe het gesprek te beginnen


Het is altijd lastig om het gesprek op het onderwerp relatietherapie te brengen. Begin in ieder geval niet met kritiek op je partner en eindigend met de woorden: “Als het zo doorgaat, dan hoeft het voor mij niet meer. Ik zie relatietherapie nog als enige oplossing.” 

Als je op deze manier het gesprek ingaat, heeft je partner namelijk meteen al het idee dat jij tegen hem of haar bent en dat jullie dit niet samen beslissen. De woordkeuze komt vijandig over en kan tot weerstand leiden. 

Het is dus belangrijk dat je partner ziet dat jij onderdeel van de relatie bent en dat jullie samen een probleem hebben. Laat zien dat je veel om je partner geeft en dat je graag samen met hem of haar verder wilt. Spreek ook uit dat de relatie veel voor je betekent. Zeg bijvoorbeeld: 

“Je weet dat ik veel van je hou en om onze relatie geef. Er zijn wat dingen die in onze relatie spelen, die mij bezig houden en daarom wil ik je voorstellen om in relatietherapie te gaan. Vind je het goed als we hierover praten?” 

Of: “Ik weet dat we het in het verleden al eens over relatietherapie hebben gehad. Ik zou er graag nog even met jou over praten. Vind je dat goed?” 

Of: “Ik weet dat we al een keer in relatietherapie zijn geweest. Ik zou het fijn vinden als we dit nog een keer zouden oppakken. Sta je er open voor om hierover te praten?” 

Op deze manier laat je je partner zien dat jij niet alleen de beslissingen neemt, maar dat je jullie als een team ziet. En een team werkt samen om doelen te bereiken die voor beide partners wenselijk zijn. 

 

5. Wees voorbereid op het verzet

 

Zoals gezegd is de kans aanwezig dat je partner relatietherapie niet ziet zitten. Dat hoeft niks met jou te maken te hebben. Je partner kan er bijvoorbeeld bang voor zijn. Zo’n angst kan zich dan uiten in de vorm van een afwijzing, het stellen van lastige vragen, het aandragen van redenen waarom jullie geen therapie nodig hebben of het aangeven dat het financieel niet haalbaar is. 

Dit is lastig, je moet immers allebei open staan voor de relatietherapie. Om je daarbij te helpen, geef ik je in het volgende artikel  9 tips voor een soepel gesprek over relatietherapie.

 

Relatietherapeut Anna Klijn, Woudrichem N-B 

 

 


Hoe weet ik of mijn relatietherapeut kwaliteit biedt? Deze gratis gids zal je helpen om de juiste hulp te krijgen. Download hier >>


Van dreigende scheiding naar herstel. Download deze gratis training en leer een eenvoudige eerste stap die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kan geven. Download hier >> 


Speelt bij jou de vraag: Wel of niet uit elkaar gaan? Deze 7 vragen zullen je helpen je te oriënteren. Download hier >> 


 

Contact


Praktijk voor relatietherapie | Anna A. Klijn · Woudrichem NB · 06-44494507


RELATIETHERAPIE 

Komen jullie er zelf samen niet uit & zoeken jullie een therapeut die bij jullie past? Relatietherapie biedt oplossingen bij diverse relatieproblemen.

LEES VERDER

RELATIE-EVALUATIE BEGELEIDING

Ontdek deze nieuwe wetenschappelijke benadering, die speciaal ontwikkeld is voor stellen bij wie een van de partners overweegt te scheiden en de ander wil vechten voor de relatie.

LEES VERDER
Close

50% Compleet

OVERWEEGT JE PARTNER EEN SCHEIDING?

Gratis online module

Schrijf je in en leer direct eenvoudige stappen die je relatie in deze moeilijke tijden de beste kansen kunnen geven